Kaip išvirti sriubą sergant opalige?

Kaip išvirti sriubą sergant opalige?

Skrandžio opa – tai apsauginės gleivinės, dengiančios
skrandį iš vidaus, pažeidimas. Virškinant maistą, skrandyje vyksta gana
agresyvios cheminės reakcijos: maistas veikiamas skrandžio sulčių, kurios
pajėgios sudoroti viską ar beveik viską, ką suvalgome. Gleivinė saugo, kad
skrandis nesuvirškintų pats savęs. Jei atsiranda gleivinės pažeidimų, skrandžio
sultys pasiekia vidines skrandžio sieneles dirgindamos jas ir ardydamos.

Deja, net ir atsiradus opai, neišnyksta poreikis valgyti.
Skrandis ir toliau turi atlikti virškinimo funkciją, cheminės reakcijos jame
nesiliauja.

Atsiradus opai, ypač svarbu ką dedame į skrandį. Net ir tie,
kurie niekad nesusimąstydavo, ką, kada ir kaip valgo, turi susitaikyti su
mintimi, kad nuo šiol jų gyvenime atsiranda dieta.

Teisingai pasirinktas maistas mažina uždegiminius procesus,
padeda atsistatyti gleivinei, užgydo žaizdeles.

Paaštrėjus opaligei, būtina riboti cheminius, mechaninius ir
terminius skrandžio gleivinės dirgiklius. Produktai verdami vandenyje arba
garuose ir pertrinami. Valgoma nedidelėmis porcijomis 5 – 6 kartus per
dieną.  Teisingas maitinimosi režimas ne
mažiau svarbus, negu valgomi produktai. Maisto temperatūra ne aukštesnė kaip 65
ir ne žemesnė kaip 15 °С.

 

Griežtai dietai geriausiai tinka švelnios, pertrintos
sriubos: pieniškos, kruopų ir daržovių, virtos vištienos ar jautienos
sultinyje. Sriubų, virtų su kiauliena reiktų vengti, nes jos būna pernelyg
riebios. Naudotini švelnūs, neaštrūs prieskoniai.

Gydantis opaligę, teks vengti sriubų, kurių sudėtyje yra
pomidorų, raugintų kopūstų, raugintų agurkų, nes jos skatina skrandžio rūgščių
išskyrimą.

Nors nuo riebaus maisto patartina susilaikyti, gabalėliu
sviesto sriubos nepagadinsime. Geros kokybės sviestas ne tik pagerina skonį, bet
ir padeda atsistatyti pažeistai gleivinei.

Gerai išvirtos kruopos netraumuoja skrandžio sienelių ir
skatina žaizdelių gijimą. Ypač patartini ryžiai ir avižiniai dribsniai. Jei
opaligė paaštrėjusi, vandenyje išvirtas kruopas reiktų sutrinti smulkintuvu arba
pertrinti per sietelį. Į gautą tyrę įpilti pieno ir užvirinti. Pagardinti
sviestu, o jei patinka, tai ir cukrumi.

Opaligės paaštrėjimo metu reikėtų susilaikyti nuo šviežių
daržovių, kurių virškinimo metu išsiskiria dujos, dirginančios skrandį. Daržovės
puikiai tinka sriuboms ir naudojamos dviem būdais: arba iš jų verdamas sultinys
(morkos, salierai, petražolės šaknis, svogūnai), arba daržovės išverdamos
vandenyje ar garuose, sutrinamos į tyrę ir atskiedžiamos sultiniu ar pienu.
Trinta sriuba gali būti sutirštinama virtomis grūstomis bulvėmis, plaktu
kiaušiniu, miltais ar pertrintomis kruopomis.

Gijimui ypač svarbus yra vitaminas K, kurio yra žalios
spalvos daržovėse: brokoliuose, lapiniuose burokėliuose, špinatuose,
kopūstuose, avokaduose, šparaguose, o taip pat sojų pupelėse ir ruginiuose
miltuose. Puikiai tinkančios daržovės – cukinijos ir aguročiai. Jose nėra
skrandį dirginančių eterinių medžiagų, gausu ląstelienos, dėl kurios maistas
greičiau juda virškinamuoju traktu, nesudarydamas kamščių.

Tinkamiausia mėsa: kalakutiena, triušiena, vištiena be
odelės, jautiena,- išverdama vandenyje, sumalama mėsmale arba smulkintuvu ir
sudedama į trintą sriubą.

Maistas smulkinamas ir trinamas vengiant mechaninio
skrandžio sienelių dirginimo.

 

Keli receptai griežtai opaligės dietai:

Pieniška ryžių sriuba

2 šaukštai ryžių, 1 stiklinė pieno, 1 stiklinė vandens, 1/3
šaukštelio sviesto, 2/3 šaukštelio sojų aliejaus, cukrus, druska.

Trinta avižinių kruopų ir cukinijos sriuba

7 šaukšteliai avižinių dribsnių, 150 g cukinijos arba
aguročio, 1/2 stiklinės pieno, 2 stiklinės vandens, 1/4 kiaušinio, druskos, 2/3
šaukštelio sviesto.

Trinta aguročio sriuba

2/5 nedidelio aguročio, 1 šaukštas miltų, 1/2 stiklinės
pieno, 1 stiklinė vandens, 1/2 šaukšto sviesto, 1/4 kiaušinio trynio, cukrus,
druska

Agurotį nulupti, išimti sėklas, supjaustyti gabaliukais ir
10 minučių šutinti nedideliame kiekyje vandens uždengtame puode. Sutrinti
smulkintuvu arba per sietelį kartu su skysčiu. Sausoje keptuvėje pakaitinti
miltus, po to juos ištrinti su sviestu, užpilti karštu pienu (1/3 pieno
pasilikti) ir išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Pieną su miltais kaitinti kol
sutirštės ir pertrinti per sietelį (ar smulkintuvu). Sudėti trintus aguročius,
vandenį, cukrų, druską. Kiaušinio trynį išmaišyti likusiame piene ir maišant
supilti į sriubą. Užvirinti.

Kreminė bulvių sriuba su skrebučiais

1 bulvė, 1/2 morkos, 1/2 šaukštelio miltų, 1/2 stiklinės
pieno, 1 stiklinė vandens, 1/2 šaukšto sviesto, druska, gabalėlis batono.

Bulvę ir morką supjaustyti gabaliukais ir išvirti
nedideliame kiekyje vandens. Pertrinti ir sumaišyti su vandeniu, kuriame virė.
Miltus pakepinti sausoje keptuvėje, atskiesti karštu pienu ir kaitinti kol
sutirštės. Sumaišyti su trintomis bulvėmis. Batoną supjaustyti kubeliais,
apdžiovinti (galima orkaitėje), ir įmesti į sriubą prieš patiekiant.

 

Tai tik keletas sriubų idėjų. Pieną šiuose receptuose galima
keisti sultiniu, išgauti įvairesnius skonius keičiant daržoves, papildyti
smulkinta liesa mėsa. Žinant pagrindines maitinimosi sergant opalige taisykles,
kiekvieną pasirinktą receptą galima įvertinti, kiek jis tinkamas dietai, ir
pakoregavus sudėtį, pritaikyti gydymui.