Gimdyti namuose ar ligoninėje? Kol ši dilema neduoda ramybės būsimoms mamytėms, gydytojai neslepia kategoriško požiūrio.

Statistika kaip argumentas
Pastarosiomis savaitėmis Lietuvoje nuskambėjo keletas atvejų, kai gimdymai namuose dėl įvairių aplinkybių baigėsi tragiškai. Tačiau nepaisant liūdnai pasibaigusių istorijų, kai kurios moterys gimdymą namuose renkasi kaip alternatyvą gimdymo namams. Jaukioje ir įprastoje aplinkoje gimdanti moteris ir būsimas kūdikis esą patiria mažiau streso. "Turint galvoje šiandieninę situaciją mūsų šalyje, esu prieš gimdymą namuose", – kategoriškos nuomonės neslėpė Klaipėdos universitetinės ligoninės Pogimdyminio skyriaus vedėja Vaiva Galvosienė. Pasak akušerės-ginekologės, dabartiniai mūsų šalies gydytojai, akušerės paruoštos taip, kad gimdymus galėtų priimti ligoninėje. Medikės manymu, iš sovietinių laikų perimta sistema nėra bloga – tai kuo puikiausiai iliustruoja naujagimių ir gimdyvių išgyvenamumo statistika. Tarpukario Lietuvoje, apie 1940 metus, iš tūkstančio kūdikių per pirmąsias šešias paras mirdavo 30. Pastarąjį dešimtmetį tokių mirčių per metus užregistruojama 6-7. Pagal šiuos rodiklius Lietuva lenkia Estiją ir Latviją, kur kūdikių mirtingumas yra didesnis. Sumažėjo ir gimdyvių mirčių. Tarpukariu Lietuvoje iš 100 tūkst. gimdyvių neišgyvendavo 300. Dabar per metus miršta vos viena kita moteris, o kartais neužregistruojama ir nė vienos mirties. Dažniausiai gimdyvės miršta dėl nukraujavimo ir patekusios infekcijos.
 
Nutylima tiesa
Vargu ar lietuvės gimdymo namuose pavyzdžiu užsikrėtė besigręžiodamos į senolių patirtį. Kur kas labiau joms įspūdį daro Vakarų šalys. Vienas pavyzdžių – Olandija, kur gimdymas namuose dabar yra ant bangos. Šioje šalyje net 25 proc. moterų vaiko susilaukia namuose. Tačiau, pasak V.Galvosienės, lietuvės neturėtų skubėti sekti olandžių pavyzdžiu. Ši šalis esą turi gilias gimdymo namuose tradicijas, atitinkamą žmonių požiūrį, pribuvėjų pasiruošimą ir ligoninių pritaikymą. "Dažniausiai gimdymas namuose Olandijoje pateikiamas iš gerosios pusės, tačiau blogoji – nutylima, – pastebėjo pašnekovė. – Mes, gydytojai, žinome, kad Olandijoje yra didžiausias kūdikių iki šešių parų mirtingumas, palyginti su kitomis Europos šalimis".
 
Padaugėjo komplikacijų
Pogimdyminio skyriaus vedėja pastebi, kad sveika moteris šiais laikais susilauktų sveiko kūdikio – retas atvejis. Tai dar vienas argumentų, kodėl gydytoja prieštarauja gimdymui namuose. Prieš kelerius metus ligoninėje įrengtos kelios palatos, kur gimdymą prižiūri tik akušerė. Prireikus ji iškviečia gydytoją. Toks gimdymo būdas siūlomas toms nėščiosioms, kurios neturi rizikos veiksnių, gretutinių ligų, o nėštumas ir gimdymo eiga – sklandi. V.Galvosienė įsitikinusi – prireiks daug metų, kad gimdymas tik su pribuvėja Lietuvoje taps įprastas. Medikės neįtikina ir močiučių argumentai, esą jos vaikus gimdė neatsitraukdamos nuo kasdienių darbų.
"Ji gal pagimdė laimingai, tačiau jos kaimynei viskas baigėsi daug liūdniau", – atšauna gydytoja. Pasak akušerės-ginekologės, gražu, kai išsilavinusios moterys apie gimdymą kalba pakylėtai, tačiau gydytojai gimdymą vertina iš profesinės pusės ir vadovaujasi statistika. Tuo labiau kad pastaraisiais metais retas gimdymas apsieina be komplikacijų. Tam esą įtakos turi padažnėjusios nėštumo komplikacijos.
 
Po langais – du reanimobiliai
Prieštaraudama gimdymui namuose, V.Galvosienė prisiminė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vedėjos profesorės Gražinos Drąsutienės žodžius. Žinoma Lietuvos gydytoja namuose gimdyti susiruošusioms moterims po langais patarė iškart pasistatyti vieną reanimobilį sau, o kitą – būsimam naujagimiui. "Moterims patarčiau pasidomėti, kaip rimtai gimdymui namuose ruošiamasi toje pačioje Olandijoje. Ten pribuvėjos su šeima bendrauja po 2-3 valandas kasdien apie porą savaičių. Moterys apgalvoja, per kiek laiko nesėkmės atveju jos nuvažiuotų iki ligoninės ir kiek užtruktų per piką", – pasakojo Pogimdyminio skyriaus vedėja.Per metus uostamiestyje pagimdo daugiau nei trys tūkstančiai moterų. Klaipėdoje per metus namuose ne savo noru pagimdo iki penkių moterų. Dalis tokių moterų turi socialinių problemų, bet pasitaiko, kai jos tiesiog nespėja atvažiuoti iki ligoninės.
 
iMed