Tikimasi, kad šis atradimas mokslininkams padės suprasti, kaip virusas funkcionuoja, ir palengvins vaistų nuo AIDS kūrimą. Tyrimo rezultatai, publikuoti žurnale „Nature“, nuo šiol leis mokslininkams pažvelgti į tai, kas yra šio viruso viduje. ŽIV, arba žmogaus imunodeficito viruso, genetinė informacija yra „užšifruota“ daug sudėtingiau nei kitų virusų.

ŽIV, kaip ir virusai, kurie sukelia slogą, hepatitą C ar poliomielitą, savo genetinę informaciją saugo viengrandėje Ribonukleino rūgštyje (RNR). RNR geba transformuotis į sudėtingus modelius ir struktūras, tad iki šiol mokslininkams – priešingai nei dirbant su DNR – nepavyko išgauti paslėptos informacijos.
Šiaurės Karolinos (JAV) mokslininkai teigia, kad gautą informaciją bandys panaudoti siekdami bent kiek pakeisti virusą. Taip būtų galima surasti dalykų, kurių virusas nemėgsta.

„Mes pradedame suprasti triukus, kuriuos genomas naudoja bandydamas padėti virusui pasprukti nuo žmogaus imuninės sistemos“, – atradimą komentuoja Ronas Swanstromas, mikrobiologijos ir imunologijos profesorius.
 

iMed