Dietologė: ledai yra vienas iš sveikesnių desertų, bet ne kasdienis maistas

Šalies ledų gamintojai pastebi išaugusią šio skanėsto vartojimo
rinką. Pardavimai liudija, kad lietuviai mėgsta tradicinius ledus ir
kartais per dieną suvalgo ne vieną porciją. Tačiau dietologai ragina šia
atgaiva nepiktnaudžiauti ir nepamiršti, kad ledai yra desertas, kuriuo,
kaip ir visais kitais saldumynais, reikia mėgautis saikingai.

„Ledinininkai” sako išgyvenantys sėkmingus laikus. Statistikos
departamento duomenimis, 2009 metais buvo pagaminta per 21 mln., 2010 m.
– beveik 24,5 mln. litrų ledų. 2009-aisiais ledų buvo parduota beveik
už 102, o pernai – 105 tūkst. litų be pridėtinės vertės mokesčio ir
akcizų.

Per šešis šių metų mėnesius pagaminta 11,2 mln. litrų
ledų, pernai per tą patį laiką šis rodiklis siekė 11,9 mln. litrų. Šiais
metais buvo parduota 9,8 mln. litrų ledų, iš kurių 5,1 mln. litrų
Lietuvoje. Lietuvos rinkoje dešimt gamintojų gamina apie 600 ledų rūšių.

UAB
„Ingman ledai” generalinis direktorius Virginijus Radvilas išaugusius
pardavimus sieja su gerais orais. Anot jo, ledai paklausiausi vasarą,
karštą vasaros dieną jų parduodama 2-3 kartus daugiau negu esant
apniukusiam orui.

UAB „Ingman ledai” pirmojo šių metų pusmečio rezultatai, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, yra 15 proc. geresni.

Panašius
rodiklius skaičiuoja ir UAB „Vikeda”. Fabriko direktorės Jurgitos
Radzevičės teigimu, „Vikedos” pardavimai šiais metais augo 20 proc.
Tiesa, jos vertinimu, pardavimus dar lemia ir aukšta gaminių kokybė bei
pirkėjams siūlomos naujovės.

„Ledas atlaiko konkurencinę kovą,
suvartojimo mažėjimą, nes žmonės galbūt suvartoja mažiau, bet jie tada
renkasi laiko patikrintą produktą”, – Eltai sakė J. Radzevičė.

Ledų
gamintojai neigia kalbas, jog lietuviški ledai yra nesveikas maisto
produktas, esą jame yra sintetinių priedų. Jų teigimu, ledai gaminami iš
lietuviškų pieno žaliavų: šviežios grietinėlės, pieno, pieno miltelių,
natūraliu pagrindu gautų emulsiklių, kvapniųjų medžiagų. Leduose yra
vitaminų A, B, D, P, E ir mineralinių medžiagų – geležies, kalcio,
kalio, magnio, fosforo, natrio. Valgant ledus, gaunama nemažai amino
rūgšties tiptofano, tuo stimuliuojant serotonino gamybą, kuris gali
apsaugoti nuo stresų ir kelti nuotaiką.

Anot jų, per metus 30-80 proc. išaugusios natūralių žaliavų kainos,
priešingai nei įvežtiniuose pigesniuose leduose vartojamų sintetinių,
lėmė padidėjusią produkto kainą. Vis dėlto Lietuvoje ledai, palyginti su
Latvija ar Estija, dar yra brangiausi.

Kalbėdami apie tautiečių
skonį, ledų gamintojai sako, kad jau keletą dešimtmečių paklausiausi yra
tradicinio – vanilinio – skonio ledai.

„Be abejo, daugiausiai yra
parduodama vanilinių ledų. Balti ledai vyrauja tiek mūsų asortimente,
tiek Lietuvos rinkoje. Manyčiau, kad apie 70 proc. yra vanilinio skonio
arba baltos spalvos ledų be dažiklių”, – apie lietuvių skonio ypatumus
kalbėjo V. Radvilas.

Pasak jo, 1995-1996 metais buvo populiarūs
egzotinio skonio ledai – bananiniai, apelsininiai, o pastarąjį penkmetį
vyrauja tradiciniai vaniliniai, šokoladiniai, braškiniai skoniai.

„Lietuviai
– įdomi tauta. Jiems reikia naujovių, bet tuo pačiu jie išlieka ir
konservatyvūs. Jau daug metų parduodame plombyrą, kuris yra kas penkti
mūsų parduodami ledai Lietuvoje”, – antrino UAB „Vikeda” vadovė.

Dietologė: ledai – ne kasdienis maistas

Dietologė Jūratė Dobrovolskienė ledus įvardina kaip vienus iš
sveikesnių desertų, bet pabrėžia, kad tai turėtų būti ne kasdienis
maisto produktas.

„Ledus reikėtų vartoti riebesnius, kadangi
grietinėlė, sviestas, iš ko gaminami ledai, yra natūralūs. Liesesni
ledai dažniau dažomi, standinami. Įrodyta, kad maisto produktuose
esantys dažikliai gali daryti įtaką mažų vaikų hiperaktyvumui”, – sakė
J. Dobrovolskienė.

Mitybos specialistė patikslino, kad riebesni
ledai yra sveikesni, nes riebalai patys savaime yra standūs, nereikia
dėti papildomų tirštiklių. Tačiau medikė atkreipė dėmesį, kad
sergantiesiems širdies ir kraujagyslių, kepenų, kasos ligomis riebių
ledų valgyti nerekomenduojama.

Dietologė nelygino lietuviškų ledų
su įvežtiniais, tačiau sakė, kad pigesnis produktas visada būna
pagamintas naudojant tam tikras medžiagas, kurios pakeičia brangiąsias,
ir ragino žiūrėti į tai, ką valgome.

J. Dobrovolskienės teigimu,
normalu per dieną suvalgyti vieną puodelį ledų po 200 ml. Ledai, kaip
kalcio šaltinis, ypač naudingi moterims, vaikams, paaugliams. Pagal
Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą sveikos mitybos
piramidę, per dieną rekomenduojama suvartoti 2-3 porcijas pieno ar jo
produktų.

„Ledai yra desertas, tai nėra kasdienis maistas. Jie tinka po kasdienio maisto”, – apibendrino gydytoja.