+1
-0
+1

Infekcinė eritema dar yra vadinama “penktąja liga”. Tai – virusinė infekcija, kuria daugiausiai serga vaikai. Tėvai ar žmonės, dirbantys su vaikais, taip pat gali užsikrėsti šia infekcija. Labiausiai pastebimas infekcinės eritemos simptomas – raudonas bėrimas ant skruostų. Nėra jokio šios ligos gydymo – po tam tikro laiko infekcija pati praeina.

Vyrai ir moterys šia liga serga vienodai dažnai. Infekcine eritema daugiausiai serga vaikai nuo 5 iki 15 metų.

Infekcinę eritemą sukelia parvovirusas B19. Virusai nuo vienų žmonių kitiems perduodami oro-lašeliniu būdu, pvz.: kosint, čiaudint. Nėščioji, serganti infekcine eritema, ligą gali perduoti savo negimusiam vaikui. Padidėjusi rizika susirgti infekcine eritema yra nėščioms moterims, anksčiau nesirgusioms šia liga, taip pat žmonėms, kurių sumažėjęs imunitetas, bei žmonėms, sergantiems lėtine anemija. Inkubacinis periodas parvovirusui B19 yra nuo vienos iki trijų savaičių.

Dažnai liga praeina nepastebimai, nes nėra aiškiai matomų simptomų. Nepaisant to, nuo žmonių, kuriems nepasireiškia ligos simptomai, kiti žmonės gali užsikrėsti. Susirgus infekcine eritema, įgyjamas imunitetas. Tai reiškia, kad šia liga sergama tik kartą.

Šiai ligai nėra jokio gydymo. Infekcinė eritema po tam tikro laiko pati praeina ir be komplikacijų. Bėrimas dažniausiai išnyksta per savaitę. Per kelias kitas savaites jis gali pasikartoti kaip atsakas į stresą, didelius temperatūros svyravimus, fizinį krūvį. Sąnarių patinimas taip pat yra laikinas. Infekcinė eritema gali sukelti trumpalaikę mažakraujystę. Infekcine eritema užsikrėtusios moterys turi 5 proc. tikimybę perduoti šią ligą savo vaikui. Išvengti infekcijos padeda gera asmens higiena, vengimas sergančių asmenų.

Ligos požymiai:
• Kelias dienas prieš atsirandant bėrimams, gali būti švelnūs gripo simptomai, niežėjimas;
• Skruostuose gali atsirasti bėrimas, oda parausta. Tą pačią dieną arba po kelių dienų bėrimas išplinta į rankas ir kojas;
• Dažniausiai odą niežti;
• Suaugusiesiems, ypač moterims, dažnai būna skausmingi, sutinę

Lietuvos sveikata

Infekcinės ligos

Testai apie vaikų sveikatą