+2
-3
-1

….Vienoje privačių klinikų jau beveik metus su draugu gydomės lytinių organų uždegimą (man nustatytas kolpitas ir žaizdelė, o draugui – prostatitas). Vartojome antibiotikų, tačiau geriau nesijaučiame. Lytinių santykių metu man skauda, po akto įtrūksta oda ties tarpviete, o mano draugas skundžiasi penio perštėjimu ir deginimu. Pakeičiau gydytoją, o ši mane apžiūrėjusi vis tiek diagnozavo makšties uždegimą ir pasakė, kad taip galėjo atsitikti nuo antibiotikų. Kaip čia yra?
…Man nustatė grybelinę makšties infekciją jau trečią kartą šiais metais. Viskas prasidėjo po to, kai pradėjau lytinius santykius su nauju vaikinu. Mes mylimės visaip. Vaikinas atrodo švarus, bet įtariu, kad jis man tą infekciją perneša. Ką daryti? Gal mylėtis su prezervatyvais?
…Norėčiau paklausti apie makšties gleivines uždegimą – kolpitą. Man šis uždegimas prasidėjo jau seniai, maždaug prieš pusantro mėnesio. Mano gydytoja ginekologe kiekvieną kartą padariusi tepinėlį randa bakterijų: vieną kartą kokų ir lazdelių, dabar kokų. Man skyrė įvairių vaistų: tepamų, žvakutes, geriamų. Tačiau kad ir suvartojus šiuos vaistus man uždegimas niekaip nepraeina. Noriu paklausti, ką reiktų daryti?
…Mano dukrai ketveri metukai. Maždaug nuo dvejų ji nuolat serga lytinių lūpų uždegimu, tad pas gydytoją lankomės po kelis kartus per metus. Mūsų gydytoja nežino, kodėl dukra taip dažnai serga, o paskutinį kartą pasakė, jog taip gali būti dėl masturbacijos. Ar mano dukra kokia nors ypatinga? Nepastebėjau, kad ji kada nors masturbuotųsi.

Makšties infekcija – kas tai yra?
Normalioje, sveikoje moters makštyje tarpsta milijardai mikroorganizmų, sudarančių vadinamąją normalią mikroflorą. Normos atveju šie mikroorganizmai gyvena “taikoje ir santarvėje”. Tos normalios sąlygos – tai sveikas organizmas bei stiprus imunitetas. Ir dar, kai joks pašalinis, patogeninis mikroorganizmas į makštį nepatenka. Sutrikus makšties mikroflorai ar patekus mikrobams ir virusams iš aplinkos, susergama makšties uždegimu.

Infekcijų požymiai
Būdingiausi požymiai – nemalonaus kvapo makšties išskyros, perštėjimas, deginimas, lytinių lūpų ir tarpvietės paraudimas, skausmas šlapinantis, skausmingi lytiniai santykiai.

Dažniausios makšties infekcijos
Dažniausiomis makšties infekcijos, kurios susiformuoja dėl sutrikusios makšties mikrofloros, yra kandidozė ir bakterinė vaginozė. Jomis neužsikrečiama. Makšties grybelinę infekciją sukelia tam tikros rūšies grybeliai. Tikrai ne tie, kurie sukelia nagų ligas. Jūsų gydytojas šia ligą gali vadinti kitaip – pienligė, kandida, kandidozinis vaginitas, piengrybio infekcija, kandidozė, kandidamikozė ir panašiai. Bakterinei vaginozei būdingos žuvies kvapo išskyros.

Kodėl suserga ne visos
Praktika rodo, kad ne visos moterys suserga makšties infekcijomis ir uždegimais. Dažniau tos, kurios turi didesnę riziką sutrikti makšties florai. Mikroflorą sutrikdyti gali vartojamos kontraceptinės tabletės, antibiotikai bei kitokie medikamentai, vyro sperma, naudojamos netinkamos higienos priemonės, makšties plovimas, spermicidai.
Didesnę riziką susirgti turi ir moterys, praktikuojančios pakaitomis oralinius, vaginalinius ir analinius lytinius santykius, vilkinčios ankštus, nelaidžius orui, sulaikančius drėgmę apatinius drabužius, taip pat nėštumo metu, sergančios diabetu, nuolat patiriančios stresus, turinčios antsvorio.

Mažų mergaičių makšties infekcijos
Mergaičių vulvos ir makšties uždegimą gali sukelti įvairios bakterijos, virusai ir grybeliai, patekę per nešvarias rankas, žaislus. Infekcija gali patekti ir mergaitei masturbuojantis. Mamos dažniausiai arba slepia arba tiesiog ignoruoja šį faktą, apsiribodamos vien nuo tos minties, kad vaikas gali masturbuotis.
Be to, išorinių lytinių organų ir makšties uždegimais susergama ir tais atvejais, kai mergaitės turi spalinių.
Dažna uždegimų priežastimi gali būti ir netinkamai parinktos, tik suaugusioms moterims tinkančios higienos priemonės, taip pat pomėgis maudytis karštoje vonioje su daugybe kvapnių putų.  

Ištyrimo galimybės Lietuvoje
Šiuo metu daugelyje Lietuvos gydymo įstaigų, valstybinių poliklinikų ir privačių centrų įmanoma ištirti visas makšties ir urogenitalines infekcijas – tai yra tuos mikroorganizmus, kurie gali sukelti moterų makšties, šlaplės, gimdos kaklelio, gimdos, kiaušintakių ir mažojo dubens, o vyrų – varpos galvutės, šlaplės, prostatos, šlapimo pūslės uždegimus. Bėda ta, kad šių ligų diagnostika tikrai nepigiai kainuoja. Tačiau jeigu moterį vargina makšties perštėjimas, išskyros, niežulys, deginimas, skausmai, lytiniai santykiai tampa skausmingi, trūkinėja oda tarpvietėje, skauda ar peršti šlapinantis, skauda pilvo apačią, nustatoma gimdos kaklelio patologija, nepastojama, paprastai siūloma išsitirti lytiniu keliu plintančias (urogenitalines) infekcijas. Dažniausiai tiriama dėl chlamidiozės, mikoplazmozės, ureaplazmozės, trichomonozės, gonorėjos – šios ligos dažniausiai ir nustatomos. Daugelyje rimtesnių laboratorijų galima, ištyrus bei nustačius infekcijos sukėlėją, nustatyti ir jo jautrumą antibiotikams. Tačiau mūsų šalyje vis dar dažnai antibiotikai skiriami “aklai”. Žmonės šiais vaistais gydosi ir patys, be gydytojo paskyrimo, suvartoja jų didžiulę daugybę negalvodami, jog savigydos tikslais vartojami antibiotikai gali sutrikdyti organizmo bakterijų pusiausvyrą.

Kas žinotina vyrams
Priežastis, kodėl niekaip neįveikiamas makšties uždegimas, gali glūdėti poros seksualiniuose santykiuose. Įrodyta, kad dažniau lytinių organų uždegimais, ypač bakterine vaginoze, serga tos moterys, kurios turi kelis lytinius partnerius, arba jeigu jų lytinis partneris intymiai bendrauja su keliomis partnerėmis. Kandidozė dažnesnė moterims, praktikuojančioms oralinį seksą, naudojančioms chemines makšties kontraceptines priemones, jeigu intymių santykių metu kaitaliojamas oralinis-vaginalinis-analinis lytinis aktas.
Jeigu moteriai kartojasi ne lytiniu būdu perduodama infekcija, kartais skiriamas gydymas ir vyrui. Visų LPI atvejais seksualinio partnerio gydymas būtinas.

Lietuvos sveikata