Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras perspėja: gripas Kaune ir visoje Lietuvoje nesiliauja, todėl nevalia prarasti budrumo ir stengtis neužsikrėsti. Susirgus būtina gydytis. Tai privalu daryti dėl dviejų priežasčių: sergant ir nesilaikant režimo liga gali smarkiai komplikuotis ir sukelti gyvybei pavojingų pasekmių. Be to, sergantysis platina virusą, kuriuo užkrečia kitus. Žmonės, kurie sirgdami eina į darbą, yra ne didvyriai, o savo sveikatos žalotojai ir ligos platintojai. Į tai turėtų atkreipti ypatingą dėmesį darbdaviai ir įmonių, įstaigų vadovai.

Kaune tebesiaučia gripo epidemija. Jau nustatyti 706 gripo atvejai. Epidemija skelbiama, kai gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sukeltomis ligomis serga 100 gyventojų iš 10 tūkst. Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis septintąją šių metų savaitę (vasario 9–15 d.) bendras penkių didžiųjų Lietuvos miestų sergamumas gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sukeltomis ligomis (86,2 atvejai iš 10 tūkst. gyventojų) yra daug didesnis nei praėjusių metų atitinkamo laikotarpio (55,7 atvejai iš 10 tūkst. gyventojų). Aukščiausias sergamumo gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sukeltomis ligomis rodiklis registruotas Kaune (135,9 atvejai iš 10 tūkst. gyventojų), mažiausias – Vilniuje (56 atvejai iš 10 tūkst. gyventojų ) ir Panevėžyje (72,1 atvejai iš 10 tūkst. gyventojų).

Ir Lietuvoje, ir Rytų Europos šalyse sergamumas gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sukeltomis ligomis didėja.
Gripas – ūmi infekcinė liga, sukeliama gripo viruso, pasireiškianti aukšta temperatūra, galvos ir raumenų skausmu, sausu kosuliu, sloga. Gripo virusas lengvai plinta nuo sergančio žmogaus su seilių dalelėmis kosint, čiaudint ar net šnekant. Užsikrėtęs žmogus gali susirgti per labai trumpą laiką – vidutiniškai per dvi paras. Virusas išlieka gyvybingas prie 35-49 proc. drėgmės ir 28 laipsnių šilumos temperatūros. Ant lygių paviršių virusas išsilaiko nuo vienos iki dviejų parų, ant audeklo, popieriaus – nuo 8 iki 12 valandų, ant rankų – 5 minutes. Nuo rankų per palyginti trumpą laiką virusas gali patekti į akių gleivinę, nosį, burną. Kraujyje gripo virusas nerandamas. Jis identifikuojamas laboratorijoje iš suaugusiųjų nosiaryklės tepinėlio 3-4 dieną nuo ligos pradžios.

Gripas labai pavojingas, nes sukelia sunkias komplikacijas: bakterinį ar virusinį plaučių uždegimą, otitą, širdies raumens uždegimą, inkstų nepakankamumą, meningoencefalitą. Sergama dažniausiai vieną – dvi savaites, tačiau, išsivysčius komplikacijoms, kurios yra ypač pavojingos, liga gali tęstis ilgiau. Ji puola nestiprios imuninės sistemos žmones, o tai būdinga pervargusiems, dažnai išgyvenantiems įtampą, stresą.

Gripo profilaktikos priemones – vėdinti patalpas, nesilankyti masinio žmonių susibūrimo vietose, izoliuoti sergantįjį, o jį aptarnaujant užsidėti kaukę, vartoti vitaminus – žino visi. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad šioms profilaktikos priemonėms nepadėjus ir susirgus būtina būti namuose, kol visiškai pasveikstama. Pirmosiomis dienomis po ligos būti atsargiems: vengti kontakto su sergančiaisiais, saugotis peršalimo, vengti nuovargio ir didelio darbo krūvio. Ir po gripo organizmui reikalinga reabilitacija.
 

SAM info