Nauji moksliniai tyrimai įrodė, kad jeigu jūs kiekvieną dieną sportuojate nedaug, o didžiąją laiko dalį praleidžiate sėdėdami – tai jūs mirsite anksčiau. Todėl mokslininkai rekomenduoja daugiau judėti ir mažiau laiko leisti sėdint ant minkštasuolio.

Kaip praneša livescience com, mokslininkai atrado, kad žmonės, kurie daug laiko praleidžia sėdėdami rizikuoja mirti jaunesni. Amerikos vėžio draugijos mokslininkas Alpa Patel ir jo kolegos ištyrė 123 216 žmonių, iš jų 53440 – vyrų ir  69774 moterų, kurie nesirgo vėžiu, nė karto neturėjo širdies priepuolio. Dalyvius mokslininkai stebėjo 13 metų.

Sėdėjimas ypač kenkia moterims. Mokslininkai pastebėjo, kad moterys, kurios daugiau laiko praleisdavo sėdėdamos nei sportuodamos, rizikavo greičiau mirti. Moterims, kurios kasdien praleisdavo daugiau nei šešias valandas sėdėdamos, rizika mirti anksčiau padidėjo 37 procentais negu toms, kurios sėdi tris valandas per dieną. Vyrams, kurie kasdien praleisdavo daugiau nei šešias valandas sėdėdami, kilo 18 proc. didesnė mirties rizika, nei tiems, kurie sėdėdavo mažiau nei tris valandas kasdien.

Jei žmonės buvo mažai fiziškai aktyvūs, ryšys buvo dar stipresnis. Moterims ir vyrams, kurie daugiau laiko praleisdavo sėdėdami ir buvo mažiau fiziškai aktyvūs, tyrimo laikotarpiu kilo atitinkamai 94 proc. ir 48 proc. didesnė mirties rizika, palyginus su tais, kurie praleisdavo mažiausiai laiko sėdėdami ir buvo fiziškai aktyviausi.

Medik