Neseniai Lietuvos sveikatos apsaugos ministras savo įsakymu nustatė insulino pompų keičiamųjų dalių skyrimo ir jų įsigijimo išlaidų kompensavimo tvarką. Ji pradedama taikyti nuo šių metų kovo 24 dienos, kai įsigalioja patvirtintas naujas Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašas bei Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas.

Gydymas insulino pompa – tai gydymas nuolatine insulino poodine injekcija, skiriamas sergantiesiems I tipo cukriniu diabetu, kuriems kitoks gydymas insulinu (taip pat ir ilgo veikimo) yra neveiksmingas. Insulino pompa užtikrina reikiamą insulino kiekį organizme visą parą. Šis prietaisas skirtas naudoti ilgą laiką, tačiau jo keičiamosios dalys gali tarnauti tik kelias paras, sakysime, adatos keičiamos kas tris paras, kateteriai – kas šešias. Kadangi insulino pompų keičiamųjų dalių įsigijimo išlaidos nemažos, numatoma iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto kompensuoti vienam mėnesiui skirtų keičiamųjų dalių komplekto 300 litų bazinę kainą.

Iki 2007-ųjų Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos keičiamąsias insulino pompų dalis pirko centralizuotai. Jos buvo skiriamos nėščiosioms, sergančioms I tipo cukriniu diabetu nėštumo laikotarpiu. Kadangi pernai baigėsi insulino pompų keičiamųjų dalių pirkimo sutartis, Privalomojo sveikatos draudimo taryba pritarė siūlymui šias priemones įtraukti į Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašą. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatyta, kad insulino pompų keičiamųjų dalių įsigijimo išlaidos bus kompensuojamos ne tik nėščiosioms, sergančioms I tipo cukriniu diabetu, nėštumo periodu, bet ir šio tipo cukriniu diabetu sergantiems vaikams, asmenims iki 19 metų ir planuojančioms pastoti moterims (iki vienų metų laikotarpiui, kai yra nekontroliuojamas cukrinis diabetas).

– Tarptautinė diabeto federacija yra paraginusi ir ragina pasaulio bendruomenę, medikus 2007-aisiais ir 2008-aisiaias metais daugiau dėmesio skirti diabeto keliamam pavojui vaikams bei paaugliams mažinti, – pabrėžia Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė. – Tad džiaugiamės, kad atitinkamos Lietuvos valdžios institucijos atsižvelgė į mūsų prašymą kompensuoti gydymą insulino pompa ne tik nėščiosioms, bet ir vaikams bei paaugliams, ir įtraukė visų rūšių Lietuvoje registruotų pompų keičiamąsias dalis į Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašą ir kainyną.

Gydymą insulino pompa skirs universitetinių ligoninių specialistai. Pagal Valstybinės ligonių kasos prie SAM susitarimą su kai kuriais insulino pompų gamintojais jų atstovybės Lietuvoje nemokamai išduos šias priemones minėtiems asmenims, sergantiems I tipo cukriniu diabetu, t. y. išduos jas panaudai. Informaciją apie insulino pompų ir jų keičiamųjų dalių gamintojus suteiks gydymą skyrusios sveikatos priežiūros įstaigos.

Valstybinė ligonių kasa
prie Sveikatos apsaugos ministerijos
www.vlk.lt