Jūros vanduo – natūrali priemonė, padedanti gydyti vaikų slogą

Tikriausiai visiems žinoma, kad sloga – bene dažniausia vaikiška liga. Rinitu arba nosies gleivinės uždegimu vaikai per metus vidutiniškai serga net nuo aštuonių iki dešimt kartų – tai visiškai normalu. Vis dėlto būtina suprasti, kad sloga nėra jau tokia nekalta liga – šiaip ar taip, ji užkrečiama, tad sloguojantį ir diskomfortą jaučiantį vaiką reikėtų gydyti namie. Labai svarbi ir slogos profilaktika – patariama dažnai plautis rankas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (reikėtų prisidengti vienkartine nosinaite, tai daryti bent vienu – dviem metrais nuo kitų asmenų, o jei vienkartinės nosinaitės neturima, čiaudėti reikėtų bent jau ne į delnus, o į sulenktą alkūnę ir t.t.).  Jei sloga ir vėl aplankė mažylio nosytę, tėveliai arba globėjai turėtų pasirūpinti geru simptominiu gydymu.

  • Reikia stengtis, kad vaikelio savijauta būtų kuo geresnė ir jis justų kuo mažiau diskomforto (kuo mažesnis vaikas, tuo sloga nemalonesnė);
  • Reikia įdėti pastangų, kad slogos trukmė būtų kuo trumpesnė;
  • Slogą reikia gydyti, kad ji nesukeltų pavojingesnių ir sudėtingiau gydomų komplikacijų, pavyzdžiui, vidurinės ausies uždegimo, sinusito, tracheito, faringito, bronchito ar netgi plaučių uždegimo.

Viršutiniai kvėpavimo takai, tarp jų ir nosies gleivinė, sutverti taip, kad kuo veiksmingiau apsaugotų žmogaus organizmą nuo įvairių ore esančių patogenų ir kitų žalingų dalelių. Sveika nosies gleivinė tokias daleles veiksmingai „sugauna“ ir išstumia lauk. Vis dėlto įvairiais metų laikais, ypatingai šaltuoju metų sezonu, vaiką veikia įvairūs neigiami veiksniai, pavyzdžiui, šaltas ar stipriai patogenais užterštas, per drėgnas ar per sausas oras, stresas, nuovargis, nepakankamas maistinių medžiagų gavimas, poilsio trūkumas, kolektyvų lankymas ir panašiai. Šie veiksniai gali prisidėti prie imuniteto nusilpimo ir nosies gleivinės funkcijų sutrikimų. Ir štai – mažyliui pradeda niežtėti akis ir nosį, ima čiaudulys ir netrukus pasirodo kvėpavimą trikdanti sloga. Vaikus ji kamuoja kur kas dažniau nei suaugusiuosiuos, tačiau tai nereiškia, kad ji negali sugadinti savijautos bet kokio amžiaus asmeniui.

Sloga – taip pat liga ir ją reikėtų gydyti, ypač vaikams. Kiekvienų namų vaistinėlėje rekomenduojama turėti izotoninių ir hipertoninių jūros druskos tirpalų, nes jie padeda natūraliai ir veiksmingai išplauti nosies gleivinę, palengvinti slogos simptomus, greičiau grąžinti normalią nosies funkciją ir drėgnumą. Izotoninis jūros vanduo labai tinkamas reguliariai nosies higienai, o hipertoninis jūros vanduo itin veiksmingas sergant sloga. Vadinasi, fiziologinę nosies gleivinės aplinką atitinkantis jūros vanduo padeda apsisaugoti nuo slogos, o didesnę už natūralią nosies gleivinės druskų aplinkos koncentraciją turintis jūros vandens tirpalas padės jau sergant sloga.  

Specialistai teigia, kad nosies plovimas jūros druskos tirpalais tikrai labai naudingas, nes:

  • Padeda sumažinti uždegiminiams procesams svarbių medžiagų koncentracijas nosies gleivinėje;
  • Mechaniškai pašalina didžiąją dalį ligą sukėlusių patogenų;
  • Be to, didesnės druskos koncentracijos, esančios hipertoniniame jūros vandenyje, neigiamai veikia kai kurių ligos sukėlėjų augimą ir dauginimąsi.
  • Jūros druskos tirpalai dėl būdingo osmosinio poveikio padeda mažinti nemalonų ir kvėpavimą trikdantį nosies gleivinės paburkimą.
  • Pastebima, kad natūrali jūros vandens prigimtis taip pat padeda pagerinti ir nosies gleivinėje esančių blakstienėlių funkciją, o būtent šios blakstienėlės atsakingos už tai, kad iš viršutinių kvėpavimo takų būtų sėkmingai pašalintos potencialiai žalingos medžiagos.
  • Be to, jūros vandenyje yra daug naudingų mineralinių medžiagų, kurios papildomai „puoselėja“ jautrią ir reiklią nosies gleivinę.

Quixx hipertoninis Atlanto vandenyno vanduo – tai medicinos priemonė, kurią galima įsigyti daugelyje vaistinių. Tai hipertoninis nosies purškalas (druskos koncentracija atitinka maždaug 26 g NaCl viename litre). Jo sudėtyje yra natūralaus Atlanto vandenyno vandens, kuriame gausu vertingų mineralų ir mikroelementų. Quixx hipertoninis Atlanto vandenyno vanduo yra natūrali priemonė, mažinanti nosies ertmių ir sinusų užsikimšimą, drėkinanti jautrią nosies gleivinę, tad ją vertėtų turėti kiekvienų namų vaistinėlėje. Ši medicinos priemonė tinkama vaikams nuo 6 mėnesių amžiaus. Mažesniems kūdikiams rekomenduojamas izotoninis jūros vanduo lašiukų forma (Quixx Baby nosies lašai).

Šaltinis|Pasveik.lt