Kaip gydomos išsiplėtusios venos ?

Ar žinote, kaip gydoma venų varikozė? O galbūt manote, kad išsiplėtusių venų gydyti net nereikia? Skubame paneigti šią nuomonę ir dalinamės pagrindine informacija apie venų varikozės gydymo principus.

Ligą verta „sugriebti“ jos vystymosi pradžioje

Jei venų varikozė dar nėra labai pažengusi, tuomet gali pakakti ir profilaktikos priemonių. Pirmiausiai pacientui siūloma užsiimti reguliaria fizine veikla ir atlikti specialių kojų venų kraujotaką „išjudinančių pratimų“. Taip pat labai naudinga kompresinė terapija. Elastinio trikotažo nešiojimas padeda gerinti veninę kraujotaką. Specialus kojų apspaudimas, matuojamas mmHg, kuris laipsniškai mažėja nuo čiurnų link klubų, padeda kraujui lengviau grįžti į širdį. Rezultatas – silpnesnis kojų tinimas, sumažėjęs jų skausmas ir nuovargis. Norint pasiekti pačių geriausių rezultatų, kompresinį trikotažą reikia dėvėti nuolat.

Naudingi heparino geliai

Pirmieji du būdai, kaip ir heparino natrio druskos turinčio gelio vartojimas, priskiriami konservatyviesiems gydymo metodams. Jaučiant kojų skausmą ir nuovargį itin naudingi heparino natrio druskos turintys geliai. Lioton veiklioji medžiaga yra būtent heparinas (heparino natrio druska). Jis paruoštas gelio pavidalu, tinkamu tepti odą. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Lioton vartojamas mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui; pažeistų venų sienelių uždegimo, pasireiškusio po chirurginių operacijų gydymui; dėl venų operacijos atsiradusių simptomų slopinimui (pvz., mėlynių, patinimo). Esant poreikiui Lioton gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Lietuvoje vis labiau populiarėja skleroterapija

Jei pacientą glumina estetinis vaizdas, venų šakos gali būti „uždaromos“ specialiais vaistais. Putų skleroterapija plačiai atliekama Vakarų šalyse. Lietuvoje ji dar tik populiarėja, tačiau vis daugiau pacientų sužino apie tokį gana paprastą, nebrangų ir saugų būdą pagerinti estetinę kojų išvaizdą. Putų skleroterapijos metu specialus vaistas suleidžiamas į pažeistos venos spindį. Joje kyla uždegimas, vena „užsidaro“ ir ja kraujas tekėti jau nebegali, todėl jis ieško kitų kelių ir pradeda tekėti sveikomis venomis. Vis dėlto liga po skleroterapijos gali atsinaujinti – dažniausiai prireikia ne vienos procedūros, todėl tokie pacientai kraujagyslių chirurgų kabinete turėtų lankytis kone kasmet. Geriausia venų „užrakinimą“ vaistais atlikti šaltuoju metų laiku, nes po šios procedūros negalima degintis saulėje. Be to, po jos reikia nešioti elastinį trikotažą, o juk vasarą tai tikrai nepatogu, ar ne?

Chirurginiai gydymo metodai šiandien labai saugūs

Jei venų varikozė pažengusi labiau, tuomet gali būti rekomenduojamas chirurginis gydymo metodas. Auksinis standartas šiandien – lazerinės kojų venos operacijos, kurios atliekamos su minimaliais pjūviais. Jos metu didele lazerio energija paveikiama pažeista venos dalis ir ji užsitraukia – kraujas ja tekėti nebegali, todėl suranda „naujus“ kelius. Atvira chirurginė operacija, kurios metu pažeista vena tiesiog ištraukiama, atliekama vis rečiau, nes ji labiau traumuoja pacientą ir jos atveju kur kas ilgesnis gijimo periodas. Vis dėlto kai kuriais atvejais venų varikoze sergantiems pacientams negalima atlikti lazerinės operacijos, todėl tenka rinktis šio tipo operaciją. Šiaip ar taip, medicina šiandien pažengusi kur kas labiau nei praėjusiame amžiuje ir komplikacijų tikimybė labai maža.

Kai kurie pacientai sulaukia ir komplikacijų…

Jei venų varikozė pažengusi tiek, kad ant kojų jau yra atsivėrusių opų, tai labai svarbu stengtis, kad pacientas nepatirtų pavojingų komplikacijų ir jaustųsi kuo komfortiškiau. Rekomenduojami specialūs tvarsčiai, kurie padeda gydyti trofines opas ir išvengti tokių pavojingų komplikacijų kaip kraujo užkrėtimas. Kartais gali būti skiriama ir antibiotikų bei kitų gydymo priemonių.

Vis dėlto paskutinių venų varikozės stadijų geriau nelaukti, nes tuomet labai išauga trombozės rizika. Trombai gali užkimšti paviršines venas, tuomet koją skauda ir ji parausta. Tačiau kai trombai užkemša giliąsias venas, tuomet labai išauga ir mirtinų komplikacijų tikimybė, nes kraujo krešuliai arba jų dalys gali nukeliauti į gyvybiškai svarbias kraujagysles ir jas užkimšti.