Darant tatuiruotę, ilgalaikį (permanentinį) makiažą ar veriant papuošalus, yra pažeidžiamas odos, gleivinės vientisumas, todėl kyla pavojus užsikrėsti ŽIV, hepatitais B ir C bei kitomis virusinėmis ir bakterinėmis ligomis. Tatuiruotėms, permanentiniam makiažui naudojamuose dažuose ar veriamuose papuošaluose esančios cheminės medžiagos kai kuriems žmonėms gali sukelti alergiją. Asmenims, turintiems sveikatos problemų (sutrikęs kraujo krešumas, diabetas, nusilpęs organizmo imunitetas), šios paslaugos gali būti ypač pavojingos. Todėl šios, itin tarp jaunimo populiarios paslaugos, kelia vis didesnį nerimą.

Nuo 2007 m. gruodžio 1 d. įsigalioja nauja Lietuvos higienos norma HN 117:2007 ,,Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“. Šioje higienos normoje sugriežtinti tatuiravimo, ilgalaikio (permanentinio) makiažo, papuošalų vėrimo ir dirbtinių nagų priauginimo paslaugų teikimo reikalavimai.

Kiekvienas paslaugų vartotojas, kuriam teikiamos tatuiravimo, ilgalaikio (permanentinio) makiažo, papuošalų vėrimo paslaugos, turės būti registruojamas užpildant paslaugos teikimo kortelę arba kiekvieno kliento duomenis įrašant į tam tikrą žurnalą. Bus draudžiama teikti tatuiravimo, ilgalaikio (permanentinio) makiažo, papuošalų vėrimo paslaugas asmenims iki 18 metų, nepateikusiems tėvų arba globėjų raštiško sutikimo. Tatuiravimo, ilgalaikio (permanentinio) makiažo, papuošalų vėrimo paslaugos turės būti teikiamos atskiroje patalpoje, kurioje vienai darbo vietai skirta ne mažiau kaip 10 m² ploto.

Tatuiravimui, ilgalaikiam (permanentiniam) makiažui naudojamų dažų sudėtyje neturės būti draudžiamų ir ribojamų medžiagų. Dažai turės būti sterilūs, naudojami laikantis tinkamumo naudoti terminų. Paslaugas teikiantys asmenys turės turėti dažų saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba. Atliekant tatuiruotę ar ilgalaikį (permanentinį) makiažą tam naudojami dažai turės būti pilami į vienkartinį indą ir naudojami tik vienam paslaugos vartotojui. Į įvairias kūno vietas veriami papuošalai taip pat turės būti sterilūs ir turės turėti jų saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba.

Siekiant užtikrinti saugias grožio salonų darbuotojų ir grožio salonų lankytojų sveikatai sąlygas dirbtinių nagų priauginimo paslaugas uždrausta teikti bendrose paslaugų teikimo patalpose. Dirbtinių nagų priauginimo darbo vieta turės būti įrengta atskiroje ne mažesnėje kaip 8 m2 patalpoje su vietine ištraukiamąja vėdinimo sistema.
Be to, naujoje higienos normoje nurodyta, kad kiekvienam grožio paslaugos vartotojui turės būti suteikta informacija apie riziką, susijusią su paslaugų teikimu, galimas komplikacijas, tolesnę kūno vietų priežiūrą, o paslaugų vartotojui pareikalavus, privaloma pateikti informaciją ir apie naudojamus instrumentų valymo, dezinfekcijos ir sterilizacijos būdus, naudojamus kosmetikos gaminius, dažus, papuošalus.

Tam, kad skundo atveju, galima būtų įvertinti, ar vartotojui buvo suteikta kokybiška paslauga, grožio paslaugų teikėjas turės turėti kiekvienos teikiamos grožio paslaugos teikimo būdo ir priemonių aprašymą.

Česlovas Iškauskas
Vyriausiasis specialistas ryšiams su visuomene
Tel. (8 5) 277 8036
el. paštas: ceslovas@vvspt.lt

Parengė
Veslava Golnis
Saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė
tel. (8 5) 277 8036
el. paštas: veslava.golnis@vvspt.lt
www.vvspt.lt