Gali būti, kad netrukus už šeimos gydytojo vizitą į namus turėsime sumokėti. Gydytojai mano, kad simbolinis mokestis reikalingas kaip drausminamoji priemonė simuliuojantiems ir neatsakingiems pacientams. O Gydytojų sąjunga svarsto, ar nereikėtų apmokestinti net ir tokių paslaugų, kaip apsilankymas poliklinikoje, receptų išrašymas ir panašiai.

Lietuvos gydytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas neurochirurgas Antanas Janušonis „Vakarų ekspresą” informavo, kad per menkos sveikatos apsaugai skirtos lėšos verčia svarstyti galimybę apmokestinti vizitus ligonio namuose ir kitas dirbantiems žmonėms teikiamas paslaugas. Iki šiol vizitų namuose ligonių kasos neapmoka.

„Be to, apie 10 metų reikalaujame, kad būtų įsteigtas savanoriškas sveikatos draudimas, kuris sveikatos apsaugai duotų papildomų lėšų. Bet Lietuvos Vyriausybė niekaip šito negali padaryti. O finansavimo nepakanka. Tuo labiau kad viskam brangstant išlaidų būna daugiau nei gauname iš ligonių kasų”, – būtinybę apmokestinti šias paslaugas motyvavo A. Janušonis.

Būtent šių lėšų trūkumas, sakė jis, verčia gyvuoti neoficialias rinkliavas ligoninėse – už operacinius vienkartinius paketus, brangesnius vaistus ir pan.

Todėl Gydytojų sąjunga ruošia Vyriausybei pasiūlymų paketą. Be vizitų namuose apmokestinimo, svarstomas ir reikalavimas apmokestinti vaikų, kurių tėvai dirba užsienyje, gydymą Lietuvoje. Juk šiuo atveju mokesčiai mokami tai valstybei, kurioje žmogus dirba, o vaikai gydomi kitų mokesčių mokėtojų lėšomis.

Be to, sakė A. Janušonis, galėtų būti simboliškai apmokestinamos ir tokios paslaugos kaip recepto išrašymas. Tai nebūtų naujovė – panaši mokesčių praktika galioja ir kitose Europos šalyse. Pavyzdžiui, Estijoje tenka mokėti net už apsilankymą poliklinikoje.

Tiesa, kokia galėtų būti mokesčių suma, palengvinsianti mūsų kišenes, dar neaišku. Kol kas tariamasi su pirminės sveikatos priežiūros srities medikais.

Senamiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Žilinskienė sakė pritarianti, kad vizitai namuose būtų apmokestinti.

„Tai drausmintų pacientus, prieš kviesdamas žmogus pagalvotų, ar to tikrai reikia. Juk dažnai gydytojas į namus kviečiamas be būtino reikalo, vien tam, kad šis išrašytų vaistų. Būna, kad išsikviesto gydytojo pacientas net nelaukia – išeina į darbą, parduotuvę. Be to, mums tenka mokėti už benziną, už vairuotojo išlaikymą”, – sakė L. Žilinskienė.

Kita vertus, paciento atvykimas į polikliniką, mano medikai, būtų naudingesnis jam pačiam – būtų galima atlikti tyrimus, nustatyti tikslesnę diagnozę.

„Būna, kad žmonės simuliuoja simptomus, kad tik gydytojas atvyktų į namus. Liūdna, kad esant dideliems darbo krūviams gydytojas skuba pas pacientą į namus, tačiau jo neranda. Todėl simbolinis mokestis galėtų būti, o atvykęs gydytojas pats diferencijuotų mokestį atsižvelgdamas į tai, ar tikslingas buvo iškvietimas”, – pritaria ir Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė.

Iki šiol iš dalies esąs apmokestintas tik neįgalių žmonių lankymas.

„O, pavyzdžiui, gripo sezono metu, kai gauname daugiausia iškvietimų į namus, nėra jokio papildomo mokėjimo, nors turime mokėti už viršvalandžius, samdyti taksi firmų vairuotojus, nes patys nebesusitvarkome”, – sakė įstaigos vadovė.

Šeimos gydytojai, pas kuriuos prisirašę daug vaikų, gripo sezono metu per dieną sulaukia net po 30-40 iškvietimų. Pirminės sveikatos priežiūros organizavimą stebėjusi Skandinavijos šalyse, L. Jankauskienė sakė, jog ten iškvietimas į namus įkainotas bemaž 200 Švedijos kronų (apie 100 litų).