PAUKŠČIŲ GRIPAS – paukščių infekcinė liga, kurio antigeninė sudėtis skirtinga nuo žmonių gripo viruso. Dideliu patogeniškumu pasižymi A/H5N1 paukščių gripo virusas, kuris paukščių tarpe sukelia epidemijas, ypač pavojingas industriniu būdu auginamiems paukščiams dėl glaudaus kontakto. Paukščiai virusą platina su išmatomis ir seilėmis, virusas aptinkamas žalioje mėsoje. Žmogaus užsikrėtimo A/H5N1 mechanizmas nėra visiškai aiškus, dažniausiai susirgusieji turėjo ypač glaudų sąlytį su sergančiais paukščiais ar valgė termiškai neapdorotą mėsą. Pavojinga, kad įvykus mutacijai paukščių gripo virusas gali tapti pandeminiu gripo virusu.

Pastaruoju metu pasaulyje susiklostė nepalanki paukščių gripo situacija. 2003 m. Pietryčių Azijoje prasidėjusios šios ligos epidemijos paukščių tarpe tęsiasi ir dabar, sukeldamos vis naujus protrūkius. Nuo šios ligos nugaišo ir/ar buvo paskersta milijonai paukščių, tačiau infekcija neaplenkė ir žmonių. Žmonių susirgimai gripu A(H5N1) registruoti tik Azijos bei Afrikos šalyse, nėra nustatyta žmonių susirgimų nei vienoje Europos valstybėje.

Dėl informacijos keliautojams vykstantiems į šalis, kuriose nustatytas paukščių gripas A (H5N1)

Prieš kelionę:
– prieš kelionę išsiaiškinkite ar toje šalyje į kurią ketinate vykti nėra nustatytų paukščių gripo atvejų, ar ten masiškai negaišta paukščiai;
– pasirūpinkite, kad kelionės metu būtų užtikrinta medicinos pagalba (kelionės vaistinėlė, sveikatos draudimas ir kt.);
– pasiskiepykite sezonine vakcina nuo gripo;
– prieš išvykdami išsiaiškinkite kaip ir kur gauti medicininę pagalbą pasirinktoje šalyje.

Kelionės metu:
– venkite kontakto su gyvais (net ir sveikai atrodančiais), sergančiais ir/ar nugaišusiais paukščiais (vištomis, žąsimis, antimis, laukiniais paukščiais);
– jeigu įmanoma venkite lankytis komercinėse ar namų ūkio paukščių fermose ir turguose, kur auginami, laikomi, parduodami gyvi paukščiai, paukštiena;
– nelieskite paviršių, kurie gali būti užteršti paukščių išskyromis, išmatomis;
– nevalgykite patiekalų, kuriose gali būti termiškai neapdorotos paukštienos ;
– kruopščiai ir dažnai plaukite rankas su vandeniu ir muilu, jeigu nėra tokios galimybės visuomet turėkite su savimi drėgnas servetėles impregnuotas alkoholio turinčiu skysčiu. Rankų plovimas pašalina infekciją ir tokiu būdu išvengiama užkrato perdavimo;
– jeigu susirgote kelionės metu, kreipkitės medicinos pagalbos.

Jei kelionėje gaminate maistą:
– ypač svarbu plauti rankas prieš ir po paukštienos apdorojimo maistui;
– paukščių gripo virusas H5N1 yra neatsparus karščiui. Paukštiena gali būti nukenksminama apdorojant termiškai 15 minučių 56º C temperatūroje arba 5 minutes 62º C temperatūroje;
– termiškai neapdorotą paukštieną laikykite atskirai nuo termiškai apdorotos; nenaudokite tos pačios lėkštės termiškai apdorotai paukštienai, jeigu prieš tai toje lėkštėje buvo padėti termiškai neapdoroti paukštienos produktai.

Po kelionės:
– 10 dienų stebėkite savo sveikatą;
– jeigu susirgote 10 dienų laikotarpyje (karščiavimas, kosulys, dusulys) skubiai kreipkitės medicinos pagalbos. Kreipdamiesi pagalbos nurodykite: 1) kokius pastebėjote simptomus (pakilo temperatūra, skauda galvą, raumenis, atsirado kosulys); 2) į kokią šalį buvote išvykęs; 3) ar turėjote kontaktą su paukščiais ar su įtariamu sergant/sergančiu paukščių gripu asmeniu.

Daugiau informacijos:
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras
Tel.: (8~5) 277 90 51