Be abejonės, esate daug girdėjusi apie iškrovos dienų naudą žmogaus
organizmu. Kaip jas geriausia daryti ir kaip elgtis, kad iškrova netaptų
perkrova?
Mėgaukitės
Iškrovos dienos yra vienas žinomiausių būdų sukelti organizmui teigiamą stresą,
be to – ir naudingus pasikeitimus. Jeigu viskas vyksta pagal planą, be didelės
prievartos, iškrovos dienomis galima daug ko pasiekti. Tai šioks toks organizmo
sukrėtimas, paspartinantis medžiagų apykaitą – taip galima kontroliuoti arba
sumažinti svorį bei pagerinti bendrą organizmo būklę.
Nepamirškite, kad iškrovomis reikia mėgautis, nes tik taip įmanoma pasiekti gerų
rezultatų. Todėl svarbu, kad iškrovos diena netaptų perkrovos diena. Jeigu
badausite svajodama apie tai, kad kuo greičiau ateitų rytojus, o jam išaušus
pulsite valgyti viską iš eilės, (ne)gerų ketinimų geriau atsisakykite iš anksto.
Ar jums to reikia?
Kartą per savaitę iškrovos dienos patartinos kiekvienam sveikam žmogui (jeigu
nesergate kokia nors lėtine liga ir jaučiatės gerai). Vasarą ir rudenį, kai
prisirpsta miško ir daržo uogos (braškės, avietės, mėlynės, gervuogės), sode
galima užsiauginti arba turguje nusipirkti šviežių daržovių (pomidorų, agurkų,
morkų, žirnelių, pupelių), o prieskoninės žolelės yra įgavusios savo tikrąjį
skonį ir kvapą, iškrovos dienos gali tapti kasdienybės dalimi.
Svarbu žinoti, kad šiomis dienomis negalima padidinti įprasto fizinio krūvio.
Jis turi išlikti toks pat, kaip kasdien. Todėl jeigu reguliariai lankotės sporto
klube, apsilankykite ten ir iškrovos dieną, tačiau nepatartina būtent tądien
eiti į pirmąją riebalų deginimo treniruotę arba pradėti mankštintis
dviračiu-treniruokliu. Tinkamiausia fizinė veikla – pasivaikščiojimai arba
plaukiojimas.
Pasikeitimai organizme
Iškrovos dienomis paspartėja skrandžio bei viso žarnyno veikla. Didžioji šiomis
dienomis vartojamų produktų dalis – vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu
skaidulinių medžiagų, todėl lengviau tuštinamasi. Valgant salotas, vaisius ir
daržoves, geriant kefyrą ir papildomai vartojant daugiau skysčių, iš organizmo
pasišalina viskas, kas jam nereikalinga. Dėl to pasikeičia ir bendra savijauta –
dažnai iškrovos dieną ir dieną po jos žmogus jaučiasi lengvesnis (tai rodo ir
svarstyklės), dvasingesnis ir labiau patenkintas gyvenimu.
Iškrovos būdai:
1. Išsirinkite ir visą dieną valgykite tik vienos grupės produktus.
1–1,5 kg vaisių ir daržovių.
1–1,5 l skystų pieno produktų, pavyzdžiui, kefyro.
400–500 ml šviežiai spaustų vaisių bei daržovių sulčių (tačiau ne iš pakelių ar
kitokių parduotuvėje parduodamų sulčių, nes jos yra saldintos ir jų sudėtyje
gali būti nerekomenduojamų priedų).
1–1,5 l šviežios daržovių sriubos.
Iki kilogramo pieniškų produktų, pavyzdžiui, su kefyru sumaišytos varškės.
Bet kokių mėgstamų produktų, kurių paprastai neleidžiate sau valgyti,
pavyzdžiui, šokolado ir pyragėlių. Iškrovos dieną jų galite valgyti tiek, kiek
norite. Kai leidžiama valgyti tik vienos grupės produktų, jie greitai pabosta!
2. Derinkite dviejų grupių produktus
1 kg daržovių ir 300–400 g baltymingų produktų, pavyzdžiui, liesos mėsos
(vištienos, triušienos, veršienos) arba varškės.
1 kg uogų ir 500 ml pieniškų produktų, pavyzdžiui, pieno.
1–1,5 l įvairių šaltų sriubų, pavyzdžiui, šaltibarščių ar šaltos kefyro sriubos
su žalumynais ir rūgštynėmis.
Organizmui priimtiniausios yra vieno arba dviejų produktų iškrovos dienos.
Specialistai pataria: jeigu pasirinkote vaisių dieną, nevalgykite daugiau nei
dviejų skirtingų rūšių vaisių. Tą patį turėkite omenyje, ruošdama šviežiai
spaustas vaisių arba daržovių sultis.
Iškrovos dieną svarbu suvartoti pakankamai skysčių. Patartina išgerti 2–2,5 l
paprasto arba negazuoto mineralinio vandens, nesaldintos žolelių arba vaisinės
arbatos. Deja, šiame sąraše nėra kavos. Jeigu dienos metu norite pakelti tonusą,
išgerkite puodelį žaliosios arbatos, jeigu šalta – galite gerti šiltą vandenį
arba nesaldintą arbatą. Įvairumo dėlei vandenį galite sumaišyti su šviežiai
spaustomis citrinų arba greipfrutų sultimis.
Jeigu visą dieną geriate tik vandenį – tai jau ne iškrovos, o bado diena.
Niekada nebandžiusi iškrovos dienos, nebandykite ir badauti – organizmą prie
naujovių reikia pratinti pamažu.
Pasiruošimas
Kad nekamuotų žvėriškas alkis, iškrovos dienai reikia tinkamai pasiruošti –
dieną prieš tai paskutinį kartą pavalgyti reiktų nesočiai ir negausiai.
Geriausia vakarienei pasirinkti daržovių sriubą, garuose virtas daržoves arba
vaisių salotas. Tuomet bus lengviau pradėti ir tęsti iškrovos dieną. Panašiai
patariama ir sugrįžti prie kasdieninio valgymo režimo.
Kokia diena geriausia?
Kadangi laisvadieniais sunkiau atsispirti įvairiausiems gardumynams,
reguliarioms iškrovoms daryti geriausia diena – pirmadienis. Tačiau dienos
pasirinkimas didesnės reikšmės neturi. Svarbiausia, kad pati būtumėte
pasirengusi procesui ir šią dieną laikytumėtės svarbiausių taisyklių.
Populiaru ir efektyvu iškrovas daryti dienomis, kai keičiasi Mėnulio fazės. Nors
Vakarų medicina to ir nepripažįsta, Mėnulio įtaka žmogaus organizmui itin
reikšminga. Todėl jeigu norite daryti iškrovas pagal Mėnulio ciklą, įsidėmėkite,
kada keičiasi Mėnulio fazės. Jeigu kalendoriuje nurodytas konkretus laikas,
vadinasi, iškrovą reikia pradėti 12 valandų prieš ir baigti 12 valandų po šio
laiko. Pastebėta, kad šiomis dienomis lengviau laikytis pagrindinių taisyklių.
Ilgesnė iškrova?
Ar esate girdėjusi, kad per vieną savaitę iškrovą galima daryti dvi ar tris
dienas iš eilės? Taip! Vis dėlto pradedančiosioms to daryti nepatariama. Kuo
daugiau iškrovos dienų, tuo dažniau reikia konsultuotis su specialistu,
pavyzdžiui, gydytoju dietologu, kuris padės pasirinkti tinkamą produktų grupę.
Gali būti, kad pati nežinote apie esamus negalavimus, o specialistas
konsultacijos metu gali juos nustatyti ir patarti, ką valgyti, kad problema
nepaaštrėtų. Aišku, dvi ar tris iškrovos dienas iš eilės galite daryti ir be
profesionalų pagalbos, tačiau tokiu atveju ir atsakomybę prisiimti teks pačiai!
Palepinkite save
Nekasdieniškos dovanos kūnui. (Reikia pripažinti, kad šį planą pavyks
įgyvendinti tuomet, kai iškrovos dienai pasirinksite laisvadienį.)
Rinkitės viską, kas geriausia.
Atsikėlusi ryte išgerkite stiklinę sulčių, apsirenkite ir eikite į turgų
nusipirkti šviežių ekologiškų produktų visai iškrovos dienai. Nepamirškite ir
žalumynų – krapų, svogūnų laiškų, bazilikų, pipirmėčių, nes juose gausu
mineralinių medžiagų ir vitaminų.
Nusipirktus produktus, pavyzdžiui, braškes arba varškę su daržovėmis, dienos
metu suvalgykite per 4–5 kartus. Gali būti, kad pastebėjusi, kaip organizmas
reaguoja į kokybišką maistą, pradėsite aukščiausios kokybės produktus vartoti ir
kasdien.
Atlikite kūną atpalaiduojančias ir/arba puoselėjančias procedūras.
Aromaterapinis masažas, vonia, pirtis, kaukės… Tai galima daryti tiek
specializuotame salone, tiek namuose. Svarbiausia – gera nuotaika ir
atsipalaidavimas.
7 IŠKROVOS DIENOS PAVYZDŽIAI
Kiekvienai dienai numatytą maisto kiekį padalykite 4–5 valgymams
Braškių diena
Reikės 1,5 kg braškių. Uogas ir vaisius galite pasirinkti pagal sezoną –
rudenį valgykite slyvas, obuolius, kriaušes ar kt.
Pusryčiams valgykite nepjaustytas braškes, pietums uogas pertrinkite ir sumaišyk
su šaukšteliu medaus, pavakariams vėl valgykite neapdorotas braškes, o
vakarienei pasigaminkite braškių salotas: supjaustykite uogas gabaliukais ir
sumaišykite su mėtų lapeliais. Kad geriau jaustumėtės, iš braškių galite
pasidaryti ir veido kaukę.
Šaltibarščių diena
Reikės 1 litro kefyro arba pasukų, 2 didelių agurkų, 2 kietai virtų kiaušinių ir
žalumynų.
Agurkus stambiai sutarkuokite, kiaušinius sukapokite. Susmulkinkite daug krapų,
svogūnų laiškų, petražolių, salierų lapų ir kitų prieskoninių žolelių (rinkitės
pagal skonį). Agurkus, kiaušinius ir žalumynus sumaišykite su kefyru.
Šaltos paprikų bei pomidorų sriubos diena
Reikės 800 g pomidorų (arba pomidorų sulčių be druskos), 1 didelio agurko ir 2
didelių paprikų.
Daržoves susmulkinkite ir pertrinkite. Įpilkite 200–250 ml vandens, kad
gautumėte sriubos konsistenciją. Pagal skonį gardinkite valgomąja jūros druska,
pipirais, sutrinta česnako skiltele ir įvairiais prieskoniniais žalumynais.
Prieš valgydama, sriubą atvėsinkite šaldytuve.
Baltymų diena
Reikės 400–500 g liesos varškės, nedaug kefyro ir 1 kg uogų.
Kiekvienam valgymui įvairiomis proporcijomis maišykite varškę su kefyru ir
uogomis. Uogos gali būti nepjaustytos, smulkiai supjaustytos arba pertrintos.
Galite vartoti ir prieskonines žoleles.
Pomidorų sriubos diena
Reikės 1,5 kg pomidorų ir 150 ml natūralaus jogurto.
Smulkiai supjaustykite pomidorus (prieš tai panardinkite juos į verdantį vandenį
ir nulupkite odeles) ir virkite nedideliame vandens kiekyje, kol jie virs koše.
Pagardinkite jūros druska, pipirais ir raudonėliais, įpilkite jogurto ir virkite
dar 5 minutes. Pomidorų skonį puikiai papildo bazilikai.
Mėsos diena
Reikės 400 g vištienos filė be odos ir 1 kg daržovių.
Išvirkite vištieną prieskonių sultinyje, patroškinkite daržoves (gali valgyti ir
žalias). Viską padalykite 4–5 valgymams. Porcijas gausiai gardinkite šviežiomis
prieskoninėmis žolelėmis.
Šokolado diena
Gerkite daug skysčių ir valgykite tiek šokolado, kiek telpa.
Pasidarykite šokolado masažą. Tai bus tikra iškrovos diena kūnui ir protui.