Rugsėjo 28 d. Europos moksleiviams buvo pristatyta nauja sveikos mitybos kampanija. Septyniose Europos šalyse, kurių tarpe yra ir Lietuva, bus vykdomos reklaminės akcijos, kurių metu vaikai galės dalyvauti mokomojoje veikloje ir žaidimuose. Be to, Europos Komisija sukūrė interaktyviąją svetainę, organizuoja konkursus ir kitus renginius, kurių pagrindinis tikslas – gerinti vaikų sveikos mitybos įpročius.


„Apsidairius aplinkui ir pamačius, kiek yra antsvorio turinčių vaikų, tampa akivaizdu, kad veiksmų turime imtis jau dabar, – sakė už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakinga Komisijos narė Marianna Fischer Boel. Sveikos mitybos kampanija norime pačiose mokyklose įtikinti mokinius, kad „būti geros formos ‒ šaunu“.

Už sveikatą atsakinga Europos Komisijos narė Androulla Vassiliou pritarė: „Sveikos mitybos kampanija prisideda prie mūsų pastangų įveikti vaikų nutukimo problemą Europoje. Ji įgyvendina ES mitybos, fizinio aktyvumo ir sveikatos strategiją. Labai svarbu, kad visų sričių ES politika būtų siekiama visiems piliečiams sudaryti ir palaikyti sveikesnę aplinką.“

Šiuo metu visose ES šalyse, taip pat ir Lietuvoje, vyksta iš Europos Sąjungos biudžeto finansuojama mokyklų aprūpinimo nemokamais vaisiais ir daržovėmis programa. Taip pat vyksta Europos Sąjungos pieno tiekimo mokykloms programa. Jos paremiamos svarbiomis sveikesnės vaikų mitybos įpročių bei fizinio aktyvumo skatinimo iniciatyvomis.

Sveikos mitybos kampanijos šūkis „Numalšink alkį, troškulį ir tingulį“ įgyvendinamas tiesiog mokyklose. Aštuonias savaites reklaminės akcijos organizatoriai keliaus po Belgiją, šiaurės Prancūziją, Jungtinę Karalystę, Airiją, Estiją, Lietuvą ir Lenkiją. Jie kasdien aplankys po dvi mokyklas. Iš viso reklaminėje akcijoje dalyvaus 18 000 vaikų iš 180 mokyklų. Šia akcija bus siekiama įtikinti mokinius tinkamai maitintis ir daugiau judėti, nes būti geros formos – šaunu.

Lietuvoje šios kampanijos renginiai prasidėjo spalio 19 d. Šiauliuose, vyko Panevėžio, Ukmergės, Vilniaus mokyklose ir baigsis Kaune. Visa akcija tęsis iki lapkričio pabaigos.

Europos Sąjungoje yra apie 22 mln. antsvorį turinčių vaikų, iš jų 5 mln. – nutukę. Tarp Lietuvos mokinių 2006 m. antsvorį turėjo 10,5 proc. berniukų ir 4,5 proc. mergaičių. Taigi, būtina taisyti padėtį, nes pasekmės gali būti liūdnos. Tų jaunuolių, kurie nekreips dėmesio į tai, kad reikia valgyti ir gerti sveikai ir protingai, ateityje laukia širdies, kraujagyslių ir onkologinės ligos, cukrinis diabetas, ankstyva osteoporozė.

 

SAM