„Vienas mūsų mokyklos šeštokas yra tiesiog mažylis, nors jo tėvai ir kiti šeimos nariai – normalaus ūgio, net aukštaūgiai. Nežinome, ką patarti tėvams“, – susirūpinę redakcijai parašė laišką kaimo mokyklos mokytojai.

Jie klausia, kaip galima būtų padėti tokiems vaikams, kurie labai atsilieka nuo savo bendraamžių ūgiu, nors kitas išsivystymas yra normalus. jaudinančią problemą – per mažą vaikų ūgį – žurnalistė Meilė Jančorienė kalbasi su gydytoja pediatre Giedre JOKUBAUSKIENE.

Kaip suprasti, ar iš tiesų vaikas yra per žemas?
Reikėtų reguliariai matuoti vaiko ūgį, kad būtų galima nedelsiant pastebėti, jeigu jis auga per lėtai. Tam gali padėti netgi drabužiai – pasižiūrėkite, ar vaiko drabužių dydis yra skirtas jo amžiui. Jei ne, pagalvokite, ar vaikas kada nors dėvėjo savo amžiui skirtus drabužius. Sunerimti reikėtų tais atvejais, jei vaikas yra žemiausias savo klasėje, jei jis auga mažiau negu 5 cm per metus, jei, jo draugams pradėjus lytiškai bręsti, jis bręsti dar nepradėjo.

O gal reikėtų palaukti – užaugs tada, kai prasidės paauglystė?
Neretai net ir pediatras siūlo palaukti, galbūt vaikas pasivys bendraamžius, kai prasidės lytinė branda. Tuomet padaroma didelė klaida. Laukti negalima! Pastebėjus, kad ūgis atsilieka, reikėtų kuo skubiau kreiptis į specialistus – vaikų endokrinologus. Kuo anksčiau nustatoma priežastis, dėl ko augimas atsiliko, ir pradedama gydyti, tuo geresni gydymo rezultatai. Geriausia gydymą pradėti tada, kai vaikui 3–7 metai.

Nuo ko vaikai gydomi? Argi per mažas ūgis – liga?
Vaikai gydomi dėl augimo hormono deficito (AHD). Nepakankamas šio hormono kiekis yra viena pagrindinių atsilikusio augimo priežasčių. Augimo hormono trūkumas turi įtakos ir kitų organizmo sistemų veiklai. Vaikai ir suaugusieji augimo hormonu gydomi ne tik atsiliekant ūgiui, bet ir sutrikus medžiagų apykaitai. AHD gali būti įgimtas arba įgytas, jis gali pasireikšti bet kuriuo metu kūdikystėje ar vaikystėje. Paprastai šis sutrikimas atsiranda dėl to, kad hipofi zė nesugeba pagaminti reikiamo augimo hormono kiekio. Laimė, yra galimybė gydyti AHD skiriant pakaitinę biosintetinių hormonų terapiją. Šis augimo hormono preparatas atitinka natūralų organizme gaminamą augimo hormoną ir nuo 1986 metų yra sėkmingai gaminamas.

Kodėl atsiranda augimo hormono deficitas?
Daugumos pacientų AHD yra idiopatinis, kitaip tariant, jo priežastys yra nežinomos. Tačiau yra ir aiškių augimo hormono defi cito priežasčių. Tai – rimta galvos trauma, chirurginė intervencija hipofi zės srityje, smegenų auglio spindulinė ar cheminė terapija. Defi citą gali tiesiogiai sukelti smegenų auglys hipofi zės srityje. Tačiau nereikia manyti, kad, jei vaiko augimas sulėtėjęs, jis būtinai serga sunkia liga. Paprastai, be sulėtėjusio augimo, sunkias ligas lydi ir įvairūs kiti požymiai, tokie kaip galvos skausmas, spazmai, elgsenos pokyčiai. Yra keletas rūšių ligų, kurios gali trikdyti augimą – kvėpavimo takų ligos (astma), žarnyno ligos (Krono liga bei celiakija), medžiagų apykaitos sutrikimai (nutukimas), inkstų bei širdies ligos.

Kaip sužinoti, ar vaikui netrūksta augimo hormono?
Tėvai visada turi pasikliauti savo intuicija ir įtikinti sveikatos priežiūros specialistus rimtai atsižvelgti į jų nuomonę. Atkaklumas gali nuversti kalnus. Jeigu manote, kad jūsų vaiką reikėtų tirti dėl žemaūgiškumo, šeimos gydytojas privalo nukreipti jį pas specialistus. Atvykus pas vaikų endokrinologą ūgis ir svoris išmatuojami labai tiksliais prietaisais, vaiko ūgis su jo bendraamžių ūgiu palyginamas pagal specialias augimo kreives. Pastebėjus neatitikimą, toliau atliekami kraujo ir rentgenologinis tyrimai. Kartais diagnozė nustatoma tik po kelių mėnesių. Tik tada skiriamas gydymas augimo hormonu.

Ar augimo hormonas gali padėti užaugti ir tiems vaikams, kurių žemas ūgis nulemtas genetiškai?
Gydymas šiuo hormonu skiriamas tik vaikams, sergantiems AHD. Didelė dalis vaikų, kuriuos konsultuoja specialistai, yra paprasčiausiai genetiškai žemaūgiai. Kitaip tariant, jų ūgis mažas dėl to, kad jų tėvai yra žemaūgiai, tačiau jie neturi jokių augimo sutrikimų. Dažniausiai jų tėvai, būdami žemaūgiai, yra patyrę sunkumų, tad labai stengiasi padaryti viską, kad jų vaiko ūgis būtų didesnis. Jie būna girdėję, kad gali padėti augimo hormonas. Tačiau reikia suprasti, kad gydymas hormonu nepadės vaikams, kurie genetiškai yra žemaūgiai. Jis gali padėti tik tiems, kuriems nustatytas augimo hormono defi citas.

Ar tiesa, kad gydymas augimo hormonu yra ilgas ir sunkus?
Kol specialistai nustato diagnozę, tėvai dažnai taip pergyvena dėl vaiko ūgio, kad nuolat blaškosi, neapsisprendžia. Dūsauja, kas bus, jeigu diagnozė pasitvirtins ir vaikui kiekvieną dieną reikės leisti vaistus? Tačiau tuo pat metu jie mato, ką reiškia būti žemaūgiu ir kaip tai veikia jų vaiką. Vos tik specialistas patvirtina, kad jų vaikas serga AHD, tėvų veiduose atsiranda nusivylimas ir baimė. Dažniausiai jie nerimauja, kad kiekvieną vakarą turės švirkšti savo vaikui vaistus. Neseniai vienas tėvas pasakė: „Kai mano vaikas užaugs, geriau tegul jis bus 1 m 50 cm, bet sveikas, negu 1 m 80 cm ir nesveikas“. Tėvai turi suprasti, kad vaikas gali būti ir aukštas, ir sveikas. Injekcijos tikrai nedaro jokio neigiamo poveikio, jos netgi neskausmingos. Tiesiog skatina vaiko augimą!
 

iMed