+1
-0
+1

Jeigu jūsų paauglys sūnus per pamoką negali ramiai nusėdėti nesikuisdamas, nebūtinai reiškia, kad pamoka jam neįdomi. Jeigu paauglė dukra, vietoj to, jog ruoštų namų darbus, spokso pro langą ir skundžiasi nuovargiu, nekaltinkite jos tinginiavimu…Medikai konstatuoja…
Hormonų audros mergaitėms pradeda “siausti” 11-12 metų, berniukams – 12-13 metų. Tokiu metu paaugliams itin sunku susikoncentruoti. Be to, ir atmintis neretai juos “paveda”: įdomūs dalykai įsimena greitai, nuobodūs – tuoj pat išgaruoja.
Kaulai ir raumenys auga netolygiai, todėl paauglių judesiai nerangūs. Kaip beatsisėstų, jiems nepatogu, o kur dar suaugusiųjų pastabos: “Nesikūprink, sėdėk tiesiai”. Ypač sunku berniukams, kurie labiau ištįsta, jų kaulai yra trapesni. Berniukai dažniau nei mergaitės grįžę iš mokyklos nori tiesiog pagulėti, tad tėvai turėtų būti supratingi ir nekaltinti paauglio, jog drybso be reikalo visą dieną.
Širdis auga ir ją kartais skauda, o kartais ji plaka dažniau. Galvą taip pat skauda.
Deguonies trūkumas gali išprovokuoti apalpimą, tai dažniau pasitaiko mergaitėms. Jas dažniau kamuoja ir padidėjęs kraujo spaudimas.
Tokios jaunatvinės hipertenzijos pikas – 13-14 metų.
Paauglio nuotaika kinta kaip spalvoti stikliukai žiūrone: tai jis darbingas ir linksmas, tai – liūdi, jam viskas neįdomu.

…ir pataria
Tad kaipgi padėti šiems iš pažiūros jau suaugusiems, dažnai agresyviems, tačiau ir labai pažeidžiamiems vaikams?
Psichologai tėvams pataria bendraujant su paaugliai vengti įsakmaus tono. Bendravimo jie nori kaip lygus su lygiu.
Paauglystėje labai svarbi fizinė veikla. Tam reikia skirti ne mažiau kaip tris valandas per dieną. Nuo to, kokie bus paauglystės metai, priklauso, ar mūsų vaikai užaugs gracingi, ar judesių nerangumas taip ir pasiliks. Tėvai turėtų žinoti, kad paauglystėje vaikams jų kūnas yra nepatogus, todėl nereikėtų šaipytis iš jų nerangumo, priekaištauti, jog sėdėdami “amžinai malasi”.
Vaikai su maistu turėtų gauti kalcio daugiau nei suaugusieji, ypač tai pasakytina apie berniukus, jiems taip pat būtini baltymai, fosforas ir vitaminas D.
Miegoti paauglys turi mažiausiai 9 valandas.
Dauguma tėvų nori, kad vaikai mokytųsi gerai, gautų kuo daugiau žinių. Tačiau reikia žinoti, jog dabar mokykloje krūviai yra tokie dideli, kad gerai išmokti viską, ką užduoda mokytojai, praktiškai neįmanoma. Per dideli krūviai verčia paauglį rinktis, kokius namų darbus ruošti. Nepykite ant jo už tai. Visų mokslų neišmoksi.
Be to, juk norite, kad jūsų vaikas užaugtų ne tik protingas, bet dar ir sveikas bei laimingas.

Lietuvos sveikata