Deguonies dieta: taisyklingai kvėpuojame ir lieknėjame

Ši dieta nėra tokia, kaip daugelis, kurių paskirtis reklamuoti svorio
mažinimo programą. Viena svorio mažinimo paslapčių, laikantis taisyklingo
maitinimo sąlygos, yra taisyklingas kvėpavimas. Apie tai pasakoja Pjeras Luidži
Rossi, racionalaus maitinimo specialistas ir Sienos universiteto dietologijos
docentas. 

Jo moksliškai pagrįsti samprotavimai yra pakankamai paprasti. Jei
neužtikrinsime būtino deguonies pritekėjimo į organizmo ląsteles, metabolizmas
sulėtėja, ir mes nesudeginame riebalų (vieno riebalų gramo sudeginimui reikia
dviejų litrų deguonies). Tokiu būdu, kad išvengtume augančių kilogramų arba
numestume juos laikantis sveikų maitinimosi įpročių, reikia išmokti kasdien
taisyklingai kvėpuoti, ypač ilgalaikių pasivaikščiojimų metu. Šiuo požiūriu
golfas yra labiausiai rekomenduojama veiklos rūšis.

„Norintys sumažinti svorį, dėmesingai žiūri į gramus, į maitinimosi
taisykles, – teigia Rossi, – tačiau dažniausiai nekreipia dėmesio į šį aspektą.
Mes ištyrėme tipinį gyventojų gyvenimo būdą: 20 – 25% žmonių kenčia nuo
hipoksijos (sumažėjęs deguonies kiekis organizme arba atskiruose organuose ir
audiniuose), kuri sąlygoja degeneracines patologijas, odos ir viso organizmo
senėjimą. Kiekvieną dieną žmogus atlieka mažiausiai 20 tūkstančių kvėpavimo
judesių, kurie turi aprūpinti organizmą 2 tūkstančiai litrų deguonies per dieną.
Tačiau įprastomis sąlygomis, dėl įvairių priežasčių ši norma nėra įvykdoma:
rūkymas, viršsvoris, per didelis kūno masės indeksas, ilgas buvimas uždaroje
erdvėje, kvėpavimo takų ligos, tokie kaip chroniniai bronchitai, plaučių
enfizemos, bronchinė astma.

Praktiniu patarimu būtų deguonies dieta. Tai kvėpavimo pratimai, susidedantys
iš trijų fazių, kuriuos reikia atlikti išvėdintame kambaryje, o geriausia –
atvirame ore, mažiausiai du kartus per dieną. Tai atliekama tokiu būdu:
pradedame giliu įkvėpimu, pakeliame pilvą ir diafragmą, pagrindinį kvėpavimo
raumenį, kuri bėgant metams atrofuojasi. Po to reikia sulaikyti kvėpavimą
kelioms sekundėms ir, pagaliau, giliai iškvėpti. Pratimą reikia kartoti.
„Pratimą galima kartoti kol atsiras pirmi galvos svaigimo požymiai, – tęsia
Rossi. – Galvos svaigimas byloja apie deguonies kiekio padidėjimą kraujyje, apie
tai, kad deguonis pasiekė smegenis, užpildė širdį, raumenis, kepenis ir visą
organizmą“.

Kas dėl elgesio prie stalo, tai reikia paisyti pagrindinių principų.
Angliavandeniai turi sudaryti 50% viso kalorijų kiekio per dieną. Moterys
neturėtų suvartoti mažiau 150 g per dieną, o vyrai – mažiau 200 g per dieną.
Reikia teikti pirmenybę produktams, turintiems mažus glikeminius rodiklius
(lęšiai, pupos, obuoliai, jogurtai, nesijotų miltų pasta). Nereikia pamiršti
apie ląstelieną (1 kilogramas daržovių, žalumynų ir vaisių per dieną). Geriausia
teikti pirmenybę neriebiai mėsai (vištienai, triušienai, veršienai), žuviai,
javams. Iš viso 1 gramą bendro svorio kilogramui.