Ką turėtų žinoti interneto kavinėse, klubuose, salonuose ar bibliotekų interneto prieigose besilankantys interneto vartotojai ? Ar visada jiems teikiamos paslaugos yra saugios ir nekenkia visuomenės sveikatai? Į šį klausimą bandė atsakyti Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai.

Surengto patikrinimo metu centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistai aplankė septynis mieste esančius kompiuterinių tinklų prieigos taškus. Visuose juose rasta nemažai pažeidimų.

Tikrinimo metu specialistai vadovavosi nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojusia Lietuvos higienos norma HN 18:2007 „Viešojo naudojimo kompiuterinių tinklų prieigos taškai: sveikatos saugos reikalavimai“. Prieigos yra patalpos, kuriose yra prie interneto prijungtų kompiuterių bei teikiamos lankytojams interneto paslaugos. Minėta higienos norma siekiama visose viešojo naudojimo kompiuterinių tinklų vietose sudaryti saugias sąlygas visuomenės sveikatai. Dokumente nustatyti reikalavimai patalpoms bei jų priežiūrai, apšvietimui, šildymui ir vėdinimui, elektromagnetinei spinduliuotei.
Beje, minėta norma netaikoma mokyklų informacinių technologijų kabinetams, mokyklų bibliotekoms ir jų informaciniams centrams.

„Beveik visuose tikrintuose prieigose taškuose neatitinka atstumas nuo vieno iki kito vaizduoklio, ̶ konstatavo Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ramunė Jurkūnienė. ̶ Vietoje pagal normas privalomo 1,2 metro, atstumas paprastai tesiekia tik 50-60 centimetrų“.

Tiesa, „Topo“ centre kompiuteriai yra atskirti pertvaromis. Kompiuterinių tinklų prieigų taškų savininkai aiškinosi neva nežinoję, kad tarp kompiuterių privalo būti nurodytas atstumas, kiti prisipažino juos arti vienas kito sustatę dėl ankštų patalpų.

Higienos normose nurodytų reikalavimų neatitinka ir prieigų taškuose naudojamos kėdės. Kėdė turi būti stabili, leidžianti laisvai judėti. Vietoje sukėlimo ir sukimo mechanizmą turinčių, leidžiančių jų aukštį bei atkaltės lenkimo kampą reguliuoti bei porankius turinčių kėdžių, virtualiojo pasaulio entuziastai priversti laiką leisti ant nepatogių paprastų kėdžių. Tai kenkia ne tik laikysenai, bet ir stuburui.

Kompiuterinių tinklų prieigų taškų savininkai neslėpė, kad šiam Higienos normos reikalavimui nusižengti buvo priversti taupumo sumetimais.
Trūksta elementarios informacijos

R.Jurkūnienę stebina tai, kad nė viename tikrintame objekte aiškiai matomoje vietoje nerasta pakabintų aprašų, primenančių internautams saugoti savo sveikatą. Apraše turėtų būti pateikta medžiaga apie galimą interneto, kompiuterinių žaidimų poveikį nepilnamečių sveikatai.

Nepilnamečiai naudotis kompiuteriu gali naudotis ne ilgiau kaip dvi valandas per dieną. Po vienos valandos jie privalo daryti 15 minučių pertrauką.

Lankytojai pertraukų metu turėtų atlikti specialius minėta higienos norma reglamentuojančius pratimus akių nuovargiui pašalinti, skeleto ir raumenų sistemos pažeidimų profilaktikai bei pratimus, skirtus pečių juostai ir rankų nuovargiui. Kompiuterinių tinklų prieigos taškuose dirbantys darbuotojai tikino, kad neretai primena internautams apie būtinybę pailsinti akis bei pamankštinti kūno raumenis, tačiau pastarieji į tai reaguoja labai vangiai.

Ko gero, tik neseniai įsigaliojusios higienos normos nežinojimu galima paaiškinti tai, kad nepilnamečiai interneto vartotojai, išskyrus A. ir M. Miškinių viešąją biblioteką, neregistruojami specialiame žurnale. Jame turėtų būti nurodomas paslaugos vartotojo amžius, vardas, pavardė bei naudojimosi kompiuteriu laikas.

Nė viename tikrintame prieigos taške internautai, prieš dirbdami kompiuteriu, neturi galimybės specialiai tam skirtomis priemonėmis arba vienkartinėmis dezinfekuojančiame skystyje sudrėkintomis servetėlėmis nusivalyti kompiuterio klaviatūrą bei pelę. Daugelis interneto vartotojų net nėra girdėję apie tokią galimybę. Visuomenės specialistai įspėja, kad taip dirbti ne tik nehigieniška, bet ir galima apsikrėsti grybeliu arba niežais.

Vienintelėje Aukštakalnio pagrindinės mokyklos bibliotekoje klaviatūrą specialiomis priemonėmis valo patys darbuotojai. Tačiau tai daroma tik kartą dienoje, pasibaigus darbui.

Visuomenės sveikatos specialistai užfiksavo ir daugiau pažeidimų. Nė vienas tikrintų kompiuterinių tinklų prieigos taškų paslaugų tiekėjų neatlieka kompiuterinės įrangos elektromagnetinės spinduliuotės ir dirbtinės apšvietos matavimų. Minėti matavimai turėtų būti atliekami kartą per dvejus metus bei fiksuojami specialiame žurnale.