+1
-1
0

Sergu hepatitu C 1. Man jau 70 metų. Norėčiau žinoti, kokį maistą galiu valgyti. Kokios dietos prisilaikyti? Ar labiau tinka baltymai, ar įvairus maistas? Kaip su daržovėm, vaisiais, medumi.Valgau beveik tik varškę,vištienos retai,vaisių, bet širdžiai reiktų angliavandenių. Išsamesnės literatūros neradau. Gal kas naujesnio vaistų fronte, nes aš chemijos kol kas negaliu naudoti.
Vitalija

Atsako specialistė:
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja – dietologė, med.dr. Edita Gavelienė:

hepatitas/4350″>Hepatitas C nėra liga, kuria sergant tam tikrus produktus reikėtų griežtai išbraukti, o kitus būtinai įtraukti. Sergant šia kepenų liga pirmiausiai būtina laikytis esminių sveikos mitybos principų. Juk ši liga paliečia organą, kuris yra atsakingas už mūsų medžiagų apykaitą.

Valgyti reikia reguliariai, maždaug trijų-keturių valandų intervalais ir tai būtų maždaug penki kartai per dieną. Taip pat svarbu kontroliuoti kūno masę.
Kūno masė negali būti per maža, negali būti ir per didelė.  Ir viena, ir kita situacija turi neigiamos įtakos ligos progresavimui ir pačiam gydymui.

Kalbant apie maisto produktų parinkimą, yra būtina užtikrinti įvairiapusį racioną. Mes matome, kad sergantieji šia liga valgo per daug mėsos, ką reikėtų daryti maždaug kas antrą dieną. Pakankamas mėsos kiekis būtų ne daugiau kaip 100 gramų. Sergantieji hepatitu C valgo per mažai žuvies, o reikėtų ne rečiau kaip du tris kartus per savaitę. Racione turėtų būti pakankamas kiekis daržovių – maždaug apie pusę kilogramo per dieną. Bulvės į šitą skaičių neįskaičiuojamos, nes pagal sudėtį yra artimos kruopų, duonos produktų grupei. Vaisių atskirai nuo daržovių reikėtų per dieną suvalgyti dar apie 400 gramų.

Moteris teiraujasi apie medų. Sergant kepenų ligomis dietoje turi būti pakankamas angliavandenių kiekis, bet tai nereiškia, kad jį reikia dirbtinai didinti. Tiesiog pats cukrus nėra reikalingas. Jis gali būti keičiamas medumi, bet jo irgi nereikia labai daug. Turi pakakti trijų keturių šaukštelių per dieną. Privalomi dietoje rauginto pieno produktai: tiek varškė, tiek kefyras, tiek varškės sūris.

Druskos gali būti, bet labai sūrus maistas jau yra ne šių ligonių raciono dalis. Dažnas bijo keptų patiekalų. Ne pats keptas patiekalas yra blogai. Blogai – kaitintas riebalas, nesvarbu, koks jis bus. Dėl to rekomenduojama rinktis virtą vandenyje, garuose arba keptą orkaitėje, gali būti ir grilyje iškeptas patiekalas. Rūkyti produktai negali ir neturi būti kasdienis maistas. Pirmenybę reiktų teikti namuose ruoštam maistui.

Moteris norėtų hepatito C gydymo rekomendacijų, tačiau toks ligonis turi būti dispanserizuotas pas gydytoją gastroenterologą – hepatologą. Jam pagal jo būklę ir yra parenkamas gydymas. Net ir maitinimosi rekomendacijos kiekvienu atveju yra individualios, todėl ką jau kalbėti apie gydymą.

Sergantishepatitas/4350″>hepatitu C žmogus tikrai turėtų rūpintis savo gyvensena. Neužmiršti savęs gyvenime. Matyti ką valgo, kaip elgiasi, ir iš tų pozicijų dėlioti savo kasdienybę.

 
Lietuvos sveikata

Dietos

Infekcinės ligos