Man nepatinka, kad gydytojai mažai kalba apie mūsų intymų gyvenimą nėštumo metu ir pagimdžius. Tiksliau, nuolat draudžia mylėtis, nes tai gresia persileidimu ir infekcijomis. Visos kalbos baigiasi vienu žodžiu: negalima. Turiu tokį subtilų klausimą. Ar tikrai seksas draudžiamas nėštumo metu ir du mėnesius po gimdymo, kaip sako mano gydytoja? Ar čia tik jos asmeninė nuomonė (mano ginekologė pakankamai konservatyvi, nedaro abortų, neskiria hormoninių kontraceptikų). Aš gimdžiau du vaikus. Pirmo nėštumo metu grėsė persileidimas, aš kraujavau, gulėjau ligoninėje, tada ilgai turėjau nedarbingumo lapelį, daug gulėjau, visai nesimylėjau. Šių pastangų dėka nėštumą išsaugojau, bet va bėda: mano vyras pradėjo visai manęs negeisti. Šiaip taip po gimdymo situacija pagerėjo, bet galiausiai išsiskyrėme, nes jam nepatiko praplatėjusi mano makštis. Antro nėštumo metu jaučiausi gerai, bet gydytoja uždraudė santykius “dėl viso pikto”, kad kas neatsitiktų.
Na, neseniai pagimdžiau. Esu laiminga mama, bet mūsų seksualinis gyvenimas niekaip nesusireguliuoja. Tai aš pervargusi, tai pikta, tai svečiai, tai vyras nenori. Ar visoms taip yra? Be to, po gimdymo praėjo 6 mėnesiai, man labai skauda tarpvietę, o mylintis net silpna kaip skauda. Ir dar – labai sausa. Apžiūrėjusi ginekologė sakė, kad viskas gerai. Kas man gali būti? Kiek laiko dar nesimylėti? Mano draugės sako, kad jų vyrai apskritai nelabai nori santykių, lyg užmigo jų seksualinis potraukis.
Z.

Naujos ir netikėtos problemos
Reikia pasakyti, kad be džiaugsmo, kurį teikia nėštumas, labai daug porų susiduria ir su netikėtomis problemomis, kurių nelaukė. Net ir nėštumui esant normaliam, nėščiosioms ir jų partneriams atsiranda iki tol nebuvusių ir kartais labai netikėtų pojūčių. Vienas jų – mylėjimosi “trise” jausmas, ypač jei vaisius juda. Šiais atvejais kai kurie vyrai gali net prarasti erekciją ir vien dėl to vengti lytinių santykių. Praktiškai visoms poroms atsitinka viena ar net kelios iš žemiau išvardintų problemų – sumažėjęs lytinis potraukis,  pablogėjusi lubrikacija, pablogėjęs gebėjimas susijaudinti, makšties sausumas lytinių santykių metu.      
 
Moters organizmo pokyčiai nėštumo metu
Padidėja kūno masė ir temperatūra, sumažėja kūno judrumas ir lankstumas. Daug nėščiųjų vemia, kai kurias kankina makšties infekcijos. Daugumai nėščiųjų įprastinio lytinio akto metu trūksta lubrikacijos, todėl yra sausa, pasireiškia skausmas. Nepatogi tampa ankstesnė seksualinė pozicija, neretai mėšlungis sutraukia kojų raumenis. Nėščiosioms rekomenduojama rinktis kitas pozicijas, pavyzdžiui, gulint ant šono, vyras už nugaros (“šaukštų” pozicija ) arba moteris viršuje, arba sėdimas.    

Ko bijo nėščiosios ir jų vyrai
Nėščiosios bijo kraujavimo, persileidimo, skausmo lytinių santykių metu. Vyrai bijo sukelti persileidimą, sukelti skausmą, nuleisti vaisiaus vandenis. Mokslo įrodyta, kad lytiniai santykiai nesukelia nei ankstyvojo persileidimo, nei priešlaikinio gimdymo, nei priešlaikinio vaisiaus vandenų nutekėjimo. Lytiniai santykiai netraumuoja vaisiaus galvos ir kitų kūno dalių, negali sukelti vaisiaus deguonies trūkumo ir žūties. Tačiau dėl vienintelio dalyko jokių mitų nėra. Tai labai reta komplikacija oro embolija, kai oralinių santykių metu pučiamas oras moteriai į lytinius organus.

Ko bijo gydytojai
Turėtume visi suprasti, kad gydytojai ne draudžia ar apsidraudžia, bet informuoja. Pavyzdžiui, kraujavimas. Jei nėščioji po lytinių santykių kraujuoja arba gresia persileidimas, nėra jokių abejonių – bet kuris gydytojas uždraus vaginalinius lytinius santykius. Tačiau dar neteko girdėti, kad kas uždraustų apsikabinimus, bučinius, prisilietimus. Jei vaginaliniai santykiai nerekomenduojami, pasidomėkite ir kitokia seksualine veikla, pavyzdžiui, petingu.

Kada lytiniai santykiai pavojingi
Gydytojai gali nerekomenduoti lytinių santykių tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, esant labai stipriam nėščiųjų vėmimui. Šiuo atveju nėščioji tampa labai išsekusi fiziškai ir psichiškai, todėl lytiniai santykiai ją dar labiau išvargina. Kita priežastis uždrausti lytinius santykius – pirmo nėštumo trimestro kraujavimas arba įprastiniai persileidimai, kai moteris jau kelintą kartą neišnešioja vaisiaus. Praėjus rizikingam laikotarpiui, vėliau lytinių santykių turėti leidžiama. Vaginaliniai lytiniai santykiai nerekomenduojami esant placentos pirmeigai, gimdos kaklelio nepakankamumui, infekcijos rizikai, kartais esant dvyniams ir kitokiai akušerinei patologijai.

Pokyčiai po gimdymo
Pirmiausia – fiziologiniai išbandymai: labai padidėja ir tampa karštesnėskrūtys, prisilietimas prie jų asocijuojasi ne su glamonėmis ir malonumu, o su kūdikio maitinimu. Iš makšties keletą savaičių teka rusvai-kraujingos išskyros ar balzganas skystis, skauda tarpvietės, jei daryta epiziotomija, arba pilvo apačios, jei atliktas cezario pjūvis, sritį. Makštis išsiplėtusi, sausa ir labai jautri lietimui. Jei sausa, naudokite daug lubrikanto. Jei tebeskauda siūles, rinkitės šonines pozicijas.  

Kada atnaujinti lytinius santykius po gimdymo
Po normalaus gimdymo dauguma moterų gali pakankamai greitai pradėti lytinius santykius. Laikas, kai patartina susilaikyti nuo vaginalinių lytinių santykių, yra pusantro – du mėnesiai.

Vyrams     
Visiškas lytinių santykių uždraudimas nereiškia, kad nėra kitokių intymumo formų, nei vaginalinis lytinis aktas. Jei ilgam atsisakysite seksualinės veiklos, ilgainiui patirsite sunkumų su erekcija ir sėklos išsiliejimu. Todėl iškilusias problemas spręskite, o gydytojo klauskite, kas draudžiama, o kas ne.
Jeigu baiminatės, kad moteris vėl pastos, kartu spręskite kontracepcijos klausimą. Jei sekso metu Jūsų moteris negali priprasti prie krūtų lietimo, lieskite jas itin atsargiai, arba laikinai atsisakykite lietimo. Jei makštis labai sausa, naudokite lubrikantą.

Lietuvos sveikata