+0
-1
-1
Gražių kojų paslaptis – gera kraujotaka

Išryškėjęs kapiliarų tinklas, iššokusios venos verčia sunerimti ir pagalvoti apie ligą. Tačiau vakarinis kojų nuovargis, sunkumas, tinimas dažnai vertinamas kaip paprasčiausia įtemptos darbo dienos ar karštų vasaros orų pasekmė. Statistikos duomenimis, minėtais simptomais skundžiasi kas ketvirta moteris, o dažniausia to priežastis vis dėlto yra liga – lėtinis venų nepakankamumas. Kaip sau padėti, kad kojos būtų ir sveikos, ir gražios?

Kalbamės su Kauno klinikinės ligoninės gydytoja geriatre Jurgita Knašiene.

Kas yra venų varikozė? Dėl ko ir kaip ji vystosi?

Venų varikozė vystosi dėl veninės kraujotakos nepakankamumo, veninės kraujotakos bei venų sienelės ir vožtuvų pažeidimo. Pradžioje liga pasireiškia kojų sunkumu, tinimu (ypač apie kulkšnis), nuovargiu, mėšlungio tipo skausmais, „skruzdžių bėgiojimo“ jausmu, vėliau – išsiplėtusiomis, pamėlusiomis venomis, iššokusiais venų mazgais, kt. Rizikos veiksniai yra ilgas stovėjimas, sėdėjimas, nejudrus gyvenimo būdas, moteriška lytis, antsvoris, rūkymas, hormonų pusiausvyros svyravimai brendimo metu, karštis, lėtinis vidurių užkietėjimas, ankšti drabužiai, geriamųjų kontraceptikų vartojimas. 20–30 proc. rizika išauga du ir daugiau kartų gimdžiusioms moterims.

Kodėl vasarą liga paūmėja? Juk vasarą daugiau judame, tai ir liga turėtų trauktis, nes vaikščiojimas yra venų varikozės profilaktika?

Vasarą pagrindinis veiksnys, skatinantis venų ligų paūmėjimą, yra karštis. Be to, žmonės dažnai renkasi pasyvų poilsį ir karštas vasaros dienas leidžia gulėdami prie jūros. O ilgalaikės saulės vonios skatina poodžio venų išsiplėtimą. Jau sergantiems vasarą liga paūmėja dėl to, kad jie nustoja nešioti specialias kompresines kojines.

Ar veiksminga ligos profilaktika?

Visos priemonės, kurios mažina veninio kraujo ir limfos susilaikymą, yra geros. Net paprasčiausios, tokios kaip kojų pakėlimas, raumenų mankšta, dušas, svorio reguliavimas, darbo ir poilsio režimo laikymasis, dieta. Taip pat reikėtų vengti statinių krūvių, sunkumų kilnojimo. Venų ligų profilaktikai naudinga kompresinė terapija – tai specialios gydomosios kojinės, išstumiančios kraują iš venų ir neleidžiančios joms plėstis, mažinančios tinimą. Kita svarbi priemonė – judėjimas. Judėdamas žmogus priverčia blauzdų raumenis susitraukinėti ir varyti kraują aukštyn.

Kiekvienas, netgi intensyviai dirbdamas, turėtų daryti pertraukėles tam, kad galėtų atlikti keletą pratimų, pavaikščioti ar paprasčiausiai pajudinti pėdas skatinant susitraukinėti blauzdų raumenis, kad kraujas iš venų lengviau nutekėtų. Kita vertus, vaikščioti iki didelio nuovargio nepatariama. Pajutus nuovargį, reikia atsigulti ir pakėlus kojas pailsėti. Taip pat reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių ir kaitinimosi karštose pirtyse, maudymosi karštoje vonioje, atsisakyti ankštos ir avalynės aukšta pakulne (avėti batus su vidutine pakulne), per didelio fizinio krūvio. Labai naudinga po dušo aplieti kojas vėsiu vandeniu.

Ar veiksmingi tepalai? Kaip jie veikia?

Venų ligų profilaktikai ir joms gydyti rekomenduojami vietinio poveikio venotoniniai preparatai. Šie vaistai tonizuoja veninę ir limfinę sistemą, pagerina audinių skysčio drenažą, greitina mikrocirkuliaciją ir teigiamai veikia audinių mitybą. Pvz., geliai ir tepalai, kurių sudėtyje yra antikoaguliantų (pvz., heparino), gerina kojų veninę kraujotaką, sumažina tinimą, sunkumą, skausmą, be to, padeda apsisaugoti nuo pavojingų komplikacijų. Tokius gelius saugiai gali vartoti ir nėščiosios. Tepalas tinka ir kai reikia tik pagerinti pavargusių kojų kraujotaką, ir kai atsiranda pirmieji venų nepakankamumo požymiai (nuovargis, sunkumas, kojų skausmas), ir esant vėlesnėms varikozės stadijoms – po įvairių procedūrų, venų operacijų, esant kraujagyslių ligų komplikacijoms, pvz., poodžio venų uždegimui. Venotonikai pagerina gyvenimo kokybę. Jie tinka dirbantiesiems stovimą ar sėdimą darbą, karštose patalpose, atostogaujantiesiems šiltuosiuose kraštuose ar daug keliaujantiems, nėščioms moterims.

Kokie netinkamo elgesio ar savigydos pavyzdžiai  esant kojų sunkumui, tinimui, nuovargiui?

Dažnai patinus kojoms pacientai linkę gerti skysčių išsiskyrimą skatinančių vaistų, atsiradus skausmui – nuskausminamųjų (nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, NVNU). Deja, nei viena, nei kita priemonė venų būklės nepagerina. Priešingai, gali tik pakenkti: skysčių išsiskyrimą skatinantys vaistai tirština kraują ir didina trombozių riziką, o NVNU sulaiko skysčius ir taip tik didina kojų tinimą.

 
Natalija Voronaja

Gražių kojų paslaptis – gera kraujotaka