Vilniaus Centro poliklinikos gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė
Pamažu sulaukėme gražiausių metų švenčių, kai galime
pabūti su pačiais artimiausiais mums žmonėmis, pasidalinti šiluma ir gerumu.
Dažniausiai didžiausios metų šventės neįsivaizduojamos be gausaus šventinių
patiekalų ir gėrimais nukrauto stalo ir deja.. persivalgymo. Tačiau šventės
gali būti ne tik prasmingos, linksmos, bet ir sveikos.
Pagrindinė taisyklė, norint nepersivalgyti per šventes
ir jaustis gerai yra saikas. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva
jos laikytis.
Patarimai sveikesnėms šventėms:
✔ Laikykitės valgymo režimo ir švenčių metu.
Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo periodas netruktų
ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai
ir suvalgo didelį kiekį maisto (skatinamas persivalgymas).
✔ Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą –
ilgiau kramtant yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20
minučių nuo valgymo pradžios.
✔ Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite
padaryti 15-20 minučių pertrauką.
✔ Naudokite mažesnes lėkštes.
✔ Stenkitės ruošiant maistą riebalų naudoti kuo
mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz. kalakutieną),
žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi
skrandyje.
✔ Vietoj riebios raudonos mėsos, geriau
rinkitės žuvies patiekalus. Ruošiant patiekalus vietoj druskos naudokite
kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.
✔ Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis
žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia
grietine ar majonezu.
✔ Ant stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.
✔ Savo mėgstamus receptus galite padaryti
sveikesniais – sumažinkite cukraus kiekį: gaminant desertus, sumažinkite
recepte nurodytą cukraus kiekį per pusę. Gerą skonį suteiksite papildomai
pridėjus daugiau vanilės, citrusinių vaisių, cinamono, muskato riešuto arba
nedidelį kiekį medaus. Papuošimui vietoj uogienės ar sirupų naudokite šviežius
arba šaldytus vaisius, uogas.
✔ Esant apsunkintam virškinimui – gerkite
žolelių arbatas (ramunėlių, kmynų).
✔ Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite
gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma sumažinkite alkoholio ir saldžių
gazuotų gėrimų vartojimą – šie gėrimai labai kaloringi.
✔ Nerekomenduojama valgymo metu žiūrėti
televizoriaus. Po šventinės vakarienės, pakilkite nuo stalo. Sugalvokite
šventėms programą. Galite išeiti pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo
žaidimus. Bendraukite su Jums artimais žmonėmis.
✔ Svarbu žinoti, kad skirtingi produktai suteikia
nevienodą sotumo jausmą.
Riebūs produktai nėra tokie sotūs kaip žmonės dažnai
įsivaizduoja. Kadangi kūnas riebalus atpažįsta kaip kurą, kuris naudojamas tik
ekstremaliomis sąlygomis, taigi vietoj to, kad juos panaudotų iš karto, kaupia
atsargai. Atitinkamai valgant daug riebalų turintį maistą, kūnas nesiunčia
smegenims reikiamo sotumo signalo. Tuo tarpu angliavandeniai veikia priešingai.
Žemiau pateikiama produktų sotumo lentelė, kurioje matoma, kokie
produktai suteikia daugiau ar mažiau sotumo lyginant su balta duona.
Produktų sotumo lentelė |
||||
|
||||
Pastaba. |
||||
Kepiniai |
|
Angliavandenių turintys produktai |
||
Sviestinis ragelis |
47% |
|
Balta duona |
100% |
Pyragas |
65% |
|
Prancūziškos |
116% |
Spurgos |
68% |
|
Makaronai |
119% |
Saldainiai |
120% |
|
Natūralūs ryžiai |
132% |
Krekeriai |
127% |
|
Šlifuoti ryžiai |
138% |
Užkandžiai ir konditerija |
|
Grūdų duona |
154% |
|
Mars šokoladukas |
70% |
|
Rupių miltų duona |
157% |
Žemės riešutai |
84% |
|
Pilno grūdo |
188% |
Jogurtas |
88% |
|
Virtos bulvės |
323% |
Traškučiai |
91% |
|
Baltymų turintys produktai |
|
Ledai |
96% |
|
Lęšiai |
133% |
Guminukai |
118% |
|
Sūris |
146% |
Popkornas |
154% |
|
Kiaušiniai |
150% |
Grūdai pusryčiams su pienu |
|
Keptos pupelės |
168% |
|
Miusli |
100% |
|
Jautiena |
176% |
Kukurūzų dribsniai |
118% |
|
Lydeka |
225% |
Kviečių dribsniai |
132% |
|
Vaisiai |
|
Avižiniai dribsniai |
209% |
|
Bananai |
118% |
|
|
|
Vynuogės |
162% |
|
|
|
Obuoliai |
197% |
|
|
|
Apelsinai |
202% |
|
|
|
|
|
Sudarę australė mokslų daktarė
Susanna Holt