+1
-0
+1
Graikiniai riešutai: kuo naudingi ir kada juos valgyti?

200
tonų. Tokį kiekį graikinių riešutų per metus suvartoja lietuviai. Pasak
gydytojos dietologės Evelinos Cikanavičiūtės, vitaminai, antioksidantai gaunami
su šiais riešutais yra svarbūs imuninei organizmo funkcijai, smegenų veiklai,
kovai su laisvaisiais deguonies radikalais bei uždegiminiais organizmo
procesais.

 

Kuo
dar žmogaus organizmui naudingi graikiniai riešutai, kuriuo metų laiku
geriausia juos valgyti, ir kaip atskirti šviežius bei sveikus riešutus, kalbamės
su specialistais.

 

Atkeliauja iš Ukrainos ir Moldavijos

 

Graikiniai
riešutai nuo seno buvo labiausiai paplitę aplink Kaspijos jūrą, kur buvo
vadinami persiškais riešutais. IV amžiuje romėnai atvežė šiuos riešutmedžius į
Europą ir nuo to laiko jie čia auginami.

 

Grakiniai
riešutmedžiai šiuo metu auga daugelyje Europos, Amerikos, Australijos vietų, jų
aptikti galima ir Lietuvoje. Pasak didžiausios Pabaltijyje riešutų ir džiovintų
vaisių importuotojos, bendrovės „Arimex“ vadovo Audriaus Janiūno, į Lietuvą šie
riešutai atkeliauja iš Moldavijos ir Ukrainos.

 

Šviežiausi gruodį

 

Graikiniai
riešutai – graikinio riešutmedžio vaisiai. Šių riešutų auginimas reikalauja
atsidavimo ir kantrybės – pasodinus riešutmedį, tenka laukti nuo penkerių iki
septynerių metų, kol medis išaugs ir duos derlių.

 

„Graikinių
riešutų derliaus nuėmimas pradedamas rugpjūčio pabaigoje, kai žali džiūstantys
apyvaisiai pradeda skilinėti ir viduje esantys riešutai gali būti lengvai
išimami. Parduotuvių lentynas šviežias riešutų derlius pasiekia lapkričio
pabaigoje – gruodžio pradžioje“, – pasakoja A. Janiūnas.

 

Jo
teigimu, šiuo metų laiku riešutai būna patys šviežiausi – tuo įsitikinti galima
įvertinus jų skonį ir spalvą. Švieži graikiniai riešutai būna nekartūs,
charakteringo skonio, o perlaužto branduolio spalva – balta, ne gelsva.

 

Gerina mąstymą ir stiprina organizmą

 

Gydytoja
dietologė Evelina Cikanavičiūtė pasakoja, kad 2012 m. „British journal of
nutrition“ buvo publikuotas tyrimas, kurio metu 8 savaites tirti 64 studentai.
Pusei jų papildomai buvo duodama graikinių riešutų, kitai pusei – placebo.
Nustatyta, kad studentai, gavę papildomą kiekį graikinių riešutų, pasižymėjo
geresniu gebėjimu kritiškai mąstyti bei pateikti motyvuotas išvadas.

 

„Graikiniai
riešutai pasižymi vienu didžiausiu baltymų kiekiu iš visų riešutų. Baltymai yra
pagrindinė statybinė audinių ir organų medžiaga. Be to, baltymai – tai ir
įvairūs hormonai, fermentai, krešėjimo faktoriai, imuninės sistemos elementai.
Trumpai tariant, organizmas egzistuoja tik baltymų dėka, tad jų netekus arba
gaunant nepakankamai, organizmo funkcijoms iškyla didelė rizika“, – sako E.
Cikanavičiūtė.

 

Anot gydytojos, šie riešutai taip pat pasižymi
ir dideliu polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu. Vieno riešutų užkandžio
porcija (30 g) turi net 10 g polinesočiųjų riebalų rūgščių, o iš jų – net 500
mg organizmui labai reikalingų omega – 3 riebalų rūgščių.

 

„Polinesočiųjų riebalų rūgščių, kitaip vadinamų
nepakeičiamomis riebalų rūgštimis, organizmas pats negamina ir turi gauti su
maistu. Svarbiausios iš jų yra omega – 3 ir omega – 6 riebalų rūgštys. Nepakankamas
šių riebalų rūgščių vartojimas siejamas su didesne širdies ir kraujagyslių
rizika, metaboliniu sindromu, cukriniu diabetu, uždegiminiais ir net vėžiniais
procesais organizme. Taip pat yra duomenų, kad nepakankamas polinesočių riebalų
rūgščių vartojimas turi įtakos vaikų hiperaktyvumui, išsiblaškymui, emociniam
ir intelekto vystymuisi, brandai, augimui“, – pasakoja E. Cikanavičiūtė.

 

Per dieną – iki 30 g riešutų

 

Gydytoja
dietologė pasakoja, kad graikiniais riešutais galima keisti mažiau sveikus,
dažnai vartojamus produktus, tokius kaip saldumynai, įvairūs kepiniai ar kiti
maža maistine verte pasižymintys užkandžiai.

 

„Svarbu
atkreipti dėmesį, kad 30 g riešutų turi apie 200 kalorijų, kurių ir pakanka vienam
užkandžiui per dieną. Be to, reikėtų žinoti, kad šie riešutai neturi būti
sūdyti, karamelizuoti ar įvilkti į kitus priedus“, – pataria gydytoja.

 

Pasak gydytojos, reikia pažymėti, kad
daugiausiai antioksidantų yra graikinio riešuto luobelėje, kuri nors ir
kartoka, bet yra labai naudinga sveikatai, todėl prieš valgant riešutą jos
pašalinti nereikėtų.