Šviesiaplaukių ar rusvaplaukių mėlynakių žmonių odą pavasarį nuberia strazdanos. Kodėl vieniems žmonėms saulės bučiniais vadinamų dėmių atsiranda, o kitiems – ne? 

Strazdanos – tai pigmentinės dėmės, kurios yra įgimtos, paveldimos. Jų atsiranda vaikystėje, maždaug nuo trejų metų. Į strazdanas panašios ir kitos pigmentinės dėmės – šlakai. Šių dėmių atsiranda smarkiai nudegus saulėje. Strazdanos paprastai nusėja veido, rankų odą, o šlakų atsiranda vietose, kurios buvo smarkiai nudegusios saulėje, pavyzdžiui, ant nugaros. Strazdanos ir šlakai išlieka visą gyvenimą ir savaime neišnyksta – tik strazdanos žiemą gali tapti ne tokios pastebimos, o vasarą, kai žmogus dažniau būna saulėje, jos pasidaro ryškesnės ir matomesnės. Tai priklauso nuo žmogaus odos tipo. Žmonės, kurių oda yra pirmo ar antro tipo, jautresni saulės spinduliams, nes jų odoje gaminasi mažiau pigmento melanino. Būtent šviesiaplaukių ir rusvaplaukių mėlynakių odą dažniausiai nuberia strazdanos. Jų ryškumas taip pat priklauso nuo to, kiek ilgai žmogus būna saulėje, ar naudoja apsauginius kremus, ar kaitinasi vidurdienį, kai saulės spinduliai patys kenksmingiausi.

Ultravioletiniai saulės spinduliai skatina strazdanų išryškėjimą. Tačiau strazdanos gali išryškėti net ir nebūnant saulėje. Strazdanos ir pigmentinės dėmės gali išryškėti ir apsilankius soliariume. Pigmentinių dėmių gali atsirasti nuo kosmetikos priemonių, taip pat kai kurių vaistų, pavyzdžiui, tepalų spuogams gydyti. Odos jautrumas saulei padidėja ir geriant antibiotikus. Laukiantis odos pigmentacija taip pat paryškėja – tai lemia hormoniniai organizmo pokyčiai. Todėl strazdanos taip pat gali išryškėti. Odos pigmentaciją gali išryškinti ir kontraceptinės tabletės. Jos net gali sukelti bėrimą.
Šlakų gali atsirasti sergant vidaus organų – žarnyno ir kepenų – ligomis. Šias ligas galima įtarti atsiradus šlakų ant lūpų. Strazdanų ir šlakų galima išvengti kruopščiai tepantis apsauginiu kremu nuo saulės. Šio kremo apsauginis filtras turėtų būti ne mažesnis nei 15. Jei ketinama eiti į paplūdimį, kremas turėtų būti atsparus vandeniui.

Strazdanų ir šlakų nebūtina naikinti, nes tai tik kosmetinė problema. Tačiau jei strazdanos ir šlakai neleidžia ramiai gyventi, rusvas odos dėmes galima naikinti augalinėmis balinamosiomis medžiagomis – kremais, kurių sudėtyje yra daug vitamino C, įvairių vaisių rūgščių, petražolių arba vynuogių ekstraktų. Tačiau nelaukite greito rezultato. Strazdanų šalinimas – nelengvas procesas, tam reikia kantrybės. Kremais odą reikia tepti net iki trijų mėnesių. Taip pat nereikia pamiršti apsauginių kremų nuo saulės. Jeigu nenaudosite apsauginių kremų, balinamosios priemonės neturės jokio poveikio. Jei jokios priemonės neefektyvios, strazdanas įmanoma panaikinti specialiu lazeriu, kuris nuo odos paviršiaus šalina pigmentą.

——————————————————————————–
Patarimai gražiai odai išsaugoti
* Kasdien gerkite daug vandens. Taip odą sudrėkinsite iš vidaus.
* Laikykitės dienos režimo ir gerai išsimiegokite.
* Nesimaudykite karštoje vonioje. Karštas vanduo džiovina odą.
* Naudokite tik švelnius muilus. Jie nedirgins ir neišsausins odos.
* Drėkinkite odą drėkinamuoju kremu ar specialiu aliejumi.
* Eidami į lauką atviras kūno vietas pasitepkite kremu su apsauginiu filtru.
* Nerūkykite. Rūkalių oda įgauna pilką atspalvį ir greičiau vysta.
* Venkite alkoholio. Jis skatina organizmo dehidrataciją, todėl kenčia ir oda.

iMed