+2
-0
+2

Aštuonerių metų sūnui, sergančiam cerebriniu paralyžiumi, kalba nors ir gerėja, bet lėtai. Logopedė sako, jog žinomus metodus ji jau išbandė. Vaikas suvokia, ką nori pasakyti, tačiau burnoje tarsi kažkas veliasi, tarimas netikslus, ypač ilgesnių žodžių. Gal esama naujų būdų tokio vaiko kalbai gerinti?
Valerija

Atsako specialistė:
Abromiškių reabilitacijos ligoninės logopedė
Eglutė Šliauterienė:

– Be įprastų ir jau taikomų kalbos korekcijos būdų galima atlikti ir logopedinį masažą. Lietuvoje tai naujas metodas. Jo esmė – už kalbėjimą “atsakingų”burnos raumenų atpalaidavimas. Kai atkuriamas normalus raumenų tonusas (įtampa), liežuvio ir lūpų judesiai tampa tikslesni, artikuliacija laisvesnė, o kalba – aiškesnė. Vaikui tokį masažą gali atlikti šio metodo išmokęs logopedas ar tėvai.

Po masažo procedūros iš karto mokoma artikuliacijos pratimų ir garsų tarimo – taip greičiau įsisavinami nauji įgūdžiai ir netrukus vaikas juos geba naudoti automatiškai. Metodo autorė pedagogė dr. Jelena Djakova iš Maskvos teigia, jog logopedinis masažas yra labai veiksmingas būdas, jis tinka ne tik sergantiems cerebriniu paralyžiumi, bet ir sutrikus kalbos funkcijai dėl įvairių neurologinių ligų (insulto, Parkinsono ligos, po galvos smegenų traumų) ir ne vien vaikams, bet ir suaugusiems. Metodo mokoma kursuose, kurie rengiami ir Lietuvoje.

Logopedinio masažo metu – jis atliekamas rankomis – atpalaiduojami įtempti raumenys (veido, liežuvio, ryklės, stemplės). Masažuojamas kaklas, veidas, vidinė skruostų pusė, lūpos iš vidaus ir išorės, liežuvis. Taip šalinama tiek per didelė raumenų įtampa, tiek vangumas. Masažas gali būti taikomas, pavyzdžiui, kai dėl insulto paralyžiuota viena veido pusė ar po galvos smegenų operacijų sutrikus veido raumenų valdymui, pvz., kai neužsimerkia ar neatsimerkia akis. Iš pradžių, jeigu negalimos manipuliacijos pažeistoje veido pusėje, masažuojama sveikoji pusė – per ją bandoma “rasti ryšį” su pažeistąja.

Lietuvos sveikata

Vaikų ligos