Tikrai kasdien pastebime vis daugiau žmonių su breketais. Kreivi dantys ir jų anomalijos – gana dažna problema. Galbūt ne taip dažnai ir ne tokie matomi yra protezai, kurie labiau reikalingi vyresniems žmonėms, tačiau dantų ligos „jaunėja“, todėl protezų prireikia ir jaunesnio amžiaus pacientams. Šiuolaikinė odontologinė pagalba nebeapsiriboja vien tik dantų ėduonies gydymu ar prarastų dantų protezavimu. Vis dažniau pacientai kreipiasi pagalbos dėl netaisyklingo sąkandžio ar kreivai išdygusių dantų. Šiems pacientams gali padėti gydytojai ortodontai.

Breketai

Praktiškai daugiau nei pusė visų žmonių yra kokių nors žandikaulio ar dantų patologijų.
Turbūt daugelis atsimena vaikystę, kai reikėdavo nešioti tą nemėgstamą ir nuolat pametamą ar sulaužomą dantų plokštelę. Nors tėvai kartodavo, kad tai mūsų pačių labui, jų žodžiai nelabai guosdavo… Dabar yra daug tobulesnių ir modernesnių odontologinių priemonių.

Labai dažnai pacientams kyla klausimas, kiek ilgai reikės nešioti breketus. Jeigu nėra sąkandžio patologijos, vidutiniškai 12–14 mėnesių. Bet paskui, kad būtų stabili situacija, reikia nešioti specialų fiksuojamąjį aparatą. Jei yra sąkandžio patologija – tuomet tai labai individualu, tą gali nuspręsti tik gydytojas, stebėdamas jūsų gydymą.

Breketai veiksmingiausi formuojantis žandikauliams, t. y. mergaitėms – 10–12 metų, berniukams – 11–13 metų. Tačiau ir vėliau galima koreguoti netaisyklingą sąkandį, taisyti dantų padėtį.

Dantų protezavimas

Dantis dabar galima protezuoti įvairiomis medžiagomis: pavieniais metalo keramikos, metalo plastikos, helioplastikos ar bemetalės keramikos vainikėliais ir tilteliais. Medžiagos, naudojamos dantų protezams gaminti, paprastai nesukelia alerginių reakcijų. Kai kurie metalai, naudojami protezams gaminti, yra iš tauriųjų metalų lydinių. Iš šiuolaikinių medžiagų galima pagaminti dantų protezą, kuris savo fizinėmis, mechaninėmis bei estetinėmis savybėmis beveik prilygsta natūraliam dančiui.

Dantų protezavimas būtinas netekus danties, kai jį labai pažeidžia ėduonis, kai jis nudyla ar nukenčia dėl traumos ar ligos, ir jo nebeįmanoma atkurti plombuojant. Visi šiuolaikiniai protezai gaminami naudojant tikslias technologijas, jie puikiai pritaikyti ir ilgai tarnauja.

Kokių problemų dažniausiai kyla breketus ir protezus nešiojančiam žmogui?

Pirmiausia, abeji – ir breketai, ir protezai – reikalauja ypatingos burnos higienos. Galbūt ne visiems būna lengva ją išlaikyti, tačiau, jei dantys nebus kruopščiai išvalyti nuo apnašų ir maisto likučių, skaudės dantenas, gali gesti dantys.

Nuolatinis dantų tempimas nešiojant breketus kelia nemalonių jausmų: veržia, tempia, erzina. Tai ypač pasireiškia per adaptacijos periodą, kuris trunka nuo kelių dienų iki savaitės. Vėliau žmogui tampa lengviau.

Prisitaikymas prie išimamų protezų taip pat įvyksta per kelias savaites, kai sumažėja burnos gleivinės receptorių dirglumas, išnyksta pykinimas, normalizuojasi seilėtekis. Todėl, pradėjus nešioti išimamuosius protezus, gali atsirasti skaudžių nuospaudų. Tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoją, kad atliktų protezo korekciją. Kartais ją tenka pakartoti kelis kartus. Kiekvieną kartą, prieš atliekant korekciją, protezą jums būtina panaudoti (kramtant) bent 4–6 val. iki procedūros, kad būtų galima aiškiai nustatyti nuospaudų vietą ir koreguoti protezą. Prie neišimamų (fiksuotų) protezų irgi reikia įprasti, iš pradžių gali būti panašių nemalonių pojūčių, kaip išimamų protezų atveju, tik dažniausiai šie pojūčiai būna ne tokie ryškūs.

Pacientams, nešiojantiems breketus ar protezus, yra didesnė tikimybė susirgti gingivitu, periodontitu, išvešėti dantenoms, taip pat šie svetimkūniai burnoje gali sukelti ir mechaninius gleivinės pažeidimus, kuriuos tenka gydyti. Erozijų, opų, trauminių pažeidimų žandų, lūpų gleivinėje gali atsirasti, jei breketų kraštai būna aštrūs, pakilę nuo dantų, taip pat dėl nekokybiškų protezų. Jei breketai ar protezai sukelia mechaninius burnos gleivinės pažeidimus ar išprovokuoja gingivitą, galima panaudoti Kamistad N Gel`į. Jo sudėtyje yra ramunėlių žiedų ekstrakto bei nuskausminamosios medžiagos – lidokaino. Gelis pasižymi nuskausminamuoju, audinių atsinaujinimą skatinančiu ir uždegimą slopinančiu poveikiu. Kamistad N gel yra be cukraus, todėl nekenkia dantims. Vartojimo patogumui tūbelė turi metalinį antgalį. Dantenoms gydyti ar dantų protezų sukeltam diskomfortui mažinti reikia skaudamą ar pažeistą sritį patepti 0,5 cm ilgio gelio juostelę 3 kartus per parą ir švelniai įtrinti. Gelis tinka ir kitoms nesunkioms dantenų ir burnos gleivinės infekcinėms ligoms gydyti.

Pažeistą burnos gleivinę ar dantenas rekomenduojama papildomai skalauti Kamistad burnos skalavimo skysčiu. Tai švelnus apelsinų skonio paruoštas naudoti chlorheksidino tirpalas (0,005%) burnai prižiūrėti. Chlorheksidinas pasižymi antimikrobiniu poveikiu gramteigiamoms ir gramneigiamoms bakterijoms, todėl slopina uždegimą. Kamistad skysčiu tinka skalauti burną ir kiekvieną dieną profilaktiškai. Po valgio ir prieš eidami miegoti kruopščiai išskalaukite burną su maždaug 20 ml skysčio. Po 2 min. skalavimo skystį išspjaukite. Po to burnos skalauti vandeniu nebereikia.

Breketų ir protezų priežiūra

Kaip ir prižiūrint natūralius dantis, žmonėms, nešiojantiems breketus ar protezus, būtina laikytis burnos higienos principų:
• valyti dantis mažiausiai du kartus per dieną: ryte ir einant miegoti. Dantis valyti ne trumpiau kaip 2 min., šepetėliu lengvai masažuojant ir dantenas;
• po kiekvieno valgio skalauti burną higieniniais skysčiais arba vandeniu, suvalgius angliavandenių, pakramtyti kramtomosios gumos – ji šiek tiek neutralizuoja rūgščią burnos pH;
• naudoti liežuvio gramdiklį (ypač ši procedūra rekomenduojama rytą);
• laikytis odontologo ir burnos higienos specialisto rekomendacijų ir pasirūpinti profesionalia burnos higiena.

Dantų sveikata – jūsų rankose!

Gydytoja rezidentė Lina Mozūraitė
Konsultavo burnos higienistė Kristina Spūdytė

Ir breketų, ir protezų– ypatinga priežiūra