Europos vaistų agentūros (toliau – EMA) Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas (toliau – CHMP) atnaujino įspėjimus dėl vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra klopidogrelio

 

Išanalizavusi naujus duomenimis apie galimą klopidogrelio1 ir protonų siurblio inhibitorių (toliau –  PSI)2 sąveiką, EMA rekomendavo pakoreguoti šiuo metu esantį įspėjimą dėl vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra klopidogrelio ir protonų siurblio inhibitorių,  vartojimo kartu.

 

Klopidogrelis yra trombocitų agregaciją slopinantis vaistinis preparatas, vartojamas siekiant išvengti trombų sukeliamų sutrikimų, tokių kaip miokardo infarktas arba insultas. Patekęs į organizmą, klopidogrelis, veikiant fermentui CYP2C19, tampa aktyvus. PSI yra vaistiniai preparatai, vartojami rėmens bei skrandžio opų gydymui, kuriuos galima įsigyti be recepto. Kadangi rėmuo ir skrandžio opos gali pasireikšti kaip klopidogrelio nepageidaujamas poveikis, pacientai, vartojantys klopidogrelį, siekdami išvengti arba palengvinti šiuos simptomus, dažnai vartoja PSI.

 

Remdamasis stebėjimo tyrimų publikacijomis pagal kurias PSI gali sumažinti klopidogrelio veiksmingumą, slopinant jo suaktyvinimą, CHMP 2009 m. gegužės mėn. rekomendavo atnaujinti informaciją apie visus vaistinius preparatus, kurių sudėtyje yra klopidogrelio. Vadovaujantis šia informacija, klopidogrelis neturi būti vartojamas kartu su PSI, išskyrus būtinus atvejus.

 

CHMP susipažino su naujų tyrimų rezultatais, iš kurių keli sukėlė abejonių dėl klopidogrelio ir PSI vaistų sąveikos. Du tyrimai, užbaigti 2009 m. rugpjūčio mėn. pabaigoje, nagrinėjo omeprazolo poveikį klopidogrelio aktyvios formos kiekiui kraujyje. Šių tyrimų rezultatai patvirtino, kad omeprazolas gali sumažinti aktyvaus klopidogrelio kiekį kraujo plazmoje ir taip susilpninti jo antitrombozinį poveikį. Taigi patvirtinama išvada, kad yra tarpusavio sąveika tarp klopidogrelio bei omeprozolo ir ezomeprozolo.

 

Atsižvelgdama į visus šiuo metu turimus duomenis, CHMP ir Farmakologinio budrumo darbo grupė nusprendė, kad nėra rimto pagrindo taikyti įspėjimus dėl sąveikos kitiems PSI. Įspėjimas visai PSI vaistų klasei dėl sąveikos su klopidogreliu buvo pakeistas įspėjimu, pagal kurį, klopidogrelio ir tik omeprazolo ir ezomeprazolo negalima vartoti kartu. CHMP taip pat rekomendavo informaciją apie šiuos vaistinius preparatus papildyti dviejų neseniai atliktų tyrimų dėl klopidogrelio ir omeprazolo sąveikos rezultatais.

 

 

1 Europos Sąjungoje yra prekiniu pavadinimu Plavix ir Iscover, taip pat yra generinių vaistinių

  preparatų.

2 omeprazolas ir jo S-izomerai ezomeprazolas, lansoprazolas, pantoprazolas ir rabeprazolas.

 

VVKT