Siekiant, kad pacientai gydytojo specialisto konsultaciją gautų kuo greičiau bei būtų informuoti apie įstaigų teikiamas paslaugas, neseniai Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorius Algis Sasnauskas patvirtino asmens sveikatos priežiūros paslaugų laukimo eilių registravimo ir stebėsenos tvarką. Ji skelbiama Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainės www.vlk.lt skyrelyje „ASPĮ ir gydytojams“, ir visi tuo besidomintys su šiuo dokumentu gali susipažinti.

Nustatytos tvarkos turi laikytis visos su teritorinėmis ligonių kasomis sutartį sudariusios sveikatos priežiūros įstaigos. „Dabar stebėsime net 79 skirtingų paslaugų laukimo eiles. Dalis jų – planinė specializuota ambulatorinė pagalba, pavyzdžiui, gydytojų specialistų (kardiologo, neurologo, oftalmologo, onkologo, urologo ir kt.) paslaugos, taip pat dienos stacionaro, brangiųjų tyrimų paslaugos. Gydymo įstaigos įpareigotos informaciją apie šių paslaugų laukimo eiles skelbti pacientams matomose vietose, o ligonių kasoms mėnesio pabaigoje siųsti ataskaitas apie šių konsultacijų laukimo trukmę. Taip ligonių kasos kontroliuos, ar gydymo įstaiga laikosi sutartinių įsipareigojimų. O pacientams svarbu žinoti, kad įsigalioja vienoda pacientų registravimo tvarka: į gydymo įstaigą dėl specialisto konsultacijos besikreipiantis asmuo turi būti registruotas jo atvykimo metu ir jam turi būti pasiūlyta anksčiausia galima (pagal paslaugų laukimo registravimo žurnalą) paslaugos suteikimo diena. Anksčiau kai kuriose įstaigose būdavo pasiūloma atvykti registruotis po savaitės ar po kelių – taip gydymo įstaigos formaliai stengdavosi mažinti eiles pas specialistus. Savo ruožtu pacientai, užsiregistravę pas gydytoją, turėtų neatidėlioti vizito, atvykti nurodytu laiku“, – komentuoja Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Metodinio vadovavimo, paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Berūkštienė.
Ligonių kasos nuolat analizuoja ambulatorinių paslaugų teikimo tendencijas, šių paslaugų prieinamumą gyventojams. Štai nuo šių metų pavasario gyventojai, norintys sužinoti, kiek tenka laukti gydytojų specialistų konsultacijų skirtingose poliklinikose bei ligoninėse, gali tai padaryti atsivertę teritorinių ligonių kasų interneto svetaines. Naujoji tvarka įgalins pateikti tikslesnius duomenis. „Ši pacientų eilių stebėsenos sistema leis tiksliau analizuoti paslaugų prieinamumą visose sveikatos priežiūros įstaigose bei užtikrinti paciento teisę kuo greičiau gauti reikiamą gydytojo konsultaciją“, – teigė D. Berūkštienė.

Primename, kad apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu (neapsidraudusiems nemokamai teikiama tik būtinoji pagalba), norėdami gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokamas ambulatorines gydytojų specialistų konsultacijas, kreipdamiesi į tuos gydytojus turi patekti šeimos gydytojo siuntimą. Turintis siuntimą asmuo gali kreiptis į specialistus, dirbančius bet kurioje kitoje tokias pat paslaugas teikiančioje gydymo įstaigoje.

Kai kuriais atvejais ir neturėdami pirminės sveikatos priežiūros įstaigų gydytojų siuntimo pacientai gali tiesiogiai kreiptis į gydytoją specialistą. Siuntimas neprivalomas, kai prireikia skubios medicinos pagalbos arba kai yra numatytas paciento ilgalaikis stebėjimas. Siuntimo taip pat nereikalaujama kreipiantis į gydytoją dermatovenerologą.

Valstybinės ligonių kasos prie SAM
Ryšių su visuomene skyrius
www.vlk.lt