Dešimt sveikiausių maisto produktų

Mitybos specialistas ir rašytojas Jonny Bowdenas sukūrė kelis sveikų
produktų, kuriuos žmonės turėtų vartoti, bet nevartoja pakankamai, sąrašus. Bet
kai kurių jo mėgstamiausių produktų – portulakos, guavos ir goji uogų –
paprastoje maisto produktų parduotuvėje taip lengvai nerasi.

Todėl knygos „150 sveikiausių produktų Žemėje“ autoriaus buvo paprašyta
atnaujinti kai kurių jo mėgstamiausių produktų sąrašą, į jį įtraukiant tik tuos,
kurių galima rasti visur, bet kurie į mūsų prekių krepšelius patenka itin retai,
rašoma nytimes.com.

Burokai

Burokus vertinkite kaip raudonuosius špinatus, sako J. Bowdenas, nes tai yra
folatų šaltinis, be to, juose yra raudonų pigmentų, kurie gali apsaugoti žmogų
nuo vėžio. Kaip valgyti: gaminti salotas iš šviežių, nevirtų, tarkuotų burokų.
Terminis apdorojimas mažina buroko antioksidacines savybes.

Kopūstai

Juose gausu tokių medžiagų, kaip sulforafanai – manoma, kad šie junginiai
suaktyvina priešvėžinius organizmo fermentus.

Lapinis runkelis

Lapinė žalia daržovė, kurioje gausu karotinoidų, apsaugančių nuo akių senėjimo.
Kaip valgyti: sukapoti ir paskrudinti alyvų aliejuje.

Granato sultys

Mažina kraujospūdį, jose gausu antioksidantų.

Džiovintos slyvos

Jose daug antioksidantų. Kaip valgyti: suvynioti į džiovintą kumpį ir iškepti.

Moliūgų sėklos

Maistingiausia moliūgų dalis, kurioje yra magnio. Didelis šios mineralinės
medžiagos kiekis maiste siejamas su sumažėjusia ankstyvos mirties rizika. Kaip
valgyti: paskrudintas kaip užkandį arba smulkintas, užbarstytas ant salotų.

Sardinės

J. Bowdenas sardines vadina „sveiku konservuotu maistu“.

„Jose daug omega-3 riebiųjų rūgščių, beveik nėra gyvsidabrio ir yra daug kalcio.
Taip pat jose yra geležies, magnio, fosforo, kalio, cinko, vario ir mangano, bei
pilnas B grupės vitaminų rinkinys“, – sako jis. Kaip valgyti: rinkitės sardines,
konservuotas alyvų arba sardinių aliejuje. Valgykite vienas, įmaišytas į
salotas, su skrudinta duona arba trintas su garstyčiomis ir svogūnais.

Ilgoji ciberžolė

„Prieskonių superžvaigždė“ gali pasižymėti priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis
savybėmis. Kaip valgyti: sumaišykite su plakta kiaušiniene ar bet kokiu daržovių
patiekalu.

Šaldytos mėlynės

Nors šaldymas gali suskaidyti kai kurias vertingas vaisių ir daržovių medžiagas,
šaldytų mėlynių galima gauti bet kuriuo metų laiku ir jos negenda. Tyrimai su
gyvūnais rodo, kad mėlynės tikrai gerina atmintį.

Konservuoti moliūgai

Mažai kaloringos daržovės, kuriose daug ląstelienos ir imuninę sistemą
stimuliuojančio vitamino A; užpildo skrandį labai nedideliu kalorijų kiekiu.
Kaip valgyti: sumaišyti su šiek tiek sviesto, cinamono ir muskato.