Ar dar galima išmokyti tarti raidę “r” 15-metį? Sūnus ne žodyje, vieną “r”, ištaria, bet kai kalba – ne. Kur būtų galima kreiptis pagalbos Vilniuje?
Vilma

Atsako specialistė:
Abromiškių reabilitacijos
ligoninės logopedė
Eglutė Šliauterienė:

– Tinkamiausias laikas problemai spręsti, jeigu ji lydi nuo mažens, yra, tiesą sakant, pražiopsotas. Tačiau ir sulaukus brandaus amžiaus, ne tik paauglystės, kalbos defektus galima pataisyti. Šiam tikslui yra ir specialių garso programų – treniruoklių. Jie ir 50-mečiams, kuriems “užsikerta” kalba, padės.

Ar penkiolikmetis išmoks tinkamai ištarti “r” taip, kad nereikės nuolatinės savikontrolės, labiausiai priklauso, ar jis pats nori išmokti gerai tarti garsus.

Pagalbą tokiam vaikui galėtų sudaryti du dalykai: darbas su logopedu, kuris turėtų tęstis ne mažiau pusmetį, ir nuolatinė savikontrolė.

Namuose vaikas kasdien turėtų, pavyzdžiui, ruošdamas pamokas, garsiai skaityti, stengdamasis gerai ištarti “r”.
Savikontrolę turi paskatinti ir logopedas, ir tėvai, kiti artimieji. Kontroliuoti, kaip ištari vieną ar kitą garsą, nėra paprasta; pabandykite, pavyzdžiui, pusvalandį stebėti, įsiklausyti, kaip jūs kalbėdami ištariate “L”, kaip tarimo metu jūsų liežuvis turi atsiremti į viršutinius priekinius dantis. Pabandykite, ir įsitikinsite, kad vadinamoji automatinė kalba yra lengva, o kalbos defektų šalinimas – sudėtingas darbas.

Jeigu garso ištarimas yra keblesnis susijaudinus ar patiriant bendraamžių patyčias, vaiką reikia pamokyti apsiginti, atsikirsti: į mestą “tu šveplas!” – atsakyti “o tu storas (ilgas, plonas…)”. Psichologinė gynyba labai svarbu.

Vilniuje logopedai dirba poliklinikose, kur galima kreiptis pagal gyvenamąją vietą su šeimos gydytojo siuntimu. Profesionalūs logopedai dirba ir Vaiko raidos centre.

Lietuvos sveikata