Europos Komisija po labai sėkmingos didžiausios Europoje kampanijos prieš rūkymą „HELP – už gyvenimą be tabako“ nusprendė nesustoti – ketverius metus vykusi kampanija pratęsta dar dvejiems metams.

HELP kampanijos tikslas lieka tas pats – padėti žmonėms mesti ar nepradėti rūkyti ir išvengti pasyvaus rūkymo pavojų. Tikslinė grupė yra jauni (15-34 m.) žmonės. Nuo šiol dar didesnis dėmesys bus skiriamas jaunoms merginoms. Kampanijos dviejų metų biudžetas siekia 34 milijonus eurų. Per ketverius kampanijos metus jau išleista 60 mln. eurų.

Kampaniją vykdys komunikacijos agentūrų konsorciumas, kuriam priklauso „Ligaris“ ir „Carat“. Kiekvienoje Europos Sąjungos šalyje kampaniją vykdys vietinė ryšių su visuomene agentūra.

HELP kampanija bus vykdoma glaudžiai bendradarbiaujant su sveikatos apsaugos specialistais, nevyriausybinėmis ir jaunimo organizacijomis. Pastarųjų įtraukimas į kampanijos veiklą yra vienas iš pagrindinių siekių.

Oficialiai kampanija prasidės gegužės 31 d., Pasaulinės dienos be tabako metu, tačiau jau dabar visose šalyse pradedamos vykdyti HELP akcijos, kurių metu viešose vietose rūkaliai ir nerūkantieji gali pasitikrinti anglies monoksido (CO) kiekį išpūstame ore.

2006 m. pavasarį visoje Europos Sąjungoje mėlynose HELP palapinėse buvo pradėti CO matavimai. Iš viso per 3 metus visoje ES buvo patikrinta 340 tūkst. rūkalių ir nerūkančiųjų. Tuo tarpu Lietuvoje – net 10 tūkst. trisdešimtyje skirtingų renginių viešose vietose visoje šalyje, kurie iš viso vyko 54 dienas.

* * *
HELP kampanija visoje Europos Sąjungoje buvo vykdyta 2005-2008 m. ir plėtojama trimis prioritetinėmis kryptimis: rūkymo prevencijos, metimo rūkyti bei pasyvaus rūkymo pavojaus. Paskutiniųjų kampanijos metų išvakarėse Berlyne už jau nuveiktus darbus sveikatos apsaugos srityje, Europos Komisijos inicijuota kampanija buvo apdovanota prestižiniu „European Excellence Award 2007” apdovanojimu.

Europos Sąjungoje rūkymas kiekvienais metais pareikalauja 650 000 aukų, iš kurių net 19 000 niekada nerūkė.

Kampanijos HELP oficiali svetinė: http://www.help-eu.com
 

SAM info