LONDONAS (Reuter) – Gydytojai neturi kaip įprasta duoti aspirino žmonėms su diabetu, kad padėtų saugoti prieš širdies priepuolį ar smūgį, britų studijavimą, surastą penktadienį.

Tuo metu, kai buvo efektyvu tiems, kas jau susirgo širdies liga ar iškentė smūgį, reguliarus aspirinas nepasiūlė jokios naudos pacientams su diabetu ir bendra cirkuliuojančia problema, pasakė tyrėjai.

"Nors aspirinas yra pigus ir visuotinai pasiekiamas, specialistai ir nurodymų autoriai turi paisyti įrodymo, kad aspirinas turi būti nurodytas tiktai pacientų su nustatyta simptomiška širdies ir kraujagyslių liga," Kolorado universiteto William Hiatt parašė vedamajame straipsnyje.

Hiatt rašė britų Medicinos Žurnale, kuris publikavo rezultatus.

Studijavimas vadovaujant Jill Belch ir kolegoms universitete Dandi Škotijoje apėmė duomenis apie 1 276 vyrus ir moteris, kurie niekada neturėjo širdies priepuolio ar smūgio, bet buvo didelėje rizikoje todėl, kad jie turėjo diabetą ar periferinę arterinę ligą.

Tyrėjai davė kai kuriems žmonėms ar aspiriną ar placebą ir kitus antioksidantas ar placebas. Jie surado, kad po aštuonerių metų širdies priepuolių ir smūgių skaičius buvo apie tą patį.

Tyrėjai pažymėjo, kad aspirinas lieka efektyvus tam, kad pažemintų pavojų tarp vyrų ir moterų, kurie jau turėjo širdies priepuolį ar smūgį.

"Mes nemanėme, kad joks įrodymas palaikė naudojimą ar aspirino ar antioksidantų pirminėje prevencijoje širdies ir kraujagyslių įvykių ir mirtingumo žmonių su diabetu," Atsirūgimas ir kolegos parašė.

"Aspirinas turi, tačiau, vis dar būti duotas šalutinei prevencijai širdies ir kraujagyslių ligos žmonių su diabetu."

Tuo metu, kai aspirinas gali sukelti skrandžio kraujavimą, pašalpa vis dar sveria daugiau už pavojus tam tikriems žmonėms, pasakė tyrėjai.

(Michael Kahn pranešimas; Charles Dick redagavimas)

MEDIK