Europos gripo priežiūros tinklas ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras informuoja, jog gripas jau pasiekė Europą.

13 Europos šalių pranešė apie padidėjusį sergamumą gripu (Austrija, Bulgarija, Prancūzija, Vengrija, Airija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Portugalija, Slovėnija, Ispanija, Šveicarija ir Anglija). Gripo sergamumo padidėjimas laukiamas ir kitose Europos šalyse. Jei virusas plis kaip ir ankstesniais metais, tai sergamumo banga pamažu turėtų judėti rytų ir šiaurės vakarų kryptimi.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras teigia, jog kasmet Europoje nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų miršta 40–220 tūkst. žmonių. Šiais metais vyrauja A(H1) tipo gripo virusas. Pažymėtina, kad šis virusas dažniau sukelia lengvesnes epidemijas. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas ši gripo A(H1) atmaina buvo įtraukta į sezoninės gripo vakcinos 2007/2008 metų sezonui sudėtį.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras konstatuoja, kad „gripas pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų ir galimų mirties atvejų. Didžiausia rizikos grupė – senyvo amžiaus žmonės ir asmenys sergantys lėtinėmis ligomis. Šių rizikos grupių asmenys turėtų apsisaugoti skiepydamiesi nuo sezoninio gripo.“

Didėjant gripo sergamumui, rekomenduojama:
 Sergantiems vengti kontakto su kitais žmonėmis;
 Laikytis asmens higienos taisyklių (rankų plovimas ir kt.);
 Rizikos grupėms priklausantys asmenys turėtų pasiskiepyti, jei to dar nepadarė.

Informacija apie gripą Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje – www.sam.lt,
Europos gripo priežiūros tinklas (EISS) – www.eiss.org, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) www.ecdc.eu.int.

Daugiau informacijos:
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras
Tel. (8 5) 215 9273, ulpkc@ulpkc.lt, www.ulpkc.lt