+6
-1
+5
Erekcijos problemų priežastys slypi ne tik galvoje

Erekcijos sutrikimai gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Seksologai jų ieško psichoemocinėje būsenoje, urologai gi – fiziniame lygmenyje. Faktas tas, kad abi priežastys galimos. Tačiau šį kartą plačiau apie tai, kas, atrodytų, lengviau „sutvarkoma“ – fiziologiją.

Tarp rizikos faktorių ir kompiuteris

Aktyvų seksualinį gyvenimą gyvenantys žmonės yra sveikesni ir laimingesni. Be abejonės, kokybiškam lytiniam aktui būtina gera erekcija. Deja, daugiau nei pusantro milijono pasaulio vyrų skundžiasi erekcijos sutrikimais.

Kai kalbame apie šių sutrikimų atsiradimą, būtina prisiminti gyvenimo būdo įtaką sveikatai. Erekcijos problemos dažniau kamuoja antsvorio turinčius, rūkančius vyrus, taip pat sergančius diabetu, vartojančius kai kuriuos medikamentus. Ką jau kalbėti apie nepakankamą fizinį aktyvumą, alkoholio ar narkotikų vartojimą. Į rizikos grupę patenka ir stipriosios lyties atstovai, sergantys kardiovaskulinėmis ligomis, turintys padidėjusį kraujo spaudimą, riebalų apytakos asutrikimų. Mokslininkai įsitikinę, kad erekcijos problemas, impotenciją gali sukelti ir per ilgas sėdėjimas prie kompiuterio.

Dažni kombinuoti sutrikimai

Pasak specialistų, kaip ir bet kokiu kitu atveju svarbiausia yra rasti impotencijos priežastis ir paskirti atitinkamą gydymą. Organinės kilmės erekcijos sutrikimų priežastys gali būti kraujagyslinės, pavyzdžiui, aterosklerozė, hipercholesterolemija, hipertenzija, cukrinis diabetas, veninio kraujo nuotėkio sutrikimai varpoje. Esama ir neurogeninių: po stuburo ir galvos smegenų traumų, dėl išsėtinės sklerozės, po smegenų kraujotakos pakenkimų, periferinės inervacijos sutrikimų. Impotencija praktiškai neišvengiama ir esant įgimtiems ar įgytiems sėklidžių testosterono gamybos, hipofizio liaukos funkcijos, skydliaukės ar antinksčių veiklos sutrikimams. Ko gero, būtų galima išvardyti ir dar daugiau.

Tiesa, dažnai pasitaiko ir kombinuotų erekcijos sutrikimų atvejų, kai organiniai ir psichologiniai faktoriai kamuoja žmogų vienu metu. Tarkime, kai dėl tam tikro fiziologinio nepatogumo susiformuoja ir psichologinių barjerų.

Vaistų yra

Visa laimė, kad šiuolaikinė medicina impotenciją gali padėti įveikti ir jau garbaus amžiaus vyrams. Esama vaistų, kurie gerina varpos kraujotaką, atkuria vyriškus hormonus, stiprina smegenų lytinio centro funkcionavimą. Šiuo metu pirmaeiliai vaistai impotencijos problemai įveikti – fosfodiesterazės 5 (PDE5) inhibitoriai. Tiesa, anksčiau naudodami PDE5 inhibitorius pacientai likdavo nepatenkinti, nes gana dažnai patirdavo jų sukeltus šalutinius reiškinius: veido paraudimą, nosies užgulimą, galvos skausmą ir panašiai.

Šalies rinkoje neseniai pasirodė labai selektyvus ir stiprus antros kartos PDE5 inhibitorius. Jo poveikis PDE5 yra stipresnis nei kitiems žinomiems PDE receptoriams. Tai reiškia, selektyviau plečia varpos kraujagysles, dėl ko galimai sukelia retesnius ir silpnesnius šalutinius poveikius.

Specialistai teigia, kad šiuolaikiniai gydymo metodai pagal vyro sveikatos būklės sutrikimus yra efektyvūs ir padeda susigrąžinti visavertį gyvenimą.

Gydytojas urologas prof. habil. dr. Balys Dainys apie erekcijos sutrikimų gydymą yra sakęs:

– Vyresniame amžiuje lytinės potencijos silpnėjimas gali rastis dėl išeminės varpos ligos, kai dėl vienokių ar kitokių priežasčių į šį organą nepakankamai priteka kraujo. Kartais pritrūksta vyriško hormono – testosterono. Problemų dėl impotencijos dažniau turi ir rūkantieji.

Išsiaiškinus priežastis, reikia skirti gydymą. Dažniausiai prireikia mažojo dubens ir varpos srities kraujotaką gerinančių vaistų. Jų yra įvairių. Nauji vaistai, plečiantys kraujagysles ir gerinantys kraujotaką, atvirkščiai nei senesnės kartos, sukelia mažiau šalutinių poveikių, nes pasižymi dideliu selektyvumu ir stipriausiai veikia mažojo dubens ir varpos sritį.