Visą savaitę ispaniški agurkai buvo kaltinami dėl žarnyno infekcijos, nusinešusios daugiau nei dešimties žmonių gyvybes. Nors šalies ūkininkai, kartu su žemės ūkio ministre Rosa Aguilar kaltę neigė, Vokietijos tyrėjai pirštu baksnojo tik į juos. Tačiau vakar, trečiadienį, tie patys tyrėjai pareiškė, kad iš tikrųjų ispaniški agurkai nekalti, o ligos sukėlėjui nustatyti prireiks naujų tyrimų.

Evelina Machova
Naujas tyrimas
Buvo identifikuotos bakterijos, rastos ant dviejų agurkų Hamburgo prekybos centre. Mokslininkų laukė siurprizas: šios E.coli bakterijos atmainos nesutapo su O104 tipu, kuris buvo nustatytas infekcija užsikrėtusiems pacientams Hamburge.
Ant dviejų agurkų rastos E.coli bakterijos, tačiau ligos protrūkį sukėlė ne jos. Dviejų kitų mėginių rezultatų dar laukiama. Kol kas Hamburge lieka galioti įspėjimas nevalgyti agurkų, pomidorų ir lapinių salotų.
Jau pirmadienio pavakare BBC pasirodė pranešimas, kad užkrėsti agurkai galėjo būti visai ir iš ne Ispanijos, o iš Olandijos.  

Reikalaus kompensacijos

Paskelbus naujausius laboratorinių tyrimų duomenis, Ispanija reikalauja ne tik nedelsiant atnaujinti prekybą jos daržovėmis. Šalies valdžia svarsto galimybę pareikalauti iš Vokietijos atlyginti patirtą žalą.
„Mes buvome teisūs, – sakė Ispanijos žemės ūkio ministrė Rosa Aguilar. – Dabar paaiškėjo, kad ispaniški agurkai nebuvo EHEC infekcijos protrūkio priežastis.“ Teiginiai, kad ligos protrūkį sukėlė agurkai iš Ispanijos, vietos gamintojų duomenimis, per savaitę šaliai atnešė 200 mln. eurų nuostolį.

Smūgis ekologijai
Turbūt prisimenate, kaip prieš keletą mėnesių televizorių ekranuose mirguliavo pranešimai apie daržoves ir siaubą baubą nitratus. Visi, kas netingėjo, aiškino, kokie jie pavojingi. Tuomet atsisukta į ekologiškas daržoves, kuriose to „brudo“ turėtų būti mažiau. Tačiau praėjusią savaitę kilęs skandalas, kad ekologiški natūraliai auginti agurkėliai Ispanijos šiltnamiuose užkrėsti žarnyno lazdelėmis, kurios jau nusinešė 14 žmonių gyvybes, trenkė ekologijai tiesiai į paširdžius. Ispanijos ūkininkai guodėsi, kad jei per dieną pavyksta parduoti nors kilogramą agurkų – šventė. Vietiniai teigia, kad šis skandalas buvo smūgis ekologijai ir ne tik agurkų, bet ir kitų daržovių augintojams.

Medikai perspėja
Vokietijos medicinos specialistų teigimu, pagrindiniai šios infekcijos užsikrėtimo požymiai yra viduriavimas bei vėmimas. Vėlesnėse infekcijos stadijose, kurios pasireiškia sunkesniais simptomais bei karščiavimu, gali atsirasti inkstų problemos, peraugančios net į jų nepakankamumą. Inkstų ligų gydytojas iš Hanoverio Janas Kielsteinas žiniasklaidoje pasirodančių įspėjimų nelaiko panikos skleidimu. Jis mano, kad riboti informaciją apie plintančią infekciją būtų neteisinga. Serga šimtai žmonių, daug pacientų yra sunkios būklės ir gydomi intensyvios terapijos skyriuose. Ypač rimta situacija Šiaurės Vokietijoje. Sveikatos priežiūros specialistai siūlo atidžiai rinktis daržoves, o siekiant išvengti infekcijos protrūkio – daržoves kruopščiai plauti.¬
 

TARP KITKO:
Agurkų infekcijos savaitė

• Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Lietuvos parduotuvėse agurkai saugūs. Tyrimams į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą dar papildomai pristatyta 20 įvairių daržovių mėginių – jų rezultatai dėl E. coli infekcijos sukėlėjų turėtų būti paskelbti savaitės pabaigoje.
• Vakar, trečiadienį, Lietuvoje uždraustas daržovių importas iš regionų, kuriuose daržovės galėjo būti užterštos žarninėmis lazdelėmis Escherichia coli. Tai pranešė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.
• Rusija uždraudė importuoti daržoves tiek iš Ispanijos, tiek ir iš Vokietijos.
• Švedijoje yra užregistruoti 22 užsikrėtimo infekcija atvejai, vienas jų baigėsi mirtimi, Danijoje – 7, Jungtinėje Karalystėje – 10 ir Olandijoje – 4.
• Infekcija užkrėstų daržovių rasta Čekijoje, Austrijoje ir Vengrijoje. Jos taip pat sugriežtino visų daržovių iš Ispanijos importą.

Lietuvos sveikata

Infekcinės ligos