Dešimt širdžiai naudingų produktų

Sveika širdimi gali pasigirti ne tik ją paveldėjusieji ar neturintys blogų
įpročių. Štai produktų sąrašas, kurie padės išsaugoti jūsų motoriuką.

1. Avižos

Avižinė košė – skanūs, sotūs pusryčiai, kuriuose gausu riebalų rūgščių omega-3,
folio rūgšties ir kalcio. Šie elementai kartu su celiulioze mažina cholesterolį
ir palaiko kraujo indų tonusą, rašo „Argumentai ir faktai“.

Geriausios stambiai maltos kruopos – kuo stambesnės kruopos, tuo jose daugiau
celiuliozės. Celiuliozės gausu ir kai kuriuose vaisiuose, pvz., bananuose,
kuriais galite pagardinti košę.

2. Lašiša

Ši žuvis – vienas iš didžiausių natūralios omega-3 rūgšties šaltinių. Du ar tris
kartus per savaitę valgykite lašišos, ir jūsų kraujospūdis bus normalus.
Reguliariai valgant lašišą, gerėja kraujotaka ir, kaip rodo statistika,
trečdaliu sumažinama infarkto rizika.

Be to, šioje žuvyje yra stipraus antioksidanto, tad iki senatvės džiaugsitės
puikia atmintimi ir sveika oda. Jei lašiša jums per brangi, ją galima pakeisti
tunu, sardinėmis ar silkėmis – jose yra ne mažiau naudingųjų rūgščių.

3. Avokadas

Nebūtina kirsti šį egzotišką vaisių kaip bulves. Dėkite po ketvirtį avokado į
salotas ar suvalgykite su mėsa – sumažinsite taip vadinamo blogojo ir
padidinsite gerojo cholesterolio lygį kraujyje. Be to, avokaduose yra ypatingų
fermentų, kurie pagreitina širdžiai būtino karotenoido įsisavinimą.

4. Alyvuogių aliejus

Jame gausu mononesočiųjų riebalų, kurios mažina cholesterolio kiekį ir saugo,
kad neužsikimštų kraujo indai. Septynių šalių medicinos institutų tyrimai
parodė, kad Kretos gyventojai retai miršta nuo infarkto, nors turi polinkį
dideliam cholesterolio kiekiui. Kretoje tiek salotoms, tiek kepimui naudojamas
tik alyvuogių aliejus. Parduotuvėje rinkitės mažiausiai apdorotą – pirmojo
spaudimo aliejų.

5. Riešutai

Iš visų riešutų daugiausiai omega-3 rūgščių ir mononesočiųjų riebalų turi
graikiniai riešutai ir migdolai. Riešutai gerina celiuliozės įsisavinimą ir
mažina alkio jausmą.

6. Uogos

Mėlynės, avietės ir braškės. Valgykite tas, kuras mėgstate, arba visas. Jose
gausu uždegimą stabdančių medžiagų, kurios labai sumažina širdies ligų ir vėžio
riziką.

7. Pupelės

Lęšiuose ir raudonosiose pupelėse gausu celiuliozės, omega-3 rūgščių ir kalcio.
Be to, lęšiai ir pupelės nekaloringi, ilgam suteikia sotumo jausmą, taip, kad
juos drąsiai galima rinktis garnyrui – sustiprinsite širdį ir figūrą
pataisysite.

8. Špinatai

Juose gausu kalio, folio rūgšties ir celiuliozės. Na, jei šito gardėsio
nemėgstate, rinktis bet kokias kitas daržoves. du daržovių patiekalai per dieną
25 proc. sumažina širdies ligų riziką, o kiekvienas papildomas daržovių
patiekalas – dar po 17 proc.

9. Linų sėklos

Linų sėmenų galite įsiberti į košes ar į salotas, taip pat galite naudoti linų
sėmenų aliejų. Tik nepadauginkite – šio aliejus skonis gana specifinis. Tiesa,
tikras omega-3 ir omega-6 rūgščių šaltinis.

10. Soja

Soja kovoja su cholesteroliu ir aprūpina jūsų organizmą baltymais, tik svarbu
vartoti ne genetiškai modifikuotą, o natūralią soją. Jos rasite sojos grūdų
pavidalu, natūrali soja naudojama ir sojos pieno gamybai. Sojos pienas puikiai
tiks verdant avižinę košę. O sojos padažą vartokite rečiau – jame daug druskos,
kuri kelia kraujospūdį.