Orams vis labiau šąlant, šalyje jau užfiksuoti pirmieji gripo atvejai. Kasmet medicinos atstovai primena, kaip tinkamai pasirūpinti sveikata norint išvengti virusinių ligų ir peršalimų. 

Atsako specialistė:
Vaistinės “Camelia” vaistininkė
Jurga Juknevičienė:

– Peršalus nereikėtų išsigąsti: ne kiekvienas peršalimas yra gripas. Tačiau jei pajausite pirmuosius gripo požymius, nedelsiant kreipkitės į šeimos gydytoją, nes gripas gali komplikuotis. Komplikacijos pavojingiausios pagyvenusiems žmonėms arba pacientams, sergantiems lėtinėmis ligomis.

Pirmieji gripas/4328″>gripo požymiai – karščiavimas, kosulys ar sloga, gerklės skausmas, galimi galvos ir raumenų skausmai, šaltkrėtis, nuovargis, vėmimas ar viduriavimas. Gripas pavojingas, nes gali komplikuotis – gali susiformuoti plaučių, inkstų, kepenų ar kitų organų dangalų uždegimas.

Atpažįstamos trys gripo virusų grupės: A, B ir C. A ir B tipo virusai sukelia epidemijas. A tipo gripo virusas susijęs su pandemijomis, kurios kartojasi kas 10-40 metų. A ir B tipo gripo virusai nuolat kinta, susidaro jų naujos padermės. Tai nulemia naujų epidemijų atsiradimą kas kelerius metus.

Yra nustatytas naujas gripo viruso potipis A(H1N1)v, kurio sudėtyje yra kiaulių, paukščių ir žmonių gripo virusų segmentų. Jis skiriasi nuo kiaulių gripo, nes žmogus užkrečia kitus žmones. Simptomai panašūs į įprastą sezoninį gripą, jais užsikrečiama taip pat. Inkubacinis periodas trunka nuo vienos iki septynių dienų.
Gripą perduoda žmogus žmogui oro lašeliniu keliu, kai sergantysis kosėja ir čiaudi. Virusas plinta ir netiesiogiai per aplinkos daiktus, nešvarias rankas, kai sergančiojo takų išskyromis užteršti daiktai paliečiami, o po to rankomis liečiama burna, nosis.

Norint išvengti susirgimo gripu, rekomenduotinos įprastos kasdienės priemonės.
Patartina dažnai plauti rankas – ne trumpiau nei 20 sekundžių. Stenkitės išsaugoti gerą bendrą organizmo sveikatos būklę, išsimiegokite; svarbus fizinis aktyvumas. Venkite streso, valgykite visavertį maistą ir gerkite daug skysčių.

Rekomenduojama neliesti paviršių, kurie gali būti užkrėsti gripo virusu. Venkite rankomis liesti akis, nosį, burną. Jei yra galimybė, nebendraukite su sergančiais žmonėmis. Didesnė tikimybė užsikrėsti gripo virusu yra masinio susibūrimo vietose.

Sergantieji turėtų vengti bendravimo su kitais žmonėmis. Čiaudint ar kosint burną ir nosį reikėtų prisidengti vienkartine servetėle, kurią po to iškart išmesti į uždarą šiukšlių dėžę ir nusiplauti rankas.

Lietuvos sveikata