+1
-1
0
Juodasis ridikas – sveikatos ženklas

Aitroko skonio daržovės mėgėjams nebaisios jokios infekcijos.

Ridikuose gausu B, C grupės vitaminų, eterinių aliejų, fermentų ir kitų žmogaus
organizmui naudingų medžiagų. Nuo seno žinomos jų gydomosios savybės. Ryškiausiu
gydomuoju poveikiu išsiskiria šviežios sultys. Jas galima maišyti su burokėlių
ir morkų, obuolių sultimis (santykiu 1:2:6). Į mišinį rekomenduojama įdėti
medaus. Ridikų sultys, lygiomis dalimis sumaišytos su medumi arba cukrumi,
veiksmingos esant viršutinių kvėpavimo takų negalavimams. Bronchitu sergančiam
vaikui galima paruošti kepto ridiko sulčių su cukrumi. Tam vidutinio dydžio
juodąjį ridiką reikia supjaustyti nedideliais kubeliais, puode užberti cukrumi
ir 2 valandas kepti orkaitėje. Likę ridiko gabalėliai išmetami, o skystis
supilamas į butelį. Geriama po 2 šaukštelius 3–4 kartus per dieną, likus
pusvalandžiui iki valgio ir prieš miegą. Ilgalaikio krūtininio kosulio galima
atsikratyti 6 kartus per dieną geriant po 1 šaukštą lygiomis dalimis sumaišytas
ridikų bei morkų sultis su pienu
.
Sveikatos receptas

1 juodasis ridikas, 3 šaukšteliai medaus.
Gražiai nupjaukite juodojo ridiko viršūnę. Šaukšteliu išskaptuokite ridiko vidų
ir į susidariusią ertmę įdėkite 3 šaukštelius medaus. Uždėkite nupjautą kepurėlę
ir laikykite ridiką kambario temperatūroje per naktį. Per 10–12 val. medus
ištirps ir susimaišys su ridiko sultimis. Tiesa, ridikas atrodys kiek apvytęs,
nes medus ištrauks sultis. Prieš vartodami pamaišykite. Tai puiki priemonė nuo
kosulio, slogos ir kitų peršalimo ligų. Vaikams reikėtų duoti po 1 šaukštelį 3
kartus per dieną, o suaugusiesiems – po 2–3 šaukštelius.

Juodųjų ridikų salotos su obuoliais

1 juodasis ridikas, 1 obuolys, 1 morka, 1 vidutinio dydžio salieras, 1 svogūnas
arba šviesiosios poro dalies gabalas, 3–5 šaukštai tirštos grietinės, žalių
petražolių, svogūnų laiškų, cukraus, druskos.
Svogūną arba kruopščiai nuplautą porą smulkiai sukapokite, o obuolį (nulupkite),
ridiką, salierą ir morką stambiai sutarkuokite. Viską sumaišykite, pagal skonį
pagardinkite cukrumi bei druska, išmaišykite su grietine bei sukapotais
žalumynais.

Juodųjų ridikų salotos su agurkais ir bulvėmis

1 juodasis ridikas, 6 bulvės, 4 rauginti agurkai, 2 kiaušiniai, 4 šaukštai
majonezo, truputis pipirų ir žalumynų.
Ridiką, virtas bulves, agurkus ir kietai virtus kiaušinius supjaustykite
kubeliais. Viską sumaišykite su majonezu, paskaninkite pipirais. Patiekdami
papuoškite žalumynais. Svogūnų ir juodųjų ridikų salotos 3 dideli svogūnai, 1
juodasis ridikas, truputis druskos, grietinės. Žiedeliais supjaustykite svogūnus,
užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 3–4 minutes ir nuvarvinkite
kiaurasamtyje. Stambia tarka sutarkuokite ridiką, sumaišykite su svogūnais,
pasūdykite, užpilkite grietine.

Juodųjų ridikų salotos su mėsa

300 g juodųjų ridikų, 250 g virtos liesos avienos arba jautienos, 2 svogūnai, 2
šaukštai aliejaus, 100 g majonezo, 2 šaukštai smulkintų petražolių, 1 šaukštas
spanguolių arba bruknių, druskos.
Nuplautus, nuvalytus ridikus ir mėsą supjaustykite plonais šiaudeliais. Svogūnus
supjaustykite pusžiedžiais ir pakepkite su aliejumi. Pakeptus svogūnus sudėkite
ant mėsos su ridikais, pasūdykite. Sumaišykite su puse majonezo. Sudėkite į
salotinę, užpilkite likusį majonezą, apibarstykite žalumynais, papuoškite
uogomis.

Su juodaisiais ridikais troškinta aviena

600 g avienos su kaulu, 2 juodieji ridikai, 2 svogūnai, 1 šaukštas aliejaus,
truputis druskos, raudonėlio, 1 šaukštas miltų, ½ stiklinės pieno.
Avieną susmulkinkite mažesniais gabalais, pasūdykite, apvoliokite miltuose ir
pakepkite aliejuje. Paskui mėsą sudėkite į puodą, suberkite susmulkintus
svogūnus, šiek tiek raudonėlio, įpilkite truputį vandens ir troškinkite. Mėsai
suminkštėjus, sudėkite storais griežinėliais supjaustytą ridiką. Prieš dėdami į
puodą jį galite pabarstyti druska ir truputį palaikyti atidengtą, kad sumažėtų
aitrumas. Baigę troškinti, mėsą atskirkite nuo kaulo, susmulkinkite mažesniais
gabaliukais. Likusį padažą su ridikais sutirštinkite miltais, išmaišytais piene,
ir užvirinkite. Mėsą vėl sudėkite į puodą ir dar pakaitinkite.