Gydytoja: patarimai sveikesnėms šventėms

Vilniaus Centro poliklinikos gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė

Pamažu sulaukėme gražiausių metų švenčių, kai galime
pabūti su pačiais artimiausiais mums žmonėmis, pasidalinti šiluma ir gerumu.
Dažniausiai didžiausios metų šventės neįsivaizduojamos be gausaus šventinių
patiekalų ir gėrimais nukrauto stalo ir deja.. persivalgymo. Tačiau šventės
gali būti ne tik prasmingos, linksmos, bet ir sveikos.

 

Pagrindinė taisyklė, norint nepersivalgyti per šventes
ir jaustis gerai yra saikas. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva
jos laikytis.

 

Patarimai sveikesnėms šventėms:

✔ Laikykitės valgymo režimo ir švenčių metu.
Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo periodas netruktų
ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai
ir suvalgo didelį kiekį maisto (skatinamas persivalgymas).

 

✔ Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą –
ilgiau kramtant yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20
minučių nuo valgymo pradžios.

 

✔ Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite
padaryti 15-20 minučių pertrauką.

 

✔ Naudokite mažesnes lėkštes.

 

✔ Stenkitės ruošiant maistą riebalų naudoti kuo
mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz. kalakutieną),
žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi
skrandyje.

 

✔ Vietoj riebios raudonos mėsos, geriau
rinkitės žuvies patiekalus. Ruošiant patiekalus vietoj druskos naudokite
kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.

 

✔ Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis
žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia
grietine ar majonezu.

 

✔ Ant stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.

 

✔ Savo mėgstamus receptus galite padaryti
sveikesniais – sumažinkite cukraus kiekį: gaminant desertus, sumažinkite
recepte nurodytą cukraus kiekį per pusę. Gerą skonį suteiksite papildomai
pridėjus daugiau vanilės, citrusinių vaisių, cinamono, muskato riešuto arba
nedidelį kiekį medaus. Papuošimui vietoj uogienės ar sirupų naudokite šviežius
arba šaldytus vaisius, uogas.

 

✔ Esant apsunkintam virškinimui – gerkite
žolelių arbatas (ramunėlių, kmynų).

 

✔ Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite
gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma sumažinkite alkoholio ir saldžių
gazuotų gėrimų vartojimą – šie gėrimai labai kaloringi.

 

✔ Nerekomenduojama valgymo metu žiūrėti
televizoriaus. Po šventinės vakarienės, pakilkite nuo stalo. Sugalvokite
šventėms programą. Galite išeiti pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo
žaidimus. Bendraukite su Jums artimais žmonėmis.

 

✔ Svarbu žinoti, kad skirtingi produktai suteikia
nevienodą sotumo jausmą.

 

Riebūs produktai nėra tokie sotūs kaip žmonės dažnai
įsivaizduoja. Kadangi kūnas riebalus atpažįsta kaip kurą, kuris naudojamas tik
ekstremaliomis sąlygomis, taigi vietoj to, kad juos panaudotų iš karto, kaupia
atsargai. Atitinkamai valgant daug riebalų turintį maistą, kūnas nesiunčia
smegenims reikiamo sotumo signalo. Tuo tarpu angliavandeniai veikia priešingai.

 

Žemiau pateikiama produktų sotumo lentelė, kurioje matoma, kokie
produktai suteikia daugiau ar mažiau sotumo lyginant su balta duona.

 

Produktų sotumo lentelė

 

Pastaba.
Atskaitos taškas – balta duona, kuri įvertinta 100%

Kepiniai

 

Angliavandenių turintys produktai

Sviestinis ragelis

47%

 

Balta duona

100%

Pyragas

65%

 

Prancūziškos
bulvytės

116%

Spurgos

68%

 

Makaronai

119%

Saldainiai

120%

 

Natūralūs ryžiai
(rudieji)

132%

Krekeriai

127%

 

Šlifuoti ryžiai
(balti)

138%

Užkandžiai ir konditerija

 

Grūdų duona

154%

Mars šokoladukas

70%

 

Rupių miltų duona

157%

Žemės riešutai

84%

 

Pilno grūdo
makaronai

188%

Jogurtas

88%

 

Virtos bulvės

323%

Traškučiai

91%

 

Baltymų turintys produktai

Ledai

96%

 

Lęšiai

133%

Guminukai

118%

 

Sūris

146%

Popkornas

154%

 

Kiaušiniai

150%

Grūdai pusryčiams su pienu

 

Keptos pupelės

168%

Miusli

100%

 

Jautiena

176%

Kukurūzų dribsniai

118%

 

Lydeka

225%

Kviečių dribsniai
su medumi

132%

 

Vaisiai

Avižiniai dribsniai
/ Košė

209%

 

Bananai

118%

 

 

 

Vynuogės

162%

 

 

 

Obuoliai

197%

 

 

 

Apelsinai

202%

 

 

 

 

 

Sudarę australė mokslų daktarė
Susanna Holt