Visose išsivysčiusios ekonomikos šalyse per pastaruosius 3-4 dešimtmečius daugėja alerginių ligų, o tarp jų pirmauja vaikų alergijos maistui. Jungtinių Amerikos valstijų visuomenės sveikatos specialistai teigia, kad šiuo metu šalyje yra per 6 milijonus maistui alergiškų vaikų, kuriems vėlesniame amžiuje gali kilti rimtesnių sveikatos problemų.

Kalti maisto priedai “E”?
Mokslininkai tyrinėjantys alergijas, teigia, kad nėra paprasta nustatyti, koks būtent alergenas kaltas dėl vieno ar kito maisto produkto netoleravimo. Tačiau daugelis tyrėjų linksta prie to, kad tokį spartų alergijų augimą šalyje lemia tai, kad gyventojai naudoja daug produktų kuriuose yra įvairiausių maisto priedų žymimų raide “E”. Mokslininkai daro prielaidas, kad po dešimties metų alergiškų žmonių skaičius išaugs 20 procentų. Ir ne tik alergiškų maistui.
Nors žmonės dažniausiai alergiški tik kai kuriems maisto produktams, nuo 1990 metų vis dažniau pastebima alergijos daugeliui maisto produktų atvejų. Alergija maistui nustatoma maždaug 12 proc. vaikų iki 3 metų, 11 proc. mokyklinio amžiaus vaikų, 5 proc. suaugusiųjų. Ši bėda dažniausiai aplenkia žindomus kūdikius, nes mamos pienas nesukelia alergijos. Tačiau 0,5 proc. kūdikių alergiški dėl gaunamų su mamos pienu alergenų.

Alergenų sąrašas ilgėja
Šiuo metu žinomi keli šimtai maisto alergenų. Iki 3 metų vaikams apie 90 proc. alerginių reakcijų sukelia karvės ar ožkos pienas, kiaušiniai, sojų produktai, kviečiai, o vyresniems vaikams ir suaugusiems apie 85 proc. reakcijų sukelia žemės riešutai, žuvys, vėžiagyviai, medžių riešutai. Be to, vis dažnesnės alerginės reakcijos nuo vaisių, dažniausiai – kivių, papajų, taip pat sezamų, aguonų, rapsų sėklų bei kai kurių daržovių, pavyzdžiui, salierų. Kita vertus, alerginę reakciją gali sukelti ne pats produktas, o jame esantys priedai, tai yra alergizuoja ne vien tikrieji, bet ir pseudoalergenai.
Dr. Ruchi Gupta teigimu, šiuo metu įvairias alergijas maistu patiria bent du vaikai iš klasės. O per pastaruosius kelis metus atliktos studijos rodo, kad kuo toliau, tuo daugiau atrandama alergenų. “Prieš gerą dešimtmetį tyrinėjant vaikų alergijas maistui, situacija dažniausiai būdavo tokia, kad jie jas, galima sakyti, su metais išaugdavo. Dabar viskas vyksta priešingai. Jei turi vieną alergiją, po kelių metų atsiranda dar viena, po dar”, – teigia dr. R. Gupta.

Būna lėta ir ūmi
Alergija maistui gali pasireikšti nemaloniais odos, kvėpavimo takų, virškinimo trakto simptomais. Mažų vaikų, ypač kūdikių, ypač jautriai reaguoja virškinimo traktas – pučia, skauda pilvą, viduriuojama arba užkietėja viduriai, išmatose pasirodo gleivių, net kraujo. Dėl maisto alergijos odą gali berti, niežėti, pasunkėja kvėpavimas, atsiranda dusulys, kosulys, kartais – slogos simptomai, gali peršėti akys. Net iki 7 proc. visų alerginių reakcijų gali būti generalizuotos, t. y. sunkios alerginės reakcijos, kurios kai kada net gali baigtis mirtimi.
Medikai alergiją maistui skirsto į greitojo tipo alergiją, kai suvalgius produktą alerginės reakcijos pasireiškia po kelių minučių ar kelių valandų. Lėtojo tipo alergijos simptomai gali pasireikšti po 1-3 parų, tokias reakcijas itin sunku diagnozuoti.

Lietuvos sveikata

Vaikų ligos

testas-apie-alegija-maistui/53959″>Testas apie alergiją maistui