Kai esi priverstas sėdėti namuose

Šiais nelengvais laikais, kai pasaulis įpratęs gyventi greitai ir laisvai, dėl plintančios ligos tenka sustoti ir daugiau laiko praleisti namuose. Namuose – saugiausia, tačiau neretam – ir nuobodžiausia. Ką gi galima nuveikti namuose, kad būtų ne tik smagu, bet ir naudinga? Pateiksime šiek tiek idėjų, aprėpiančių ir kultūrą, ir judėjimą, ir švarą, ir buvimą kartu. Jums spręsti, ar pamėginti nuvyti kartais atsirandantį nuobodulį, ar ne.

  • Skaitykite knygas. Galbūt namuose kurį laiką dulka knygų krūvelė ar net visa jomis nukrauta lentyna? Galbūt visa spinta užpildyta knygomis, kurias seniai žadate perskaityti, bet vis nerandate laiko? Dabar – pats metas. Taip ne tik „prastumsite“ laiką, bet ir atitrūksite nuo visų rūpesčių. Knygų galia – neišmatuojama. Net nesiruošiame kalbėti apie tai, kaip tobulėja skaitantis žmogus. Rinkitės Jums priimtinus žanrus arba išmėginkite kažką visiškai naujo. Jei norite atsipūsti, skaitykite romanus, apysakas, fantastiką, netgi pasakas, o jei norite išmokti kažką naujo, geriau pažinti save ir kitus – išmėginkite dabar itin populiarias saviugdos knygas. Kad nepasiklystumėte knygų pasaulyje, galite paskaityti šiek tiek jų apžvalgų – taip lengviau išsirinksite, kas Jums galėtų patikti. Vis dėlto pradėkite nuo senų pažadų sau išpildymo.
  • Sportuokite arba medituokite. Sportuoti juk galima ir namuose, tik svarbu nepamiršti tinkamai išvėdinti patalpų. Yra daugybė knygų ir vaizdo įrašų, kaip tai galima daryti netgi be jokios specialios įrangos – tiesiog naudojantis paprastu sportiniu kilimėliu ir savo kūno svoriu. Patikinsime, kad nebūtina namuose turėti nuosavą sporto salę – galima atlikti įvairiausius pratimus ir gana mažoje erdvėje. Kad sportuoti būtų smagiau, įsijunkite gerai nuteikiančią muziką. Jei norisi pailsėti ir susikaupti, pamedituokite tyloje. Ne vienas žinomas žmogus pasakė, kad būtent per karantiną išmoko įsiklausyti į savo poreikius – jei Jums dar nepavyko, pamėginkite dabar pat.
  • Tvarkykitės. Žinome, kad tai gali nuskambėti gana nuobodžiai, bet galbūt jau metų metus neradote laiko sutvarkyti batų dėžės, patalynės spintos, vonios spintelių ar indaujos. Jei įsijungsite energingą muziką, tikime, kad ne tik pakelsite sau nuotaiką, bet ir pajusite švarių ir tvarkingų namų teikiamą pasitenkinimą. Įtraukite į generalinę namų tvarką ir savo šeimą, o vėliau visi kartu pažaiskite stalo žaidimą. Galbūt metas pagalvoti ir apie namų atnaujinimą? Juk dabar viską, net ir sienų dažus, galima užsisakyti internetu!
  • Puoselėkite meilę kultūrai. Dabar sudėtinga apsilankyti teatre, koncerte ar kino teatre, tačiau suteikiama nemažai galimybių, kad „tai“ galėtumėte padaryti ir savo namuose. Įmanoma netgi tiesiogiai pažiūrėti spektaklį! Tokiu būdu gausite keleriopą naudą – pažiūrėsite spektaklį ir palaikysite savo kultūros pulsą bei paremsite šiuo metu nelengvus laikus išgyvenančius kultūros darbuotojus. Daugybė festivalių rengiama nuotoliniu būdu – tereikia pasidomėti.
  • Atraskite naujus pomėgius arba atnaujinkite savo senas aistras. Siuvinėjimas kryželiu? Žaidimas šaškėmis ar šachmatais? Žemėlapių tyrinėjimas? Dokumentikos apie gamtą žiūrėjimas? Piešimas ar tapymas? Eilėraščių ar muzikos kūrimas? O galbūt nuotaikingų mandalų spalvinimas? Kryžiažodžių ar kitokių galvosūkių sprendimas? Dėlionių dėliojimas? Mezgimas arba siuvimas? Konstruktorių konstravimas? Rašymas? Net neabejojame, kad turite kažkokį pomėgį, kuris dėl laiko trūkumo buvo „nukištas“ kažkur toli… Pabandykite vėl tuo pasimėgauti ir atrasti savyje vaiką, menininką, išminčių. Namuose galima nuveikti tiek daug, tik nepasiduokite blogai nuotaikai!
  • Atsisukite į savo vaikus. Statistika rodo, kad daugybėje šeimų vaikai negauna net kelių minučių kokybiško laiko. Galbūt dabar pats metas daugiau laiko praleisti su savo vaikais? Atminkite, kad vaikiškų filmų žiūrėjimas kartu tikrai nėra jau minėto kokybiško laiko pavyzdys. Reikia atsiduoti visa širdimi ir būti su vaiku čia ir dabar – jie tai puikiai jaučia. Lipdykite iš plastilino, pieškite kartu, dainuokite daineles ir šokite – veikla su jais turi stebuklingų galių, kiekvieną iš mūsų grąžinančių į pačias gražiausias ir nerūpestingas dienas. Taip ne tik sustiprinsite ryšį su savo vaikais, bet juos ir save pažinsite iš naujo.

Šaltinis | Pasveik.lt