Iš ežero – į katilą

Tikriems žvejams baigiamasis žvejybos akordas, vainikuojantis patirtas
emocijas, yra jų pačių verdama žuvienė.

Kokios žuvys tinka

Kaip ir bet kuriam kitam patiekalui, žuvienei labai svarbu pasirinkti tinkamą
produktą. Kai kurios šeimininkės sultinius verda iš žuvų atliekų (galvų, pelekų,
kaulų). Tačiau karšių, karosų, kuojų atliekos tam netinka – sultinys bus kartus.
Nelabai skani žuvienė iš lydekų, kuojų, saulažuvių. Žuvienei geriau rinktis
ešerius arba pūgžlius. Žvejai tikina, kad skaniausia būtent pūgžlių žuvienė, tik
svarbu gerai nuvalyti gleives. Puikiai tinka ir ešeriai. Šią žuvienę žvejai
gurmanai paskanina lyno ar ungurio gabaliuku. Nebloga ir karšių, karpių, sazanų,
lynų, sykų, šamų žuvienė. Šios žuvys riebios, bet žuvienės skonio tai anaiptol
negadina.

Ežeru ir dūmais kvepianti sriuba

Paprasčiausia ir skaniausia žuvienė išvirta paežerėje, iš ką tik sužvejotų
žuvelių. Katiliuke virš laužo žarijų verdama sriuba kvepia ežeru ir dūmais –
bene svarbiausiais prieskoniais, kurių nenusipirksi jokioje parduotuvėje.

Visas pagautas smulkias žuveles nuvalykite, nuplaukite ir sudėkite į katiliuką.
Tiks visi prieskoniai, kuriuos pasiėmėte iš namų: laurų lapai, pipirai ir kt. Be
abejonės, turite ir prieskoninių daržovių: svogūnų, morkų, petražolių šaknų.
Ypač daug galite dėti svogūnų – ant laužo virtai žuvienei jie labai tinka. Į
katiliuką žuvis, prieskonius ir daržoves dėkite sluoksniais: supjaustytos
daržovės, žuvytės, vėl daržovės. Tada viską užpilkite vandeniu ir virkite apie
35–45 min. Išvirusią žuvienę perkoškite, iš žuvų gabaliukų išrankiokite ašakas
ir vėl sudėkite į sriubą. Norintieji tirštesnės sriubos į ją gali įdėti kelias
smulkiai supjaustytas bulves.

Jei ežeras tik svajonėse

Jei atostogos dar toli, o šeimoje nėra žvejo mėgėjo, lieka virti žuvienę iš jūrų
žuvų. Šeimininkės dažnai rauko nosį: skanu tai skanu, bet kvapas… Sugalvotas
ne vienas būdas, kaip to kvapo atsikratyti. Štai keli iš jų.

• Paruoštą žuvį perpilkite sūriu verdančiu vandeniu, o paskui dėkite į drungną
daržovių nuovirą su prieskoniais.
• Negailėkite prieskonių – jų gali būti daug ir įvairių. Labiausiai tinka
svogūnai, juodieji pipirai, aitrioji ir saldžioji paprika, kvapieji pipirai,
mairūnai, muskatai, krapai, kajeno pipirai, čiobreliai, laurų lapai, ajerai.
• Paruoštą ir gerai išplautą bei nusausintą žuvį apšlakstykite citrinų sultimis
ir palaikykite 15–30 min.
• Dar vienas būdas nemaloniam žuvies kvapui panaikinti – nuplautą ir pasūdytą
žuvį pabarstykite susmulkintais laurų lapeliais, užpilkite šiltu vandeniu ir
palaikykite 1 val.