Dukrytei jau greitai treji, bet ji labai dažnai serga ausies uždegimu. Kad ir kaip ją saugau, rudenį ji vis suserga sloga, o po to ir ausies uždegimu. Apylinkės gydytoja sako, jog ligą ji išaugs. Ar tikrai?
Živilė

Vaikai vidurinės ausies uždegimu (otitu) serga dažniau nei suaugusieji. Tyrimų duomenimis, trys ketvirtadaliai vaikų šia liga suserga nors kartą gyvenime, trečdalis jų iki trejų metų amžiaus vidurinės ausies uždegimu suserga tris ar daugiau kartų. Tačiau kuo vaikas didesnis, tuo tikimybė susirgti otitu mažėja. Dažniau šia liga sergama rudenį, žiemą ir pavasarį.
Otitą sukelia pūliniai mikrobai, o infekcinės ligos sudaro sąlygas uždegimui kilti. Sergant šiomis ligomis, paburksta nosies gleivinė ar adenoidai ir oras negali patekti į viduriniąją ausį. Tuomet iš pastarosios negali nutekėti audinių skystis, ertmėse kaupiasi pūliai ir joje prasideda uždegimas.

Ligai prasidėjus kartais skausmas būna su pulsacija, plintantis į skruostą, kaklą. Kaupiantis pūliams, pakyla kūno temperatūra.

Vėliau dėl pūlių “spaudimo” į apatinę būgnelio dalį, būgnelis gali pratrūkti. Tada simptomai keičiasi: sumažėja skausmas ausyje, krenta temperatūra, tačiau atsiranda pūliavimas iš ausies. Pūliai būna skysti, tąsūs, gleivingi, bespalviai ar gelsvi, bekvapiai. Iš pradžių, dėl būgnelio pratrūkimo, pūliuose gali būti kraujo priemaišų. Anksti pradėjus gydyti, liga pasibaigia pradinėje stadijoje. Kūdikį iki pusės metų nuo visų ligų saugo įgimtas, motinos perduotas imunitetas, todėl mažyliai kur kas atsparesni įvairioms ligoms bei infekcijoms. Tačiau vėliau kūdikio organizmas greitai peršąla, nes jo kūno temperatūros reguliacija dar silpnoka. Todėl ir peršalimo ligomis sergama dažniau, o jei į jas numojama ranka ir jos negydomos ar gydomos netinkamai, komplikuojasi į ausies uždegimą.

Specialistai pataria – jei pastebėjote, kad vaikutis sloguoja, nakčiai jį reikėtų guldyti ant aukštesnės pagalvės, kad gleivės su virusais ir bakterijomis negalėtų patekti į ausies ertmę.
Norėdami įsitikinti, kad sloguojantis vaikutis neserga otitu, miegančiam ar žaidžiančiam atsargiai paspauskite ausies kaušelio iškyšulėlį (kramslį) – jei mažylis nesureaguos, vadinasi, ausies uždegimu jis neserga.

Svarbu:
– Į ausį be gydytojo leidimo nerekomenduotina lašinti jokių lašiukų. Todėl jei vaikui skauda ausį, iš jos bėga pūliai nedelsdami kreipkitės į medikus.
– Susirgus ūminiu otitu, kartais kompreso šiluma apmalšina skaudamą ausį, tačiau “įsisiautėjus” pūliniam otitui, kompreso šiluma gali veikti ir atvirkščiai, didinti skausmą. Tokiais atvejais net rekomenduojama užausyje dėti ledo gabaliukų.

Lietuvos sveikata