Gurmanų džiaugsmas – midijos

Midijos – kuklios austrių giminaitės – kažkada Prancūzijoje buvo vadinamos
prasčiokų maistu.
Mat, kainavo pigiau nei austrės, todėl dažniausiai patekdavo į varguolių
skrandžius. Bet šiandien viso pasaulio gurmanai midijas šlovina ne mažiau nei
Afroditės virtuvės karalienes – austres.

Populiariausi yra kriauklėse ir geldelėse gyvenantys moliuskai – midijos ir
austrės. Tai bene vieni iš pirmųjų jūros gyventojų, kurių paragavo žmogus.
Moliuskai pasirodė esąs delikatesas, turintis daug vertingų medžiagų: baltymų,
vitaminų A,B,C ir D, gausybę mineralinių medžiagų, geležies.

Perkant jau virtas ir užšaldytas arba konservuotas midijas, nereikia jų plauti
ir valyti.

Šviežios midijos panašios į malonaus salstelėjusio kvapo pilkšvai gelsvus
drebučius. Jos turi būti drėgnos, gelsvai balkšvos. Parsinešus šviežias midijas
iš parduotuvės reikia gerai nuplauti po tekančiu vandeniu, aštriu peiliu nuo
kriauklelių nugrandyti prilipusį purvą, nuplėšti vandens augalų „barzdeles“,
kabančias ties geldelių susijungimu. Jeigu midijas maistui ruošiatės naudoti su
geldelėmis, jas būtina kruopščiai atrinkti. Reikia žinoti, kad sudėtos į vandenį
šviežios midijos nuskęsta, o visas vandens paviršiuje likusias midijas būtina
išmesti. Priešingu atveju galite ir apsinuodyti. Geldelės turi būti sandariai
užsičiaupusios. Jeigu jos praviros, pabelskite į vieną ir visos kitos
„išsigandusios“ geldelės užsivers. Jei midija gyva, ji laiko geldelę stipriai
suspaustą, tačiau ši turi atsiverti, palaikius 20 minučių šaltame vandenyje ar
verdant.

Vitaminų rojus
Moliuskuose esančios rūgštys žmogų saugo ir nuo širdies ligų, o, pasak kai kurių
tyrėjų, gali būti itin reikšmingos dar negimusio vaiko vystymuisi įsčiose. Ypač
nervų sistemai bei akims vystymuisi. Pakankamas jūros gėrybių vartojimas taip
pat sumažina ir Alzheimerio ligos riziką.

Omega 3 riebalų rūgštys yra svarbios vėžio prevencijai: anot tyrimų, žmonėms,
reguliariai vartojantiems jūros gėrybių produktus, rizika susirgti burnos,
gerklės, pilvo, gaubtinės ir tiesiosios žarnų, kasos, plaučių, krūtų ir
prostatos vėžiu yra mažesnė.Vis dėlto, reikėtų būti saikingiems ir prisiminti,
jog jūrų gėrybėse yra cholesterolio, tad, nors ir kaip mėgtumėte šį maistą ar
stengtumėtės gauti jame esančių naudingųjų medžiagų, nevalgykite jo kasdien.

Midijos su salierais baltajame vyne

Patiekalui reikės(dviem porcijoms):
l 1,5 kg midijų,
l 200 ml sauso baltojo vyno (virimui l tinka stalo vynas),
l 2-3 salierų stiebų,
l 1 didelio svogūno,
l 200 g grietinėlės,
l petražolių papuošimui,
l druskos ir juodų maltųjų pipirų pagal skonį.

Paruošimas
Salierų stiebus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į didelį puodą supilkite
vyną, suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytus salierus ir svogūną,
pipirus, druską ir pavirkite 5 minutes. Į verdantį puodą sudėkite aštriu peiliu
gerai nuvalytas ir nuplautas midijas. Uždenkite dangčiu ir virkite dar 5
minutes.Geldelėms atsivėrus, užpilkite grietinėlės, išjunkite viryklę ir uždengę
dangčiu palaikykite 3-5 minutes. Per ilgai nelaikykite. Gerai išmaišykite ir
išgriebkite midijas. Neatsidariusias geldeles išmeskite! Midijas sudėkite į
gražias sriubos lėkštes, užpilkite padažo, kuriame jos virė, užbarstykite virtų
salierų ir svogūnų ir papuoškite petražolėmis.Midijos valgomos vietoj įrankių
naudojant tuščią geldelę. Likusį padažą ir daržoves teks valgyti šaukštu.