Daugelis žino, kaip nejaukiai jaučiamės, kai iš burnos sklinda nemalonus kvapas. Tai gali sukelti problemų ir bendraujant su kitais žmonėmis, neigiamai veikia gyvenimo kokybę. Iš kur nemalonus burnos kvapas atsiranda ir kaip jo atsikratyti, pasakoja gydytojas periodontologas Petras GERVĖ.

Kokios yra dažniausios šio nemalonaus reiškinio priežastys?

Priežastys gali būti įvairios. Apžvelkime dažniausias.

Baltoji apnašų medžiaga

Baltoji medžiaga yra matoma minkštos konsistencijos medžiaga, sudaryta iš organinių ir neorganinių medžiagų, nusėdančių ant paviršių sutrikus epitelio ląstelių funkcijoms, kaupiantis leukocitams, mikroorganizmams, maisto liekanoms, seilių baltymams. Ji kaupiasi ant dantų paviršių, vagelių srityje, dantų kontaktiniuose paviršiuose, prie kraštinių dantenų, ant blogai nušlifuotų plombų paviršių, ant protezų. Ypač kaupiasi ant tų dantų, kurie susigrūdę arba išdygę ne dantų lanke.

Maisto liekanos

Jų kiekis burnoje priklauso nuo maisto įvairovės ir konsistencijos. Lipnūs maisto produktai ant dantų paviršiaus išlieka ilgiau. Jie rūgsta, ir rūgimo metu susidarantys produktai skatina dantų mikrobinės plėvelės metabolinį aktyvumą. Taigi tarpdančiuose įstrigę maisto likučiai sudaro sąlygas kauptis apnašoms.

Dantų akmenys
Tai kietos mineralinės bakterinės apnašos; jos žalingos tuo, kad ant jų lieka minkštos apnašos, kurios sukelia blogą burnos kvapą.

Kariesas (ėduonis)

Kitaip tariant – tai danties audinių irimas, kuris taip pat turi neigiamą įtaką burnos kvapui. Jam esant susidaro apnašų susilaikymo taškai kariozinėse ertmėse.

Virškinamojo trakto patologija

Hipoacidinis gastritas, pasireiškiantis rūgštingumo sumažėjimu ryte, jaučiamu metalo skoniu burnoje –iš burnos gali sklisti supuvusio kiaušinio kvapas. Esant virškinamojo trakto sutrikimui, ant liežuvio kaupiasi daug apnašų, kurios taip pat gali sąlygoti blogą kvapą.

Kaip nemalonaus kvapo atsikratyti?

Atsikratyti blogo burnos kvapo gali padėti individuali burnos higiena. Tai kompleksas procedūrų, kurios atliekamos naudojant individualios burnos higienos priemones (dantų šepetėlį, dantų pastą, tarpdančių siūlą, tarpdančių valymo krapštukus, liežuvio valiklį, vieno danties šepetėlį, burnos irigatorių, skalavimo skysčius). Tokios higienos tikslas yra pašalinti iš burnos maisto likučius, dantų apnašas, taip pat sumažinant bakterijų kiekį. Tikslinga burnos higiena sumažina blogą burnos kvapą.

·   Dantis reikėtų valyti du kartus per dieną
·   Bent kartą per dieną išvalyti tarpdančius su higieniniu siūlu
·   Geresnę tarpdančių higieną užtikrina datų pastos su mikrogranulėmis
·   Liežuvį riekia nuvalyti specialiu grandikliu arba dantų šepetėliu

Taip pat egzistuoja profesionali burnos higiena. Tai kompleksas higieninių procedūrų, numatančių kietų ir minkštų apnašų valymą, burnos ertmės valymą, vertinimą ir kontrolę. Visiems rekomenduojama du kartus per metus apsilankyti burnos higienos kabinete.

„Sveikas žmogus”