Širdies nepakankamumas (ŠN) yra didelė ir nuolat auganti visuomenės sveikatos problema. Širdies funkcijos sutrikimo paplitimas pastaraisiais metais didėja tiek Europos šalyse, tiek ir Lietuvoje. Remiantis  Lietuvos sveikatos Statistikos departamento duomenimis, ŠN Lietuvoje nustatytas daugiau kaip 80 tūkst. gyventojų
Širdies funkcijos sutrikimas (disfunkcija) yra sudėtinis klinikinis sindromas – kai struktūrinė  širdies liga sutrikdo skilvelių gebą prisipildyti kraujo ar išstumti kraują iš širdies.  Širdies nepakankamumas – tai simptominės skilvelių disfunkcijos sindromas, sukeliantis funkcijos sutrikimo simptomus ir požymius.
Lietuvos kardiologų draugija prisijungia prie 2010 m. gegužės 7 d. antrą kartą Europos šalyse minimos
 
Širdies nepakankamumo dienos.
 
Renginys vyks 2010 m. gegužes 7 d. Kaune, Laisvės alėjoje prie fontano. Renginio pradžia 11 val.
Šios kampanijos tikslas – informuoti visuomenę apie ŠN  simptomus, kuriuos anksti diagnozavus ir paskyrus atitinkamą gydymą galima palenvinti jų būtį, o daugeliu atvejų – sulėtinti  progresavimą ir taip prailginti gyvenimo trukmę.  Lietuvos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo darbo grupė parengė daug informacijos pacientų mokymui apie širdies nepakankmaumą ir patalpino Lietuvos kardiologų draugijos interneto svetainėje http://www.lcs.lt/ ir Lietuvos širdies asocijacijos interneto svetainėje http://www.heart.lt/
 Europos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo asociacija įkūrė „Širdies nepakankamumo reikalų“  interneto svetainę pacientams http://www.heartfailurematters.org/ , kurioje patalpinta net 280 puslapių mokomosios ir vaizdo informacijos apie sutrikusią širdies funkciją ne tik anglų, bet ir kitomis Europos kalbomis.
 Sveikatos priežiūros specialistų dėmesį į ŠN problemą siekiama atkreipti taip pat – siekiama teikti naujausias žinias apie šią daugialypę širdies pažaidą ir ugdyti sergančiųjų ŠN pacientų sveikatos priežiūros daugiafunkcines komandas, kuriose įvairiais širdies ligos vystymosi tarpsniais sveikatos priežiūros paslaugas veiksmingai  teiktų šeimos gydytojai kartu kardiologais, širdies chirurgais, reabilitologais, slaugos specialistais, konsultuojant kitų specialybių – pulmonologijos, gastroenterologijos, nefrologijos, neurologijos, psichiatrijos ir kt. patyrusiems specialistams. 
Kardiologų kolegoms būtų naudinga pasisvečiuoti Lietuvos kardiologų draugijos interneto svetainėje, kuriose galima rasti  į lietuvių kalbą išverstų tarptautinių širdies ligų ir širdies nepakankamumo diagnostikos ir gydymo gairių dokumentų.  
 
Minėdami Širdies nepakankmumo dieną Lietuvoje energiją turėtume nukreipti į pirminę širdies nepakankamumo prevenciją, t.y. anksti išaiškinti širdies nepakankamumo rizikos veiksnius ir tinkamai juos koreguoti! 
 
Širdies nepakankamumo rizikos veiksniai – tai išeminė, hipertenzinė ar vožtuvinė, diabetinė širdies liga, širdies raumens ligų šeiminis paveldėjimas, kardiotoksinų (etanolio  ir kt.) vartojimas, fizinio pajėgumo mažėjimas.
ŠN paūmėjimas (dar vadinama dekompensacija) siejamas su gretutinėmis ligomis ar su tokiomis būklėmis, kurios:
                a) didina medžiagų apykaitą (karščiavimas, infekcija ar tirotoksikozė);
                b) mažina minutinį širdies tūrį (sunki tachi- ar bradikardija);
                c) mažina deguonies pernašą (anemija) ar deguonies apykaitą (plaučių ligos); 
                d) sunkina hemodinamiką (tromboembolijos, hipertenzinė krizė);
                e) sukelia druskos ir vandens perkrovą (per didelis druskos ar skysčių vartojimas, dietos   nesilaikymas, vaistų režimo nesilaikymas, piktnaudžiavimas alkoholiu);
                f) naujos išemijos atsiradimas;
                g) gydymas, jei nėra šalinamos sutrikusios širdies funkcijos priežastys.
Širdies nepakankamumą palaikantys  veiksniai: nutukimas/4355″>nutukimas, inkstų funkcijos sutrikimas, podagra, didelis hematokritas ir kai kurie vaistai  sunkina ligų eigą ir gydymą.  
Širdies nepakankamumo darbo grupės narių vardu, 
Aušra Kavoliūnienė, 
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kardiologijos klinikos docentė,
Lietuvos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo darbo grupės pirmininkė.
 
iMed