Kaip išsirinkti arbūzą?

Vasaros pabaiga – tikra šventė arbūzų mėgėjams. Net ir kaitra negali
sugadinti nuotaikos. Juk dabar galima liesėti be jokių problemų, pasirinkus
arbūzų dietą.

Arbūzas – tai tikras naudingų medžiagų lobis. Jo minkštimas – puikiausias
ląstelienos šaltinis mūsų organizmui. Ląsteliena ne tik padeda sureguliuoti
virškinimą, tačiau yra puiki priemonė esant skrandžio negalavimams,
neutralizuoja rūgščių perteklių. Dėl minkštime esančių švelnių maistinių
skaidulų arbūzas netgi sumažina cholesterino kiekį.

Arbūzai stiprina dantenas. Labai naudinga arbūzų sultimis skalauti burną.
Arbūzai atitolina senatvę, kadangi juose gausu folio rūgšties, antioksidantų ir
kitų biologiškai aktyvių medžiagų bei dėl esančio puikaus mineralinių medžiagų
derinio (kalio, magnio, geležies, mangano). Dėl gausaus geležies kiekio arbūzas
naudingas sergantiems mažakraujyste.

Nors arbūzuose gausu cukraus, juos gali valgyti net sergantys cukriniu diabetu –
juose yra lengvai įsisavinamos cukraus rūšys – sacharozė, fruktozė ir gliukozė.
Tiesa, tokiu atveju leidžiama valgyti nedidelį šio vaisiaus kiekį.

Šio saldaus gardumyno gali sau leisti pasmaguriauti ir besilaikantys mažai
kaloringos dietos. Juk vienas kilogramas arbūzo minkštimo turi daugiau kaip 500
kalorijų. O pati arbūzų dieta arba arbūzų iškrovos dienos gali tapti puikia
priemone norint išlaikyti liekną figūrą.

Veido prausimas arbūzų sultimis arba kaukės pagerina odos spalvą ir išlygina
odą.

Arbūzai sumažina troškulį, pamaitina, puikiai valo ir drėkina odą.

Tiesa, yra ir neigiamų arbūzų savybių – juose gausu nitratų. Prisiminkite tai,
kad ir kaip jus bandytų įtikinti arbūzų naudingumu suinteresuoti asmenys. Ypač
įtartini birželio mėnesį greitai derantys arbūzai, pardavinėjami tiesiai iš
mašinų pakelėse. Bet kuriuo atveju nereikėtų arbūzų išskabtuoti iki pat žievės:
nitratai koncentruojasi žievėje ir prie jos esančiame sluoksnyje. Geriau
nevalgykite arbūzo, jeigu jis pasirodė labai didelis ir dar rožinės spalvos,
vandeningas – gali būti, kad greitesniam auginimui jis „primaitintas“ nitratais.

Arbūzai greitai genda. Perpjautą pusę arbūzo geriausiai suvalgyti per dieną,
vėliausiai – kitą rytą. Jie blogai išsilaiko net šaldytuve, nes per daug saldūs
ir labai „patrauklūs“ greitai besidauginančioms bakterijoms.

Renkamės geriausią

Jis turi būti didelis, tačiau nesunkus.
Stuksenant turi girdėtis duslus garsas.
Blizgantis viršutinis sluoksnis be matinių apnašų.
Neturi būti įpjovimų ir įskilimų.
Aiškiai matomas juostelių raštas.
Sausa kotelio vieta.
Geltona dėmė ant šono (bet nelabai didelė).
Mažas papuvęs taškas arbūzo centre – ženklas, kad buvo panaudota nitratų.
Prieš valgydami arbūzą gerai nuplaukite su šepetėliu ir sausai nušluostykite

Arbūzų dieta

Valgykite apytiksliai 1,5 kg arbūzo minkštimo per dieną ir nieko daugiau – tai
puikus būdas atsikratyti nereikalingo svorio. Tokia dieta geriausiai tinkama
kaip iškrovos diena 1-2 kartus per savaitę.