Sveikatos apsaugos ministerija svarsto galimybę sugriežtinti atsakomybę už ignoravimą kasmet profilaktiškai patikrinti vaiko sveikatą.Kasmet iki rugsėjo 15 dienos moksleiviai savo ugdymo įstaigai privalo pristatyti gydytojo apžiūrą patvirtinantį dokumentą. Įpusėjo lapkritis, tačiau daugelis vaikų tokių pažymų mokykloms dar nėra pristatę. Iš tiesų be šios pažymos pedagogai neturėtų vaikų leisti į kai kuriuos užsiėmimus, pavyzdžiui, fizinio lavinimo pamokas, kuriose krūvis turėtų būti parenkamas pagal vaiko sveikatą.

Pas gydytoją vaikus sveikatos patikrai turėtų palydėti tėvai, todėl, pasak Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro laikinosios direktorės Inetos Palčiauskaitės, delsimas pristatyti pažymą apie sveikatą gali būti traktuojamas kaip vaiko nepriežiūra. Šiuo metu svarstoma galimybė duomenis apie tokius tėvus perduoti Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojams. Nors daugelis kasmetinę sveikatos patikrą vertina kaip formalumą, tačiau gydytojai primena, jog numoti ranka į tai nereikėtų. Tėvų aplaidumas gali sukelti staigią vaiko mirtį arba pabloginti sveikatą.
Mediko išduodamoje pažymoje nurodoma, ar moksleiviui būtinas specialus maitinimas, ar jis gali sportuoti kartu su visais, ar neserga lėtinėmis ligomis ir pan.

Klaipėdoje iki rugsėjo pabaigos profilaktiškai sveikatą buvo pasitikrinę daugiau nei 75 proc. moksleivių. Dviejose miesto mokyklose pažymėjimų buvo nepristatę daugiau nei pusė mokinių. 
 

iMed