vArbata nuo seno siejama su senąja Rytų kultūra, ritualais ir tradicijomis.
Arbatos tėvyne pripažįstama Kinija. Pirmą kartą arbatžolių užpilas rašytiniuose
šaltiniuose paminėtas 2737 m.pr.m.e., valdant Kinijos imperatoriui Shen Nung.
Pasak legendos, šiam imperatoriui pietaujant, į jo puodelį su karštu vandeniu
įkrito šalia augančio krūmo lapelis. Paragavęs šio gėrimo valdovas labai
susižavėjo ir įsakė tarnams visada jam arbatas ruošti iš to krūmo lapelių. Taip
pasaulyje ėmė plisti arbatžolės. Iš Kinijos arbata IX a. pateko į Japoniją ir
Korėją, o XVI a. – iš Portugalijos į Vakarų Europą. Į Lietuvą ji buvo atvežta
XVIII a. iš Rusijos.
Iki šių dienų arbatžolių cheminė sudėtis nėra iki galo ištirta. Būtent nuo
arbatžolių cheminės sudėties priklauso arbatos poveikis žmogaus organizmui.
Arbatos gydomasis poveikis neapsiriboja vien tonizuojančiu jos poveikiu.
Palyginkime, kava tonizuoja 2 valandas, o arbatos poveikis išlieka net 6
valandas. Karšta arbata mažina alkio jausmą, sušildo, malšina troškulį. Arbata
stebuklingai veikia mūsų virškinimo sistemą. Apsinuodijus rekomenduojama gerti
stiprios žalios arbatos su trupučiu cukraus ir citrinų sulčių. Taip pat arbata
gerai detoksikuoja, mažina vitamino C trūkumą, reguliuoja skrandžio sulčių
rūgštingumą ir puikiai padeda sergantiems hipertonija. Žinoma, kartais arbata
gali sukelti nemigą arba, atvirkščiai, jus užmigdyti.
Naudinga žinoti:
* Jei per dieną išgertumėte 10 puodelių arbatos, tai sirgtumėte 30 proc. rečiau,
o gyvenimą prailgintumėte 6-7 metais;
* Jei norite susilpninti kofeino veikimą, gerkite arbatą su pienu;
* Arbata be cukraus yra puiki karieso profilaktikos priemonė;
* Žalioji arbata stimuliuoja prakaitavimą, valo odos poras, didina odos
elastingumą, yra tikras jaunystės eliksyras. Tai buvo pirmoji arbata, kurios
paragavo žmonija. Joje daugiau kofeino nei kitose arbatos rūšyse, daugiau ir
vitaminų bei mineralinių medžiagų. Ji yra puiki gydomoji dietinė priemonė,
sumažina potraukį saldumynams;
* Geriausi indai arbatai laikyti yra porcelianiniai arba stikliniai. Jei
nusipirkote arbatos popieriniame maišelyje, kuo greičiau perpilkite į tinkamą
laikyti indą, pavyzdžiui – į sandarų, stiklinį;
* Tikri arbatos žinovai arbatą geria be cukraus.
Kaip teisingai užplikyti arbatą?
* Virdulį pripildykite šviežio filtruoto vandens ir užkaiskite. Arbatos
paruošimui yra labai svarbus vandens kietumas. Jei užplikysite minkštu vandeniu
– arbata bus skaidri. Jei kietu – užpilas bus drumstas ir po kelių minučių gali
arbata pasidengti plėvele. Vandenį patartina suminkštinti buitiniais filtrais;
* Beveik verdančio vandens įpilkite į arbatinuką ir jį praskalavus išpilkite;
* Į arbatinuką įberkite arbatžolių. Vienam puodeliui po vieną arbatinį šaukštelį
arbatžolių;
* Užpilkite arbatžoles burbuliukų stadijos vandeniu. Juodąsias ir raudonąsias
arbatžoles reikia užpilti vos užvirusiu (su mažais burbuliukais), o baltąsias ir
žaliąsias – dar žemesnės temperatūros vandeniu;
* Arbatą plikyti rekomenduojama porcelianiniame arbatinuke. Norint
tonizuojančios arbatos, plikykite 3 minutes, o raminančios – 5-6 min. Patartina
arbatinuko neplauti su indų plovikliais.
Skanios ir kvapnios jums arbatos….